Nem volt egy sikertörténet a hollandok szerepvállalása a boszniai békemisszióban. Humanitárius okok, politikai ambíciók vezették Hollandiát, amikor a srebrenicai szolgálatot valódi helyzetfelmérés nélkül vették át, miután azt több ország már visszautasította. Nem volt tisztázott a zászlóalj hatásköre sem, ott védték a békét, ahol nem volt.

A rossz döntés következményeit azóta is viselik.

2002. április 16-án a kormány lemondásához vezetett az a jelentés, amelyet a Háborús Dokumentumok Intézete hat éves gyűjtőmunka eredményeként hozott nyilvánosságra. A dokumentum a Dutchbat III zászlóalj felelősségét vizsgálta. Az egység 1995-ben a srebrenicai vérengzés idején a város körül állomásozott. A jelentés arra a következtetésre jutott, hogy a holland tisztek felelősek azért, hogy átadták a bosnyák civileket a szerb erőknek és kitették őket azoknak a borzalmaknak, amik a tömeges gyilkossághoz vezettek.

srebrenica_holland_bekefenntartok.jpg

2013-ban a Legfelsőbb Bíróság jogerős ítéletében kimondta, hogy a holland állam felelős három boszniai muzulmán haláláért, akiket 1995-ben Srebrenicában öltek meg a Szerb Köztársaság katonái. Ők hárman a zászlóaljnál dolgoztak, de a parancsnok, Thomas Karremans ezredes a város eleste után megparancsolta, hogy családjukkal együtt hagyják el a bázist.

Most a hágai Fellebbviteli Bíróság helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét, melyben bűnösnek mondta ki a holland kormányt 300 srebrenicai muzulmán 1995. július 13-i meggyilkolásában.

hagai_birosag.jpg

A 2014-ben hozott elsőfokú ítélet szerint:

"Az állam felelős azoknak a családoknak a veszteségéért, akiknek férfitagjait a boszniai szerbek deportálták a holland ENSZ kontingens bázisáról Potocsariban 1995. július 13-án”

„A holland egységnek mérlegelnie kellett annak lehetőségét, hogy ezek a férfiak népirtás áldozatává válhatnak. Meglehetős biztonsággal kijelenthető, hogy életben maradtak volna, ha számukra a holland egység megengedi, hogy a bázison maradjanak. Az együttműködésük ezeknek az embereknek a deportálásában, a holland egység részéről törvénytelen volt” – áll az ítélet indoklásában.

srebrenica_busz.jpg

A Fellebbviteli Bíróság az ítélet indoklásában azt mondta, hogy a holland kormány részlegesen felelős a Srebrenicában történtekért. Az indoklásban elhangzott, nem biztos, hogy a bosnyákok túlélték volna, ha a holland egység bázisán maradnak, de a túlélés esélyét sem adták meg nekik.

Az ítéletet az áldozatok családtagjai és túlélők igazságtalannak tartják, és azt mondják, folytatják a küzdelmet azért, hogy igazságot szolgáltassanak a több mint 8000 áldozatnak.

hagai_itelet_srebrenicai_anyak.jpg

A pert 2007-ben a „Srebrenicai anyák” egyesülete nyújtotta be az áldozatok nevében a holland állam és katonái ellen.

A 200 oldalas polgári peres ügyben azt állították a középpontba, hogy a holland katonák nem védték meg a bosnyákokat a kelet-boszniai enklávéban az ENSZ által kijelölt védett zónában akkor, amikor a boszniai Szerb Köztársaság hadserege elfoglalta a várost. Ezután gyilkoltak meg több mint 8000 muzulmán férfit és fiúgyermeket. Az elsőfokú ítélet után a holland kormány is fellebbezett, azt állítva, hogy „senki nem láthatta előre, hogy ott népirtást fognak elkövetni.”

srebrenica-massacre.jpg

A Fellebbviteli Bíróság ítélethirdetésének napján jelentették be, hogy az egykori békefenntartó misszióból 206 katona közösen kártérítési pert indít a holland állam ellen. Összesen 4,5 millió eurót követelnek, amiért 1995-ben Srebrenicába küldték őket. A beadványban kiemelték, hogy a mai napig érzik életük azon szakaszának utóhatásait.

srebrenica_holland_katonak.jpg

„Azt gondoljuk, hogy a védelmi minisztériumnak viselnie kell annak következményeit, hogy katonákat küldtek egy misszióba, amit később úgy jellemeztek, hogy „lehetetlen küldetés”- mondta az ügyvédjük.

Hollandiában továbbra is vita tárgya mind a srebrenicai események, mind a „kék sapkások” szerepvállalása. Az elmúlt évben a védelmi miniszter asszony, Janin Henis-Plashert is úgy nyilatkozott, hogy odaküldték a katonákat békét védeni, holott az nem létezett, nem volt megfelelően előkészítve, nem volt megfelelő felszerelés és elégséges információ. „Az egy irreális misszió volt lehetetlen feltételek között”- mondta.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr1112638205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röf 2017.07.04. 15:32:14

Milosevics és Karadzsics bohócot csinált az összes beszari kéksapkás nyúlból.