2017. jan 15.

„Vonatot küldtünk, nem tankot”

írta: Nosztalgikus
„Vonatot küldtünk, nem tankot”

Ezt a meghökkentő mondatot mondta egyebek között Alekszandar Vucsics szerb miniszterelnök rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Hogy miért? Szombaton 18 év után - egyelőre csak próbajáratként – megindult a vonatközlekedés Belgrád és a koszovói Kosovska Mitrovica között. A vasúttársaság legmodernebb, orosz gyártmányú szerelvényét állították be erre a vonalra és igen különleges dizájnt kapott.

szerb_vonat_belso.jpg

 

szerb_vonat_belso_3.jpg

szerb_vonat_belso_2.jpg

Az utasteret az UNESCO világörökség listáján szereplő négy koszovói pravoszláv kolostor freskóinak, ikonjaninak képe és szerb nemzeti motívumok díszítik. Kívülre szerb zászlót, a legszebb koszovói szerb templomok, kolostorok és középkori városok nevét matricázták, és 21 nyelven, közte albánul írták rá, hogy „Koszovó Szerbia”.

szerb_vonat_kulso_3.jpgszerb_vonat_kulso_2.jpg

Ezzel a dekorációval indult el szombat reggel 8.30-kor a vonat Belgrádból. Délután fél 5 körül érkezett Raskába, az utolsó szerbiai állomásra, ahol négy órát várakozott, majd 20.40-kor visszaindult, és vasárnap hajnalban megérkezett a szerb fővárosba.

szerb_vonat_raska.jpg

Arról, hogy a vonat álljon meg Raskaban, a szerb miniszterelnök döntött az utasok biztonsága érdekében.

Olyan információk érkeztek, hogy koszovói területen a sínekre robbanószert helyeztek el. Ezt látszott alátámasztani, hogy megjelentek a koszovói rendőrség tűzszerészei.

Vucsics a sajtótájékoztatón elmondta, információik szerint a koszovói rendőrség ROSU különleges egységét és 17 páncélozott járművet vezényelték Észak-Koszovóba azzal a szándékkal, hogy „viszályt provokáljanak”, ami kiterjedhet az egész régióra. A határtól 40km-re fekvő Kosovska Mitrovicáig végig erős rendőri készültség volt.

szerb_vonat_pancelosok.jpg

szerb_vonat_spec_egysegek.jpg

szerb_vonat_kfor.jpg

A szerb politikus megvádolta Pristinát, hogy a vonatvezető és az utasok letartóztatását tervezte, Ez is volt az oka, hogy a szerelvény nem lépett ki Szerbiából, az utasokat busszal vitték a célállomásra.

Hasim Tacsi, Koszovó elnöke szombaton utasította a belügyminisztert és a rendőrfőkapitányt, hogy minden áron akadályozzák meg a vonat belépését. Isza Musztafa miniszterelnök kijelentette, hogy ez a szerb provokáció arra irányul, hogy „destabilizálja a helyzetet Koszovóban.”

Külföldi hírügynökségek szerint a vonat megállása „drámai feszültséget okozott az egykori háborús felek között”. a jelenlegi vita egyenes következménye a Belgrád és Pristina között fennálló feszültségnek, amit a volt miniszterelnök, a szerbek által háborús bűnökkel vádolt Ramus Haradinaj letartóztatása váltott ki.

Alekszandar Vucsics nyugalomra intette a koszovói szerbeket és figyelmeztette az albánokat, hogy ne támadják meg a koszovói szerbeket, mert azt „Szerbia nem fogja engedni”.

A vonat a tervek szerint február 26-ig próbaüzemben közlekedne Belgrád és Kosovska Mitrovica északi, szerbek lakta része között, és utána válna rendszeressé heti kétszer. A néhány nappal ezelőtti tervek most feltételes módba kerültek. 

Fotó: Tanjug

Szólj hozzá

Belgrád Alekszandar Vucsics Kosovska Mitrovica Hasim Tacsi