A boszniai főváros közvetlen szomszédságában az Egyesült Arab Emirátus-beli Green Valley International ingatlanbefektető hatalmas beruházásokba kezdett. A Salam City 134 ezer négyzetméteren elterülő üdülőkomplexum a repülőtértől 17 km-re, Donja Vogošćan. A beruházás az ingatlanbefektető harmadik projektje Boszniában.

salam-city.jpg

A 44 millió dolláros építkezés során megépül közel 300 különböző méretű luxusvilla, négy csillagos szálloda, rekreációs központ, uszoda, kosár-és teniszpályák, étterem, kávézó, szupermarket és dzsámi.

A beruházás összhangban van a cég stratégiájával, miszerint az Öböl-menti országok lakosainak kínál régión kívül befektetést.

salam_city_2.jpg
A cég tulajdonosa Ali Saeed Al Salami azt mondta: „Ezek a luxusprojektek kifizetődő befektetések azon ügyfeleink számára, akik modern turisztikai célpontokban kívánnak beruházni.”

A dubai székhelyű ingatlanbefektető nemrégiben útjára indított másik boszniai projektje, a szintén Vogošćán épülő Green Valley City.

green_valley_city_2.jpg

A komplexum 73 ezer négyzetméterén 106 villa és 224 apartman épül fel, mellettük jó néhány exkluzív objektum, kiszolgáló egység: uszodák, klubok, parkok, játszóterek, kosárpályák, szupermarket, éttermek, kávézók.

green_valley_city.jpg

Más cégek is érdeklődnek az ország iránt. A Buroj International Goup ingatlanbefektető cég beruházása a Buroj Ozone komplexum a Prečko poljen, Trnovo kerületben.

buroj-ozone-trnovo-640x400.jpg

A 137 hektáros sport-rekreációs központ az 1984 évi téli olimpia egyik helyszínén, a Bjelasnica hegyen épül fel. Itt 2020-ig több mint 1000 luxusvilla, uszodák, 75 szálloda, kongresszusi központok, bevásároló központ épül fel. Nem maradnak el a legmodernebb sport és egészségügyi központok sem. A komplexum attrakciója lesz a 6500 méter hosszú felvonó a hegycsúcsra. A cég szarajevói irodájának vezetője szerint, a Buroj Ozane lesz Európa Dubaja.

buroj-5-bed-room-villa-1.jpg
Az alapkőletétel idén szeptemberben volt. A beruházás költsége 930 millió euró, de az elkészült projekt értéke meghaladja a 2 milliárd eurót. Ez eddig a legnagyobb külföldi beruházás dél-kelet-Európában.

buroj8.jpg
Az alapkőletételen részt vett az egykori horvát elnök, Stjepan Mesić, aki azt mondta, hogy több ilyen beruházásra lenne szüksége a régiónak, és a boszniai beruházás jótékony hatással lehet a horvát gazdaságra is.

A komplexum több ezer embernek ad munkalehetőséget és nemcsak az építkezés alatt.

buroj-ozone.jpg

A villák és lakások négyzetméter ára 1150 euró, alapterületük 1527 és 2288 négyzetméter közötti lesz. Bár a cég képviselője szerint a villák „szerényebb” anyagiakkal rendelkező részére is megfizethetők lesznek, az árakat nézve ebben azért nem vagyok biztos, vagy nem tudjuk mit ért a „szerényebb anyagiak” alatt?

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr6011932509
Nincsenek hozzászólások.