2015. júl 19.

A legnagyobb forróság a Balkánon van

írta: Nosztalgikus
A legnagyobb forróság a Balkánon van

A mostani kánikulai napok legnagyobb mértékben a balkáni országban élőket viselik meg, Európának azon a területén van a legmelegebb.
 
A hivatalos adatok szerint az Öreg kontinens városai közül a balkáni városokban mérték a legmagasabb hőmérsékletet.
 
Bosznia-Hercegovinában, Mostarban szombaton délután 3 órakor 41 Celsius fokot, Szarajevóban, Bihácson, Bugojnoban 36 fokot regisztráltak. A Neretva parti város tegnap Európa legmelegebb városa volt. Az Adria Neumnál 27 fokos volt.
 balkani_hoseg.jpg
Montenegró fővárosában 40 Celsius fokot, Belgrádban 38 Celsius fokot mutatott a hőmérő. A térség többi fővárosában is hasonlóan magas értékeket mértek: Tiranában 37 fokot, Zágrábban 35 fokot, Ljubljanában 33 fokot.
 
Európa más területein kellemesebb volt az idő, Berlinben az elmúlt napokban a középhőmérséklet 26 fok, Brüsszelben 24 fok, Isztambulban 31 fok, Párizsban 29 fok volt.
 
Nem szenvednek a hőségtől Észak-Európa lakói, Koppenhágában például 22 fokot, míg Oslóban mindössze 17 fokot mértek.
 
Az elmúlt napokban az egész Balkánon vörös riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat, Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és Montenegróban trópusi hőséget jeleznek.

 balkani_hoseg_3.jpg

Az előrejelzések szerint ez a magas hőmérséklet továbbra is marad a Balkánon, a jövő héten is 39 fok körüli hőmérsékletet prognosztizálnak, a vörös riasztás előre láthatólag július 25-ig érvényben marad.

 balkani_hoseg_2.jpg

A hatóságok a hőség miatt figyelmeztettek a tűzveszélyre is.

Sokan indulnak nyári szabadságra a horvát tengerpartra Magyarországról is. Az autópályákon hatalmas dugók alakulnak ki, készüljenek fel rá, hogy több időt kell a kocsiban tölteni, mint amire számítottak. Legyen Önöknél elegendő hűtött ital, gyümölcs és lenge öltözék. Kerüljék a kávét, a koffein és alkohol tartalmú italokat, legjobb, ha vizet fogyasztanak, az oltja legjobban a szomjúságot. 

balkani_hoseg_4.jpg

 

Szólj hozzá

hőség Bosznia-Hercegovina Belgrád Mostar Szarajevó Balkán Adria part