A horvát tengerparton minden évben vannak tüzek, de a helyiek elmondása szerint ekkora tűzvészre nem emlékeznek.

Vasárnap éjfél után 42 perccel csaptak fel a lángok az Omishoz tartozó Tugareban. Félórával később Hvar szigetről is tüzet jelentettek, ott a fenyőerdő égett.

Omistól Splitig 4500 hektáron égnek a fenyőerdők, az aljnövényzet, a fű, az olajligetek.

tuz_split_3.jpg

348 tűzoltó 102 kocsival oltja a tüzet, több száz önkéntes segít. A mentést nehezítette az erős szél, emiatt a tűzoltó repülőgépek sem tudtak hétfő délutánig felszállni. Akkor viszont már segítségükkel a késő délutáni órákra a Žrnovnica fölötti Perun hegyen sikerült a tüzet eloltani, ezzel megakadályozták terjedését a tengerpart felé, ám utána a szél megint feltámadt, a tüzek erőre kaptak.

tuz_repulok_2.jpeg

A tűzoltókat az ország belsejéből érkező társaik is segítik. Jöttek Zágrábból, Rijekából és Eszékről is.

Splitben a helyzet nagyon komoly, egyes városrészekben házak, kereskedelmi egységek, autók váltak a tűz martalékává. Utakat és vasútvonalat kellett lezárni.

A város legkeletibb része, Žrnovnica felé az utakat lezárták, mert a lángok vészesen közelítenek. Strožanacban és Podstranaban nem sokkal éjfél után megkezdték a lakosság evakuálását. Felhívták a lakosságot és a turistákat, hogy ne használják a keleti városrész útjait, hagyják azokat akadálytalanul a tűzoltóknak.

tuz_split_2.jpg

Žrnovnicaban a helyzet a tudósítók szerint nagyon rossz, a házak mind veszélyben vannak, a városrészt lassan körbeveszik a lángok. Több ház már leégett. Nehezíti a mentést a minden irányból támadó szél. Itt van a horvát hadsereg egyik földalatti rakéta bázisa, amit megállás nélkül locsolnak. A rakéták 70 méter mélyen vannak. Egyébként a horvát fegyveres erők is bekapcsolódtak már mind az oltásba, mind a lakosság menekítésébe, a rendfenntartásba.

A spliti tűzoltó központ hétfőn ötezer hívást kapott a kétségbeesett lakóktól.

tuz.jpeg

Gornje Sitnoban házról házra védik a lakosokat, mert a tűz terjed a faluban. A megyei tűzoltó parancsnok hétfőn a helyzetet a településen apokaliptikusnak nevezte.

Közben a horvát autóklub közzétette, hogy megnyitották a Zágráb-Split- Ploče A1-es autópályát teljes hosszában minden jármű előtt. Vannak még a tűz miatt lezárt egyéb útszakaszok, és a vasútvonal egy részén is hajóval viszik az utasokat.

Kedden délelőtt Splitbe érkezik Andrej Plenković horvát miniszterelnök a belügy-és a védelmi miniszter kíséretében. Jelezte érkezését Kolinda Grabar- Kitarović államfő is, aki salzburgi látogatását szakítja meg a dalmáciai tűzvészek miatt.

tuz_split_7.jpeg

A hírekben egy halálesetet említenek, egy férfi szívrohamot kapott. Az anyagi kárról még egyáltalán becslést sem tudnak mondani.

Montenegró hétfőn az Európai Unió segítségét kérte a tűzvészek megfékezésére. A Kotori-öböl bejáratánál fekvő Luštica-félszigeten a helyzet kritikus. Több száz embert kellett evakuálni, amiben a partiőrség, a belügyminisztérium hajói és magáncégek vízi járművei is részt vettek.

A helyzet a legrosszabb a félszigeten fekvő Begovići faluban, ahol több mint 100 tűzoltó 20 kocsival próbálja megvédeni a házakat a lángoktól.A tűz elpusztította a Veslo kemping jó részét, a turistákat itt is hajókkal menekítették.

tuz_montenegro_golo_hegy.jpg

A tengerpari városok, amiket a tűz fenyeget – Kotor, Tivat és Hercegnovi – polgármesterei azt kérték a kormánytól, hogy forduljon légi segítségért a szomszédos országokhoz és az Unióhoz. Montenegrónak három tűzoltó gépe van, abból kettő használható, a harmadik műszaki hibás.

Sutomora fölött a Golo hegyen a tűz már ellenőrzés alatt van.

Bosznia-Hercegovina déli részén csaptak fel a lángok Ljubinjaban. Az oltáshoz a tűzoltók a katonák segítségét kérték. A lángok Obzir felé terjednek, de néhány száz méterre megközelítették a trebinjei vasútvonalat is, amit ezen a szakaszon lezártak. Mostarban sikerült a tüzeket megfékezni, Neumban még nem, de ott épületeket nem fenyegetnek a lángok.

tuz_nasa.jpg 

A Dalmát tengerparton, Montenegróban és Bosznia-Hercegovinában pusztító tűzről a NASA is közölt felvételt.

Foto: pixsell, NASA

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr4412671825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.