2018. jan 17.

Ahol szerbek félnek szerbektől

írta: Nosztalgikus
Ahol szerbek félnek szerbektől

Sokszor és sokan megírtuk/megírták, hogy Koszovó egy puskaporos hordó, hogy a maffia tobzódik ebben az idén éppen tíz éve függetlenné vált, de önállóan fennmaradni képtelen államban. A maffia által elkövetett gyilkosságok szinte mindennaposak Belgrádban, Pristinában, Tiranában, vagy éppen Szófiában, Szkopjéban, de a politikai indíttatású gyilkosságok nagyon ritkák. Talán nem véletlen, hogy „Halál a balkáni maffia bástyáján” címmel jelent meg írás az eset kapcsán a Frankfurter Allgemeine Zeitungban

Kosovska Mitrovica északi, szerbek lakta részén tegnap reggel negyed 9-kor a munkahelye előtt meggyilkolták Oliver Ivanovićot a „Szerbia, demokrácia, igazság” polgári kezdeményezés elnökét. Hat lövést adtak le rá egy hangtompítós Zastava M70A tipusú, szerb gyártmányú pisztolyból, az orvosi jelentés szerint kb. egy méteres távolságból. A támadók egy Opel Astra gépkocsból lőttek, az autót időközben elhagyatva és teljesen kiégve megtalálták. 

kosovo-politician-shot.jpg

A gyilkosság után megindultak a térség és világ sajtóiban a találgatások, az elemzések, a feltételezések: kinek az érdeke? Kinek áll érdekében a feszültség, a bizonytalanság fenntartása, kinek jó, hogy tovább gerjeszti a félelmet az emberekben? Miért pont most? Miért pont akkor, amikor egy év szünet után Brüsszelben tárgyalóasztalhoz ültek Belgrád és Pristina képviselői, majd a hír hallatán a szerb delegáció azonnal felfüggesztette a megbeszéléseket és hazautaztak. 

Vagy miért pont akkor, amikor a pristinai kormány kezdeményezi a Különleges Háborús Bűncselekmény Törvényszék eltörlését, ami a vádlottak padjára ültetné a koszovói felszabadítási hadsereg egykori tagjait, akik közül többen a jelenlegi politikai elit tagjai. 

Helyi elemzők, véleményformálók azt mondják, hogy a multikulturális és multietnikai értékeket sehol nem lehet olyan jól fellelni, mint a bűnözésben. Ivanović pedig mind a szerb mind az albán bűnözői köröket zavarta. Ha piszkos munkáról, ha bűnözésről van szó, gyorsan eltűnnek az etnikai különbségek. Így volt ez a háború idején is, és így van ez most is. Igazság szerint a háború óta sem Pristina, sem Szerbia nem ellenőrzi igaziból Észak-Koszovót. Ott hibrid szabályok működnek, amikben részt vesz Belgrád, a nemzetközi közösségek, a szervezett bűnözés és a legkisebb mértékben Pristina. Évek óta tudni lehet, hogy virágzik a maffia szervezet. A Neue Zürcher Zeitung szerint „Észak-Koszovó még mindig a senki földje, amit az erőszak rángat.”   

oliver_ivanovic.jpgIvanovic pragmatikus politikus volt, akkor is józan maradt, amikor mások a nemzeti hisztériát használták ki. A koszovói valóság kendőzetlen feltárásával számos ellenséget szerzett magának. Nem kedvelte a szerb nacionalistákat sem, elfogadta Koszovó függetlenségét. Sokak véleménye szerint az utolsó ismert koszovói szerb, aki megpróbálta, hogy Belgrádtól részben önálló politikát folytasson.

Ivanović félt. Január 12-én a srna hírügynökségnek azt mondta: „félek, hogy ebben a bizonytalan helyzetben ártatlanok is veszélybe kerülhetnek és el kell ismernem, hogy saját biztonságomat is féltem.” Azt is elmondta, látja, hogy a terve, hogy  politikai párttá alakítsa a civil kezdeményezést, egyeseket nagyon zavar. Hozzátette, az utóbbi időben többször is figyelmeztette partnereit, hazai és külföldi tisztviselőket Észak-Koszovó, de különösen Kosovska Mitrovica északi részének aggasztó helyzetére.

A felesége szerint „minden, amit velünk tettek, csak azért volt, hogy megöljenek minket egyenként.” 

Szeptemberben a „Vreme” c. lapnak adott interjút: „Százakkal beszélgettem az elmúlt néhány hétben, mióta kiszabadultam, és nem volt egy ember sem, aki egy pár mondat után ne említette volna a biztonságot. Megértettem: ezek az emberek nem az albánoktól félnek, hanem a szerbektől. A helyi kiskirályoktól és bűnözőktől, akik rendszám nélküli dzsipekkel közlekednek. Kábítószert árulnak minden sarkon, minden szülő fél emiatt. Ez korábban is volt, de nem ilyen mértékben, ezek az emberek nem viselkedtek ilyen durván, mint most. A rendőrség mindezt látja, és nem csinálnak semmit, az emberek védtelennek érzik magukat, pedig Észak- Koszovóban a rendőrségeken a mieink vannak. szerbek. Néhányan tapasztalt rendőrök, akik korábban a szerb belügyminisztériumban dolgoztak, de ők sem tesznek semmit. A helyzetet illusztrálandó, az elmúlt néhány évben Mitrovicában közel 50 esetben gyújtottak fel gépkocsikat, voltak kézigránátos támadások és tisztázatlan gyilkosságok. Mindez két és fél négyzetkilométeren, ami biztonsági kamerákkal teljesen lefedett. Szemmel látható, hogy a rendőrség fél összetűzésbe kerülni az elkövetőkkel, vagy az elkövetők kapcsolatban vannak a biztonsági szervekkel.”

oliver_ivanic.jpg

Néhány héttel később az N1 televízióban élesen bírálta a koszovói „Sprska list” politikai csoportosulást, akik élvezik a belgrádi kormány támogatását és a 2017-es választások után szerepet vállaltak az új pristinai kormányban. A „Srpske list”-et a szerbiai uralkodó párt, a Szerb Progresszív Párt ágazatának tartják, ami az anyapártból átvett erőszakos módszerekkel monopóliumot szerzett a koszovói szerbek között. Az interjú végén a politikus azt mondta: „mindent megtettek, amit lehetett, éppen csak nem lőttek rám, bár minden lehetséges.” 

Ivanović családját évet óta érik támadások. 2005-ben az autója alá tettek bombát, 2013-ban, amikor Aleksandar Vučić támogatottja ellenében indult Kosovska Mitrovica polgármesteri székéért, ismeretlenek betörtek a lakásába, fizikailag bántalmazták a feleségét, a tavalyi választások előtt felgyújtották a gépkocsiját, amit véleménye szerint olyan szerb bűnözői csoport tagjai tették, akik kapcsolatban állnak a „Srpska list”-tel és a belgrádi maffia körökkel. 

„Tragikus, hogy korábban a szélsőséges albánoktól kellett félni, most 18 év után a szélsőséges szerbektől félnek a szerbek és miattuk költöznek el innen.”

oliver_ivanovic_gyilkossagi_helyszin.jpg

Koszovóban elképesztő méreteket ölt a korrupció, Szerbiából ellenőrizetlenül érkeznek a pénzek, az állam nem érdekelt abban és nem is tesz sokat azért, hogy ellenőrzési pontokat építsen a rendszerbe. Mindez nagyon megfelel a bűnözői szervezeteknek.  Hatalmas összegekről van szó. Az Insajder vizsgálata szerint 2001 és 2014 között  különféle címen napi 867 ezer euró érkezett Szerbiából Koszovóba. Fiktív társaságoknak, fiktív projektekre, túlárazott beruházásokra, teljesen követhetetlenül. 

Kosovska Mitrovica egy fekete lyuk a jogállam szempontjából, ami most  egy újabb áldozatot nyelt el. 

A gyilkosság kivizsgálásához az albán hatóságok kérték az FBI segítségét is, ami ellen nincs kifogásuk a szerbeknek sem. Vannak olyan hangok, hogy az amerikaiaknak esetleg lehetett tudomásuk támadásokról. Ezt vélik alátámasztani azzal, hogy a washingtoni külügyminisztérium január 10-én figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy ne utazzanak Koszovóba, mert a következő napokban terrortámadások várhatók. Az angliai Guardian szerint Ivanović megölése felveti azt a kérdést, hogy a nemzetközi szervezetek szemet hunynak a koszovói szervezett bűnözés fölött.

Ramus Haradinaj miniszterelnök elítélte a gyilkosságot, de kijelentette, hogy a politikus meggyilkolása elszigetelt jelenség, Koszovóban a helyzet stabil.

Forrás: AJB, Deutsche Welle

Szólj hozzá

politikai gyilkosság Kosovska Mitrovica Oliver Ivanovic koszovó szerbek balkáni maffia