Értem én, hogy a labdarúgó csapatok szurkolói lelkesednek kedvenceikért, néha még közéleti személyiségért, esetleg politikusért, de hogy egy háborús bűnös tömeggyilkost éltessenek, azért az több mint megdöbbentő. Az pedig, hogy a hágai nemzetközi törvényszéken népirtásért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Ratko Mladićot egy szentpétervári csapat szurkolói neveznek nemzeti hősnek Oroszországban, az mélyen elgondolkoztató.

Európa Liga mérkőzéseken történtek ezek az esetek a szentpétervári Zenit - szkopjei Vardar,  a belgrádi Partizan - svájci Young Boyse, a belorussz BALE - belgrádi Crvena Zvezda  összecsapásokon.

ratko_mladics_szerb_hos_focimeccs.jpg

                         „Ratko Mladić – szerb hős” - Szentpétervár 

Szentpéterváron egy „Ratko Mladić – szerb hős” feliratú, Belorussziában a  Crvena Zvezda meccsen „Ezer életet adtak neked, a tisztességes szerbek ünnepelnek téged” feliratú transzparenst feszítettek ki az orosz, illetve a szerb szurkolók. Néhány százan a háborús bűnös nevét skandálták. Belgrádban a Partizán szurkolói „Köszönjük anyádnak” feliratot tettek ki.

ratko_mladics_kozsonet_anyadnak.png

                                  "Köszönjük anyádnak" - Partizán szurkolók 

Az UEFA bejelentette, hogy mindhárom klub büntetésre számíthat, a horvátok az érintett csapatok kizárását követelik.

ratko_mladics_kepe_focista_mezen_al_jazeera.jpg

                        Az újvidéki csapat Mladić képével (fotó: Al Jazeera Balkans)

Az újvidéki FK Kabel labdarúgó csapat játékosai vasárnap a Slavija elleni mérkőzésre Ratko Mladić képével a mezükön léptek pályára. (A képet a csapat Facebook oldaláról már eltávolították.)

Nem könnyű szembenézni a délszláv polgárháború eseményeivel, a szerb társadalmat is erősen megosztja a háborús bűnökkel gyanúsítottak, vagy már büntetésüket töltők megítélése. Egyesek nemzeti hősként, mások tömeggyilkosként kezelik őket. Abban azonban jellemzően egyetértenek, hogy a srebrenicai események megtörténtek, ott meggyilkoltak több mint nyolcezer muzulmán férfit és fiúgyermeket. Ratko Mladićot egyebek mellett ebben mondta ki bűnösnek a törvényszék.

Őt éltetik a lelátókon és a zöld gyepen…

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr4113406005
Nincsenek hozzászólások.