2000 október 5-én óriási tüntetés volt Belgrádban, ami véget vetett Slobodan Milošević uralkodásának. A tömegmegmozdulás közvetlen kiváltó oka az volt, hogy Milošević nem fogadta el az elnökválasztás eredményét. A szeptember 24-i voksoláson veszített a Szerb Demokratikus Ellenzék (DOS) jelöltje, a Szerb Demokratikus Párt elnökével, Vojislav Koštunicával szemben. 

belgrad_2000_oktober_5_2.jpg

Október 5-én tüntetők jöttek a fővárosba az ország minden tájáról autókkal, buszokkal, teherautókkal, áttörve az utakat elálló rendőrkordonokat. A rendőrség már a délelőtti órákban könnygázt használt, ezzel próbálta megakadályozni, hogy a tüntetők betörjenek a parlamentbe, de sikertelenül. Az emberek megrongálták, felgyújtották a szövetségi gyűlés épületét, és ugyanígy tettek a televízió székházával is. 

belgrad_2000_oktober_5.jpg

A rendőrség hamar megszüntette az ellenállást és csatlakozott a tüntetőkhöz. 

A demonstrálók azt követelték Miloševićtől, hogy ismerje el vereségét és vonuljon vissza. Követelték, hogy váltsák le a szerb televízió és rádió vezetőit, mert az intézmény teljesen a regnáló rezsim befolyása alatt állt. Milošević elutasította, hogy visszavonuljon és második forduló kiírását követelte, amit a DOS képviselői nem fogadtak el.

belgradmilosevic-protest-oct_-2000-800x638.jpg

2000 október 5-én este a belgrádi parlament erkélyéről kihirdették az új elnököt, Vojislav Koštunicát, a következő napon Milošević elismerte vereségét, elfogadta a választási eredményeket, és gratulált Koštunicának. 

belgrad_vojislav_kostunica.jpg

A tüntetések alatti összecsapásokban két ember meghalt, 65-en megsebesültek. 

Miloševićet 2001 április 1-én pénzügyi visszaélések gyanúja miatt letartóztatták, majd két hónap múlva kiadták a hágai nemzetközi törvényszéknek, ahol Bosznia-Hercegovinában végrehajtott népirtásért, Horvátországban és Koszovóban elkövetett emberiség elleni bűncselekményekért, háborús bűntettekért elítélték. 2006 március 11-én börtöncellájában halt meg.

Szerbiában a 2000 október 5-i eseményt forradalminak tekintik, mert lebontották vele az 1990-es évek szerb politikáért felelős rendszert és elzavarták annak vezetőjét.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr1312930597
Nincsenek hozzászólások.