Rendkívüli vizsgálatot tartott a szerb Polgári légügyi igazgatóság az Air Serbianál, a belgrádi repülőtérnél és a földi kiszolgálónál és megállapította, hogy mindhármuk eljárása az előírásoknak megfelelő volt, senki nem sértette meg a légiközlekedésről szóló törvényi előírásokat.

A vizsgálatot azért rendelték el, mert augusztus 6-án a JU184-es Belgrád-Tivat járatán megtagadták egy autista kisfiú szállítását. A 11 éves gyermek Čedomir Antić történész fia, aki erősen nehezményezte a kialakult helyzetet. A fiú a tengerhez utazott, és bár az édesanyja, a nagymamája és a nővére is kísérte, a supervisor, az orvos és a légitársaság alkalmazottja úgy ítélték meg, hogy a sírása zavarná az utasokat.

autista_kisfu_beg_airport.jpg

Az apa a novosti.rs-nek elmondta, hogy kikísérte a családot a repülőtérre, és a nagy tömeg, a meleg, a várakozás miatt a fia elkezdett nagyon sírni. Elmondása szerint az ilyen körülmények az autistákból gyakran váltanak ki nyugtalanságot, de az rövid ideig tart és korlátok között tartható. A gyerek 7-8 percig sírt. Odajött hozzájuk egy alkalmazott és megkérdezte, hogy a gyermek először repül-e, esetleg fél-e a repüléstől? Az apa akkor elmondta, hogy a fia autista, de nem agresszív és már többször repült probléma nélkül nem ilyen rövid útra, hanem Tunéziába, Törökországba, Egyiptomba. A supervisor megkérte a szülőket, hogy vizsgálhassa meg a fiút az ügyeletes orvos, akinek helyszíni vizsgálata azt állapította meg, hogy az utas az adott időpontban nem volt repülésre alkalmas állapotban, ezért azt nem javasolta. Ezután a légitársaság alkalmazottja úgy döntött, hogy nem engedi felszállni a repülőgépre.

autista_kisfiu.jpg

Az Air Serbia később közleményében elmondta, hogy a járatra várakozó utasok között nyugtalanság volt tapasztalható a kisfiú viselkedése miatt, ezért döntöttek az utazásból kizárás mellett, ugyanakkor nagyon sajnálják a történteket.

A vizsgálat megállapította, hogy az Air Serbia betartotta az előírásokat és eleget tett törvényi kötelezettségének. Rámutatott, hogy a helyfoglalás nem tartalmazott olyan információt, hogy speciális igényű utasról van szó.

autista_kisfiu_apa.png

Az apa „a jogállamiság veszélyeztetése és az alkotmányos állampolgári jogok megsértése” miatt panaszt tesz a repülőtér és a légitársaság ellen. Igazát a bíróságon keresi, mindegy, hogy meddig fog tartani és mi lesz a vége. „Már nem Vidről van szó, már nem a repülésről van szó. Elvekről és az igazságról van szó”- írta a közösségi hálón.

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr1012755146
Nincsenek hozzászólások.