Közel egy hete, hétfő óta küzdenek hatalmas tüzekkel Horvátország több pontján is. Szomorúan figyelem a híreket, ahol fő helyen kedvenc üdülőhelyünk, a Peljesac-félsziget áll, de nem sokkal kisebb tűz pusztít Bracs szigetén, Korcsulán, az Isztrián. Nem mentesült a pusztító lángoktól Bosznia-Hercegovina sem, Mostar környékén több mint tíz helyen csaptak fel a lángok.

 tuz_peljesac.jpg

Mindkét ország minden szegletéből érkeztek tűzoltók és megfeszítetten dolgoztak a tüzek megfékezésén. A legsúlyosabb helyzet a Peljesac-félszigeten volt, ott a lángok 50 méterre is megközelítették a lakóházakat. A legveszélyeztetettebb település Ponikve, de a félsziget többi faluja, üdülőhelye sem volt/van biztonságban. Lezárták az utakat, gyakran nem volt áram, főként akkor, amikor a repülőgépek oltottak a magasból. A szél változásával a tűz Szton felé is terjedt, ahol az ország legnagyobb osztriga telepei is vannak.

peljesac_felsziget.jpg

                                                Peljesac-félsziget

Nem kímélte a természeti katasztrófa kedvenc nyaralóhelyünket, Orebicset sem, ami a Peljesac-félsziget déli csücskében fekszik. Véletlenül bukkantunk rá, olyan helyet kerestünk, amit viszonylag kevesen látogatnak, nincs túl messze a bosnyák-horvát határtól. Nem csalódtunk, az egyik legszebb település, hatalmas erdőkkel, a hegyen a fák között a Nagyboldogasszony templommal és ferences kolostorral.

orebic_2.jpg

                                                    Orebics

Minden alkalommal élmény volt végigautózni a félszigeten és boldogan érkeztünk meg a tengerparti, árnyas fákkal körülvett szállodához. Orebics a tengerész kapitányok temetkezési helye, a Kapitány temető a kolostor mellett fent van a hegyen. Az elhaladó hajók a tiszteletükre mindig megszólaltatják kürtjüket.

orebic_temeto.jpg

                          Orebics - Kapitány temető

A kilátóból fantasztikus látvány az Adria és szemben Korcsula szigete, ami a mostani tűzben szintén sokat szenvedett. Nem volt olyan nyaralásunk, hogy ne hajóztunk volna át Marco Polo szigetére.

orebics_kilato.jpg

                Kilátás az Adriára és Korcsula szigetére

A szombati adatok szerint a Peljesac-félszigeten 3000 hektár erdő, olajfaliget és szőlőültetvény, Korcsulán 1800 hektár erdő, olajfaliget és szőlőültetvény égett le.

De a tűz nem kímélte a tengerpart más részeit sem. Split-Dalmát megyében 12 helyen csaptak fel a lángok, a legnagyobb tűz Bracs szigetén pusztított. Ott szombatig több mint 120 hektár fenyőerdő, aljnövényzet, bokros, fás terület pusztult el.

Péntek délután a horvát médiák jelentése szerint ismét romlott a helyzet az Isztrián, Krsana térségében a lakosság áram nélkül maradt, a tűz egyre közelebb került a lakóházakhoz. Több utat lezártak. „A tűz még nincs az ellenőrzésünk alatt. Harcolunk” – mondta az iszriai megyei tűzoltóság parancsnoka.

A tűzoltók mindenütt gigászi küzdelmet folytattak a lángokkal, és végül mindenhol ellenőrzésük alatt tudják tartani helyzetet. 

korcsula.jpg

                                                        Korcsula

A horvát védelmi miniszter tájékoztatója szerint kaptak felajánlásokat az Európai Uniótól, több ország külön is segítséget ajánlott, köztük az orosz rendkívüli ügyek minisztere is, aki azt üzente, hogy készek azonnal modern eszközöket küldeni a tűz megfékezésére Horvátországba és Boszniába, köztük IL-76-os és BE-200-as típusú repülőgépeket, szakértőket és mentőfelszereléseket. Az IL-76-os repülőgépet „vízbombázónak” is nevezik, mert 42 tonna vizet képes egyszerre a tűzre üríteni. 

A horvátok és a bosnyákok egyelőre bírják a védekezést saját maguk. A horvát légierő repülőgépei a levegőből segítették a tűzoltók munkáját, helikoptereik pedig a tűzoltó eszközök és a személyzetek szállításában segítettek. Három Bombardier (Canadair)  CL-415 típusú és három Airtractor AT-802 típusú repülőgépekkel segítik a földi tűzoltók munkáját. 

tuz_peljesac_kanader-hrvatska-pixsell-main.jpg

                                          Bombardier CL-415

Diana Dobos, az egyik CL-415 másodpilótája elmondta, ideiglenesen Pulában állomásoznak, hogy ha riasztás történik, minél gyorsabban a helyszínre érjenek.

A CL-415-ös repülőgép 6 137 liter vizet tud vételezni 12 másodperc alatt, vízről is fel tud szállni, illetve oda leszállni. A kisebb, az AT-802-es repülőgépek 12-15 másodperc alatt 3 028 liter (800 gallon) vizet tudnak vételezni.

 at802.jpg

                                              Airtractor AT-802

Egy alkalommal Orebicsen a strandon ülve nézhettük ezeknek a gépeknek a le-és felszállását a tengerre, és láttuk, hogyan árasztja el a víz a közeli szigeten felcsapó lángokat.

A horvát tengerparton gyakran vannak erdőtüzek, az utánuk maradt pusztulás látványa szívbemarkoló, ahogyan az üszkös fák merednek az ég felé. A mostani hatalmas tüzek sajnos nemcsak az erdőket pusztították el, hanem sok ember megélhetését is veszélybe sodorták.

tuz_peljesac_main.jpg

Dubrovnik-Neretva megye szóvivője bejelentette, hogy a Peljesac-félsziegeten Orebics, Janjina, Szmokvica, valamint Szton kerületeket és Korcsula szigetét katasztrófa sújtotta területté nyilvánítják.

Ugyan a nyílt tüzeket eloltották, még a területen tartózkodik 300 tűzoltó.

Mostarban és Hercegovina más területein a természet is a tűzoltók segítségére sietett. Az utóbbi napok 40 Celsius fokos kánikulája után szombat délután hatalmas eső, szélvihar érte el a várost, ahol fél óra alatt az utcák folyókká változtak, a hőmérséklet több mint 10 fokkal csökkent.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr97656614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kyria 2015.07.27. 10:17:33

Nagyon sajnálom. Mi a bájos kis Zuljana-ban voltunk a Peljesac-félszigeten, de persze jártunk Ston-ban, Korcula-n is az itt felsoroltak közül - és most vérzik a szívem...

lobster thermidor 2015.07.27. 10:29:37

Sajnos Horvátországban szinte menetrendszerűen, minden nyáron bekövetkeznek a pusztító erdő, és bozóttüzek.