2017. júl 21.

Montenegróban és Boszniában tovább pusztít a tűz + videó

írta: Nosztalgikus
Montenegróban és Boszniában tovább pusztít a tűz + videó

Kotortól, Tivattól, Hercegnovitól Cetinjéig, Podgoricáig a tüzek továbbra is égnek Montenegróban, de a tűzoltóság mindenütt ellenőrzése alatt tartja. Napok óta megfeszített erővel dolgoznak, és jött a nemzetközi segítség is. A szolgálatoknál a kormány rendkívüli állapotot vezetett be.

tuzek_montenegro_4.jpeg

A tűzoltásokban több száz tűzoltó, több mint 200 katona, lakosok és turisták is részt vesznek. A montenegrói kormány 400 euró rendkívüli ellátmányt utalt ki a tűzoltóknak. 

Hercegnovi, Tivat, Podgorica környékén tűzoltó repülőgépekkel oltanak. Légi segítség érkezett Ukrajnából, Bulgáriából, Svájcból, Horvátországból és Izraelből. 

tuzek_montenegro_2.jpeg

Közben a rendőrség letartóztatott egy albán állampolgárt, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő okozta a tüzet Podgorica környékén. A Luštica-félszigeten a tűz helyszínén találtak két teherautó gumit, azt gyanítják, hogy azokat is ő gyújtotta fel. 

A Bjelotina-hegyen pusztító tűz tegnap este Konavle felé terjedt. Reggel négy tűzoltógéppel oltották, mert a gyalogos tűzoltóknak a helyszín megközelíthetetlen. Ez a tűz az első becslések szerint kb 250 hektárt pusztított el, ebből 50 hektár horvát területen van. 

tuz_montenegro.jpg

Sutorina fölött Konjevićtól Vidovo felé a tüzet ma az ukrán NATO repülőgéppel oltják. Nikšić, Ulcinj, Bar és Budva környékén nincsenek aktív tüzek. A horvát kormány humanitárius segélyt és további két tűzoltó repülőgépet küld Montenegróba. 

Bosznia-Hercegovinában Mostartól keletre Rabin és Kamen környékén a tüzek még aktívak, a tűzoltók és a helyi lakók a házakat védik. Mindkét helyszínen a fű és az alacsony növényzet ég. Az oltást a nagy szél erősen megnehezíti. 

Jablanica fölött a Čvrsnici-hegyen a lángok terjedését a helyi lakosok és a katonaság helikopterének segítségével sikerült megállítani. A jablanicai tűzoltók munkáját szarajevói társaik is segítik. Azután, hogy Ljesovinánál a tüzet eloltották, néhány kilométerrel arrébb újabb két tűz lobbant fel Viljaknál. Ott bükk és tölgyerdő ég, nagyon nehéz terep az oltáshoz. Az erdészet tűzoltói oltják, a dolgozók gereblyékkel, ásókkal és egyéb eszközökkel igyekeznek megfékezni a terjedését. Nehéz megbecsülni, hogy mekkora terület ég, mert átláthatatlan, de feltételezhető, hogy több száz hektár.

tuz_jablanica.jpg

Emellett a tűz mellett az elmúlt 24 órában Hercegovina-Neretva kantonban 23 tüzet regisztráltak, ahol a fű, az alacsony növényzet és a hulladék kapott lángra. Tüzeket regisztráltak Mostarban Čitlukban és Čapljinaban is.

A tűz utáni táj a Luštica-félszigeten: 

 

Foto: pixsell, video: vijesti.me

Szólj hozzá

tűzoltóság montenegró Horvátország tűzész tűzoltó repülőgép