Ezekben a napokban a húsz évvel ezelőtti népirtásra, a srebrenicai vérengzésre emlékezünk. Nem lehet róla elégszer beszélni, mert ilyen szörnyűségek újra és újra megtörténnek. Szembesíteni kell a történelem ezen sötét eseményeivel azokat, akik nem ismerik, azokat, akik nem akarnak tudni róla, azokat, akik a hasonló helyzetben lévőkkel, vagy éppen az országukban hasonló események elől menekülőkkel szemben ellenségesen, közömbösen, gyűlöletkeltően lépnek fel.

Pénteken az eszéki járásbíróság bűnösnek találta Milorad Momicsot háborús bűncselekményekben való közreműködésért, melyben hat civil srebrenicai bosnyák férfi, közülük három fiatalkorú meghalt és ezért 15 évi börtönbüntetésre ítélte.  

 milorad_momics_dobio-je-15-godina-zatvora-za-strijeljanje-civila-u-srebrenici-.jpg

Milorad Momics az egykori Skorpió nevű félkatonai szervezet tagja volt. A Skorpió szervezet nem volt olyan ismert, mint az Arkan féle Tigrisek, de kegyetlenségben nem maradtak el tőlük. A Skorpió tagjai főleg horvátországi szerbek voltak. 1991-ben alakult és 1995-ig működött. Részt vettek a horvátországi, boszniai háborúban, majd később még 1999-ben a koszovói összecsapásokban is feltűntek. 

Milorad Momicsot azzal vádolták,hogy 1995 júliusában a Skorpió több tagjával együtt fogságba ejtettek hat srebrenicai bosnyák civilt és az egységük parancsnokának, Szlobodan Medicsnek irányításával a Trnova közelében húzódó frontvonalhoz terelték és ott agyonlőtték őket.

 milorad_momics_skorpio.jpg

Így akarták azt a hazug látszatot kelteni, hogy a bosnyákok a fronton, harc közben haltak meg és nem legyilkolták őket. Így akarták leplezni a srebrenicai muzulmán férfiak és fiúk tömeges és szervezett megsemmisítését.

Momics a bíróságon elmondta, hogy a társaival együtt négy összekötözött civilt hátba lőttek, aztán a másik kettőnek megparancsolták, hogy a holttesteket vigyék egy közeli leégett kunyhóba, ahol a Skorpió tagjai őket is lelőtték, majd a holttesteket leöntötték benzinnel és felgyújtották.

A bírói tanács megállapította, hogy a bemutatott bizonyítékok minden kétséget kizáróan bizonyítják, hogy Momics elkövette a háborús bűncselekményeket. A legmeggyőzőbb bizonyítékot maga a vádlott szolgáltatta azzal a videofelvétellel, amit saját maguk készítettek, és ez még Zvonko Vrban bíró szerint is ritkán fordul elő. Az azonban biztos, hogy jelentősen megkönnyítette a bírói tanács munkáját az elkövetők és az áldozatok azonosításában.   

A bírói tanács nem fogadta el, sőt hazugságnak vette Momics védekezését, hogy nem lőtt az áldozatokra, és csak passzív szemlélő volt, mert a videofelvételen jól látszik, hogy minden résztvevő aktívan részt vett a civilek fizikai és pszichikai kínzásában, és hogy Momics nem mutatott egy csekély könyörületet sem az áldozatok iránt, és egyetlen szóval vagy bármi más módon sem ellenezte, hogy megöljék őket.

Súlyosbító körülményként értékelte a Bíróság, hogy Momics olyan civilek elleni háborús bűncselekmény elkövetésében vett részt, akik nem voltak részesei háborús cselekményeknek, és akiket bármilyen ok nélkül öltek meg, valamint, hogy Momics az eljárás alatt nem mutatott a legcsekélyebb megbánást sem.

Momics ügyvédje, Tomislav Filakovics az ítélet ellen fellebbezett. 

A háború alatt Momics a horvátok elől előbb Szerbiába, majd Franciaországba menekült, ahol 2011-ig élt. Akkor a franciák a horvát igazságszolgáltatási szervek kérésére adták ki.

A vád ellene akkor is háborús bűncselekményekben való részvétel volt. A vádirat szerint 1991-ben fizikailag bántalmazott horvát civil fogvatartottakat a Vukovar melletti Berakban létrehozott koncentrációs táborban. Berak egyébként Momics szülőfaluja.  

 milorad_momics.jpg

2013-ban a vukovári bíróság nem jogerősen három év börtönbüntetésre ítélte, amit a Legfelsőbb Bíróság nem hagyott helyben és felmentették.

A szabadságnak azonban nem sokáig örülhetett, mert 2014. augusztus 25-én a srebrenicai hat civil férfi meggyilkolásáért letartóztatták.

Az eszéki megyei ügyészség a kölcsönös bűnügyi jogsegélyegyezmény alapján a   szerbiai háborús bűnökkel foglalkozó ügyészséggel együttműködve emelt vádat ellene.

Egyes újságok szerint annak ellenére, hogy a hágai nemzetközi bíróság betiltotta és elítélte a félkatonai szervezeteket, köztük 2005-ben a Skorpiót is, egységei ma is léteznek Szerbiában.

(A video felkavaró felvételt tartalmaz.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr457618628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.