O-Gon Kwon bíró elnökletével a hágai nemzetközi bíróság március 24-én délután 14.00 órakor hoz ítéletet Radovan Karadzsics perében.

hága nemzetközi biróság_1.jpg                                           A hágai nemzetközi törvényszék 

„A Szerb Köztársaság egykori elnökének perében várható ítélet egészen biztosan egyike lesz a hágai bíróság történetének legjelentősebb ítéletének” – értékelte Serge Brammertz főügyész.

serge-brammertz-1632015.jpg                                       Serge Bammertz
 
„Sok jelentős per folyt ezen a bíróságon és sok fontos ítélet született, de Karadzsics ítélete a törvényszéken kimondott legfontosabb ítéletek egyike lesz.” - nyilatkozta a főügyész a France Pressnek.
 
Szerbia és Jugoszlávia Szövetségi Köztársaság volt elnöke, Slobodan Milosevics 2006-ban bekövetkezett halála után – akit a hágai bíróság ugyancsak elítélt -  Karadzsics a legmagasabb rangú politikus, akit az 1990-es években Jugoszláviában zajló polgárháború idején elkövetett bűnökért vonnak felelősségre a nemzetközi törvényszéken.
 
„A Karadzsics elleni ítélet rendkívül jelentős, mert megmutatja a politikai vezetők felelősségét, megmutatja hogy mi vár rájuk, ha szenvedést okoznak saját népüknek.”
 

karadzsics_torvenyszeken.jpg                 Karadzsics a bíróság előtt

Brammertz kijelentette, igaz a mondás, hogy a késedelmes igazságosság tulajdonképpen késői igazságosság, de ebben a speciális esetben soha nincs későn.
 
„Az ítélet az áldozatoknak is igazságot fog szolgáltatni”- jelentette ki, kifejezve meggyőződését, hogy a számonkérés fontos annak érdekében, hogy esély legyen a megbékélésre.
 
Elismerte ugyanakkor, hogy a törvényszéknek korlátozottak a lehetőségei és vannak olyan bűnösök, akiknek sikerült „kicsúszniuk” a felelősségre vonás alól.
 
„Az igazságszolgáltatással remélhetőleg sokan elégedettek. Hogy sikerül-e igazságot szolgáltatni minden áldozatnak? Sajnos nem, mert a különböző esetek között meg kell találjuk a helyes választást” - állítja Brammertz.

Az ügyészség a délszláv háborúval összefüggésben 161 fő ellen emelt vádat, ami több, mint eddig bármely más nemzetközi törvényszék esetében, de lehetetlen volt minden bűnös ellen, minden erőszakos cselekedet esetében vádat emelni.
 
„Ez a mi legnagyobb csalódásunk”- mondta a főügyész kifejezve meggyőződését, hogy ha nem lenne a nemzetközi törvényszék és a felelősségre vonások nem történtek volna meg, a helyzet mára sokkal rosszabb lenne.

Karadzsicsot 12 év bujkálás és menekülés után 2008 júliusában tartóztatták le Belgrádban, ahol hamis személyazonossággal, doktor Dabics néven élt, és egy héttel később már a bíróság előtt állt. A pere 2009 októberében kezdődött.

karadzic_letartoztasakor.jpg                                        Karadzsics a letartóztatásakor
 
A vádirat ellene népirtás, népirtásban való részvétel, háborús bűnök, gyilkosság, önbíráskodás, deportálás, antihumánus cselekedetek, Szarajevó lakosságának tüzérségi és orvlövészekkel való terrorizálása 1992-1995 között, ENSZ alkalmazottak túszul ejtése és egyéb bűncselekmények elkövetése bosnyákok, horvátok és más civil, nemszerb lakosok ellen Bosznia-Hercegovinában.
 
Az ügyészség a bizonyítási eljárást 2012. május 25-én fejezte be, miután bemutatott több ezer oldalnyi bizonyítékot és meghallgattak 195 tanút.

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr398473974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.