Úgy tűnik, nem halasztható tovább, hogy az egykori jugoszláv tagköztársaságból létrejött ország, Macedónia nevet válasszon magának és lezárja negyedszázados vitáját Görögországgal. Ha eddig esetleg csak érzelmi kérdés volt a névvita, most már nagyon is húsba vágó gazdasági, politikai kérdés, mert az új név hiányában az ország nem lehet sem a NATO sem az Európai Unió tagja. Előbbit Jens Stoltenberg NATO főtitkár nemrégi szkopjei látogatásán kategorikusan kijelentette.

macedonia_nevvaltoztatas.jpg

Az amerikai külügyminisztérium európai és euro-ázsiai ügyekkel foglalkozó munkatársa Hoyt Brian Yee szerint most van a legalkalmasabb idő arra, hogy Görögország és Macedónia ezt a kérdést végérvényesen megoldja. Leszögezte, hogy mindkét országnak tiszteletben kell tartani a másik szuverenitását és nem léphetnek fel határmódosítási követeléssel.

De mi is a kérdés? Mindjárt rögtön a név: Macedónia vagy Makedónia? Makedónia egy ókori állam, illetve egy észak-görög régió neve, Macedónia pedig a mai Macedón Köztársaság, illetve előzménye, az egykori jugoszláv tagköztársaság neve.

Balkán egész történelme rendkívül fordulatos, a háborúk folytán népek, nemzetek kerültek más-más hatalom fennhatósága alá, országok alakultak és tűntek el. Valahol mindig felütötte a fejét a „nagynemzet” igénye, a 20. század sem volt mentes ettől. Ez is egyik oka a 25 éves névvitának, aminek kicsit jobb megértéséhez csak egy nagyon pici történelmi visszatekintés:

A második balkáni háborút lezáró bukaresti béke (1913. július 28.) értelmében a történelmi Makedóniát szétdarabolták. A legnagyobb részt, az ún. Égei-Makedóniát (32 ezer km2) Görögország, a Vardar-Makedóniát (26494 km2) Szerbia és a Pirin-Makedóniát (7 ezer km2) Bulgária kapta. 1941-ben, miután a német-bolgár csapatok elfoglalták Szkopjét, a macedón területek Bulgáriához és Albániához kerültek egészen 1944 nyaráig, amikor is Macedónia felszabadult az albán-bolgár hatalom alól.

A II. világháború után Macedónia Jugoszlávia tagköztársasága lett és az is maradt a délszláv állam széteséséig. Jugoszlávia legszegényebb tagköztársaság volt, ebből jött létre 1991. szeptember 17-én Macedónia független állam.

makedonija-karta.jpg

Az ENSZ 1994-ben vette fel tagjai közé Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság – Former Yugoslav Republic of Macedonia FYROM néven, és hivatalosan mindenhol ma is ezen a néven szerepel.

makedonia_gorogorszag.png

A két ország közötti vita oka, hogy a mai Macedónia Makedóniának, mint földrajzi egységnek egy kisebb részén szerveződött állam, a nagyobb rész láttuk Görögországhoz került, ez a neve az észak-görögországi régiónak, ami magában foglalja Thesszaloniki városát is. A görögök attól tartanak, hogy Macedónia ez miatt területi követelésekkel lép fel Görögországgal szemben. Ezért akadályozzák az ország nemzetközi elismerését Macedón Köztársaság néven, vétózták meg 2008-ban felvételét a NATO-ba és hátráltatják uniós csatlakozását.

A szkopjei médiákban az ország nevének megválasztásához öt javaslatról írnak:  Macedónia Köztársaság, Észak-Macedón Köztársaság, Felső-Macedón Köztársaság, Macedónia Vardar Köztársaság és Macedónia Szkopje Köztársaság. A végleges névről népszavazás fog dönteni.

Davosban találkozott a görög és a macedón miniszterelnök Alexis Tsipras és Zoran Zaev. Több mint hét év után az első találkozó volt a két ország vezetői között. A közel három órás megbeszélés után bejelentették, hogy első „bizalomépítő” lépésként megváltozik a szkopjei Nagy Sándor repülőtér és a macedóniai autópálya neve. Az autópálya neve ezentúl „barátság” lesz, a repülőtér új nevét még nem tudni.

A görög miniszterelnök szerint a hosszú évek óta folyó névvita mindkét fél számára elfogadható lezárása után országa nem vétózza tovább a szomszédos ország szövetségi és uniós tagságát.

A politikusok lehet, hogy így gondolják, de a görögök más véleményen vannak. Egy közvéleménykutatás szerint 68%-uk ellene van, hogy északi szomszédjuk a Macedónia nevet bármilyen formában használhassa.

Néhány nappal ezelőtt tízezek tüntettek Thesszalonikiben a szomszédos ország Macedónia névhasználata ellen.  

macenia_gorog_tuntetes_2.jpg

Ötszáz autóbusszal vitték a demonstrálókat az ország egész területéről, több mint 50 ezren gyűltek össze a város központjában. A tüntetés nem köthető egyik politikai párthoz sem, a cél az, hogy egyértelmű üzenetet küldjenek Macedónia Volt Szövetségi Köztársaságnak, hogy álljon el a Macedónia név használatától saját megnevezésében.

Azt hiszem, szép feladat.

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr6013602601
Nincsenek hozzászólások.