Sikeres a szomszédos országban 2013. augusztus 1-én megalakult új légitársaság, az Air Serbia működése. A véres délszláv háború, az azt követő gazdasági és pénzügyi nehézségek, a politikai csatározások, a belpolitikai viszályok egyáltalán nem kedveztek az egykor nagyon sikeres jugoszláv légitársaságnak, a JAT-nak. Szinte bizonyos volt, hogy önerőből képtelenek lesznek az elöregedett géppakkal rendelkező társaságot megújítani, talpra állítani, bár voltak rá próbálkozások.

jat_dc10.jpg

És itt lépett a színre az Etihad Airways, az Egyesült Arab Emírségek nemzeti légitársasága.

Stratégiai partnerként 49%-os tulajdonos lett, a többségi tulajdonos a Szerb Köztársaság. 2013. október 26-tól üzemelnek kizárólag Air Serbia néven, előtte augusztus 1-től Air Serbia volt JAT Airways néven repültek.

A stratégiai partnerség első közös évét is nyereségesen zárták, ez a nyereség növekszik évről évre.

air-serbia-airbus-fleet-at-belgrade-hub-air-serbialrw_2.jpg

A napokban nyilvánosságra hozták a társaság 2015. évi eredményeit. A számok valamennyi jelentős területen növekedést mutatnak.

A szerb nemzeti légitársaság 2015-ben 305 millió euró bevételt könyvelt el, ami az előző évhez képes 16%-kal magasabb. Nettó nyereségük 3,9 millió euró, ez 44%-kal több mint a 2014. évi 2,7 millió euró.   

A többletbevétel főként az utaslétszám növekedésének tudható be. Emellett természetesen hozzájárult a bevételek növeléséhez a vonalhálózat bővítése és az egyes útvonalakon végrehajtott kapacitásbővítés. Összességében a kapacitást 6%-kal emelték.  

Az utaslétszám 2014-hez képest 11%-kal, 2,55 millióra emelkedett. A load faktor 71%-kos volt az elmúlt évben, ez a mutató is nőtt a megelőző évi 67%-hoz képest.

air_serbia_a319_fedelzet.jpg

2015-ben a code share partnerség 21,5 millió euró bevételt hozott a légitársaságnak. A tavaly megkötött új szerződések között van a megállapodás például az Air Baltic, az Air China, az Air Europe vagy a LOT légitársaságokkal. 

A szerb légitársaság pénzügyi jelentését a KPMG készítette.

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr718688396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.