2017. okt 01.

Ne felejtsd el! - Dubrovnik 1991. október 1.

írta: Nosztalgikus
Ne felejtsd el! - Dubrovnik 1991. október 1.

Október 1-e az emlékezés napja Dubrovnikban. Több mint két és fél évtizede, hogy a szomszédságunkban kitört egy véres polgárháború nem kímélve barátokat és családtagokat, embereket és épületeket. Többszáz éves emlékek váltak az értelmetlen pusztítás áldozataivá. Nem volt ez másként az Adria gyöngyszemének, Dubrovniknak az esetében sem. 

dubrovnik_war-main_epa.jpg

1991. október 1-én a jugoszláv néphadsereg több mint 13 ezer katonája szerbiai és montenegrói tartalékosokkal megerősítve reggel 6 órakor déli irányból a szárazföldről, a tengerről és a levegőből megtámadta a várost. Dubrovnik már a támadás első napján áram és víz nélkül maradt. A támadók arra törekedtek, hogy a városlakókat teljesen elzárják az információktól, rakétákkal lőtték az épületeket, találat érte a telefonközpontot, a rádió átjátszó relét, a biztonsági szolgálatok telekommunikációs hálózatát. 

dubrovnik_napad.jpg

A hatalmas túlerővel szemben 750 gyengén felfegyverzett horvát katona próbált meg védekezni.

A város és környékének ostroma 1992 május 26-ig tartott. Ez idő alatt több mint 430 horvát védő, 116 civil vesztette életét, több mint 900-an megsebesültek. Több mint 30 ezer embernek kellett elhagynia otthonát, foglyul ejtettek 443 embert - katonákat és civileket-, akiket a bosznia-hercegovinai Bilećiben és a Kotori-öbölben fekvő Morinjban létrehozott koncentrációs táborokba hurcoltak. 

morinj-concentration-camp.jpg

A golyók, bombák, rakéták nem kímélték az épületeket sem. Közel 14 ezer házat, lakást ért találat, kétezer épület teljesen összeomlott, 300 műemlék épület, templom károsodott. A műemlékekben keletkezett anyagi kár a becslések szerint meghaladta a 35 millió dollárt, míg Dubrovnik város teljes kára legalább 1,5 milliárd euróra tehető.

dubrovnik_napad_2.jpg

Sok év eltelt a véres háború óta. Dubrovnikba özönlenek a turisták a világ minden tájáról, de nem feledhetjük, hogy a demagóg, megosztó, a népeket egymás ellen fordító politikának milyen következményei lehetnek.

 dubrovnik_turistak.jpg

Szólj hozzá

polgárháború koncentrációs tábor Dubrovnik jugoszláv néphadsereg