Egészen hihetetlen, de még a JAT idejében létezett egy megállapodás az egykori szerb királyi ház tagjai és a légitársaság között. E szerint a Karadjordjevics család évente 35 ezer euró értékig ingyenesen repülhetett a társaság járatain, illetve ingyen vehették igénybe a cargo szolgáltatást, amivel nagyon gyakran éltek is.

jat-airways-1_1.jpg

Úgy gondolták, hogy a megállapodást automatikusan megörökli Szerbia megújult nemzeti légitársasága, és most Alekszandar Karadjordjevics herceg kérte az Air Serbiától, hogy 260 kg árut ingyenesen szállíttathasson, ám ezt a légitársaság elutasította.

aleksandar_karadjordjevic.JPG
A trónörökös - aki egyébként meglehetősen rosszul beszél szerbül - úgy véli, hogy az ő „megkoronázatlan” feje elégséges ok arra, hogy kiváltságai legyenek, és a szerb állampolgárok, valamint a nemzeti légitársaság  kontójára utazhasson, vagy alapítványa nevében esetlegesen humanitárius célra fuvaroztasson.   

„Alekszandar Karadjordjevics békák szállítását kérte ingyen, de a kérést nem tudtuk elfogadni. Ez egy kereskedelmi cég, amelyiknek pénzt kell termelnie”- mondták a légitársaságnál.

A Blic belgrádi napilap úgy értesült, hogy a trónörökösnek a visszautasítás nagyon rosszul esett és barátságtalan lépésnek nevezte. Az újság légitársasági informátora szerint „azt kiabálta, hogy soha többet nem fog utazni az Air Serbia-val. Nagyon udvariatlan volt.”

Állítólag még politikai körökből is megkíséreltek nyomást gyakorolni a légitársaságra, hogy tegyen eleget a kérésnek, ám az Air Serbia menedzsmentje hajthatatlan maradt.

„Az ilyen és hasonló ’üzletek’ miatt jutott oda többek között a JAT, ahova, és vált szükségessé a teljes átalakítása. Az áruszállítás mellett Karadjordjevicsék a Királyi udvar Alapítványon keresztül ingyen utaztak a megállapodásnak köszönhetően. Ellentételezésként az Alapítvány a hirdetési felületein megjelenítette a szerb légitársaság logóját. Főként Athénba és Londonba utaztak. A JAT ingyen szállította a poggyászaikat is, és nemcsak a hercegnek és feleségének, hanem a fiúknak is, akik gyakran utaztak Londonból Belgrádba."

aleksandar_karadjordjevic_csaladja.jpg

Hogy kinek van igaza és kinek nincs, nehéz eldönteni, mert a trónörökös Karadjordjevics azt nem tagadja, hogy volt megállapodása a JAT-tal, de azt mondta, hogy nem kért semmiféle különleges elbírálást az Air Serbiától.

„Olvastam, hogy mit mondott a miniszterelnök, és teljesen egyetértek az álláspontjával. Az Air Serbiának egy sikeres cégnek kell lennie, ebben igaza van. Fizettem a túlsúlyért, az áruért. Örömmel ajánlom az Air Serbiát, egy kiváló légitársaság, büszke vagyok a dolgozóira, a személyzetekre, a legjobbak”- mondta a Blicnek Alekszandar Karadjordjevics.

air_serbia_a319_in_beg.jpg 

Hogy mit olvasott a miniszterelnöktől, amivel teljesen egyetértett, nem lehet tudni, mert Alekszandar Vucsics kormányfő nem túl hízelgően nyilatkozott sem róla, sem a – most nem tudni pontosan hogy valós, vagy nem valós – kéréséről.

Vucsics azt mondta, hogy nincs kivételezés még a herceggel sem. A miniszterelnök egy televízió interjúban reagált az Air Serbiát ért azon kritikákra is, amiért elutasították, hogy ingyen szállítsák a kosárlabda válogatott túlsúlyos poggyászait:    

„Az Air Serbia nem fogja ezt kifizetni, mert felelős, komoly társaság, amelyiknek a feladata, hogy pénzt termeljen. Ezért is sikeres. Látható, hogy vannak bizonyos körök, akik szeretnék az Air Serbiát bedönteni. Jön a ’mi királyunk, hercegünk’…. és még jó néhányan, és ingyen akarnak repülni. Nos, ezt nem lehet, barátaim”- mondta Vucsics.

Hosszú azoknak a listája, akik az Air Serbiától korábbi kiváltságukat kérik, és ingyen vennék igénybe a társaság szolgáltatásait. Vannak köztük sportolók, énekesek. Úgy gondolják, hogy erre nekik azért lenne joguk, mert annak idején szerepeltek a JAT reklámjaiban. De ettől az Air Serbia következetesen elzárkózik, ahogyan kifizettették a kosárlabda csapattal is a 190 ezer dínár túlsúlydíjat.

air-serbia-airbus-fleet-at-belgrade-hub-air-serbialrw_1.jpg

A légitársaság ezekkel a kiváltságokkal kapcsolatban hivatalos közleményt nem adott ki, a kosárlabdások esetében egy háttérbeszélgetésen Dane Kondics vezérigazgató annyit jegyzett meg, hogy senkivel nem tesznek kivételt. „Ha ezt megengedjük a kosarasoknak, akkor jönnek majd a kézilabdások, a labdarúgók és a többi sportág képviselői. Mi nem teszünk különbséget és a társaság érdekeit nézzük mindenek előtt”- mondta.

Az Air Serbia 49%-a az Etihad Airways tulajdona.   

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr97784894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

okleveles naiv 2015.09.14. 18:29:40

Cool. Fizessen csak a királyovics elvtárs, ahogy mások is.

vackor1 2015.09.14. 19:22:09

Miért kellene fizetnie ennek a minden bizonnyal szegény családnak?
A mi nagyszerű képviselőink is ingyen lakhatnak, utazhatnak, hiszen nekik sem telik a fizetésükből,viszont teljesen igazságos, hogy fizessenek a herdáló nyugdíjasok és a szegények mindezekért!

Jujjjjjj, de demagóg ma kicsi vackor.. :)))