Szembejött velem a világhálón egy cikk Emine Erdoganról, a török elnök feleségéről. Elolvastam és hirtelen két nő jutott eszembe róla: Imelda Marcos és Elena Ceausescu. Nem a vagyon mértéke, sokkal inkább az életmódja miatt.

emine_erdogan.jpg

De kicsoda is Emine Erdogan?

A 61 éves asszony harminckilenc éve Recep Tayyip Erdogan felesége, Ankarában élnek. A nyilvánosság előtt mindig hadzsibot visel, a férje mögött lépdelve kíséri őt szinte minden fontosabb eseményre, de az életmódja nagyon messze van attól az „alázatos és szerény”, szigorú muzulmán értékeket valló egyszerű nő imázsától, amit a török média igyekszik sugallni.

 emine-erdo_an-desenli-ceket-pantolon-tak_m.jpg

Az elnöki párnak otthont adó ankarai palotának, a White Palace-nak (harmincszor nagyobb, mint a washingtoni Fehér Ház) 1100 szobája van. Bár az ország negyede mélyszegénységben él, a török First Lady délutánonként olyan különleges fehér teát iszik, aminek kilója 2000 dollár. A frissítő italt 400 dolláros arany csészében szolgálják fel neki. A fürdőszobája falát borító selyem tapéta tekercséért 3000 dollárt fizettek. Egy ellenzéki politikus állítása szerint a palota villanyszámlája havonta félmillió dollár.

emine_erdogan_ankarai_palota.jpg

A török média előszeretettel ír Eminéről, mint gondos, takarékos háziasszonyról, aki még az ecetet is maga készíti almahéjból és citromból. Közeli barátai azt mondják, hogy nagyon intelligens asszony, aki szereti a művészeteket és a klasszikus zenét, de beszélnek őrült kicsapongásairól is.

emine_erdogan_ankarai_palota_belso.jpg

Míg a férje az elnöksége idején eddig 140 millió dolláros vagyont gyűjtött, vásárlási mániában szenvedő felesége semmi mást nem szeret, mint költeni a pénzt. Egyik bevásárló körútról repül a másikra. Különleges szenvedélyei a dizájner ruhák és a drága régiségek.

emine_erdogan_shopping.jpg

Költeni, költeni, költeni – írja róla a Daily Mail. A négygyerekes elnökfeleség bevásárló utak iránti vonzódása jól ismert a világ legexkluzívabb üzleteiben. Brüsszelben egyszer bezáratott egy bevásárlóközpontot, hogy nyugodtan válogathasson. Olvastunk hasonló történetet az arab sejkek feleségeiről. Varsóban az alatt az idő alatt, míg férjének hivatalos tárgyalásai voltak, közel 50ezer dollárt költött el régiségekre.

emine_erdogan_vasarlas.jpg

Emine arab származású, de soha nem titkolta vonzódását az Oszmán Birodalom, a szultánok iránt. Egyszer egy beszédében dicsérte a háremet, mint „oktatási intézményt”, azt mondta, az volt a dinasztiák tagjainak iskolája, a legjobb módja annak, hogy a fiatal nőket felkészítsék az életre.

eine_es_recep_erdogan.jpg

Most, hogy a kétes tisztaságú népszavazáson a férjét még 15 évre szinte korlátlan hatalommal ruházták fel, semmi nem gátolja a további féktelen pazarlást. Még tán az is lehet, hogy újra felállítják a hárem intézményét.

 

(daily mail, index.hr) 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr8312452907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.25. 12:30:06

"a férjét még 15 évre szinte korlátlan hatalommal ruházták fel"

Ez nem igaz. Az új rend a következő elnökválasztás UTÁN lép csak életbe.