A nyugat-balkáni ország első autópályája Bar és Boljare (Montenegró-Szerbia határ) között épül.   

Az autópálya hossza 41 km, 45 híddal, viadukttal, 32 alagúttal. A legnehezebb - Podgorica-Mateševo – szakaszt a China Road and Bridge Corporation (CRBC) építi. A munkák tervezett befejezése 2019. május.

montenegro_autopalya.jpg

Az autópálya építés Montenegró 2006-os függetlensége óta a legjelentősebb beruházás. A legnehezebb munkák nagy része már befejeződött, beleértve kulcsfontosságú infrastrukturális létesítményeket, mint a kb. 1 km hosszú, 180 méter magas Moračica-híd, ami két hegyet köt össze a Morača folyó kanyonjában. Elkészült már több kétirányú alagút is.  

A projekt költsége 809,6 millió euró, aminek 85%-át, 688 millió eurót  az Eximbank biztosít, míg a maradék 15%-ot, 122 millió eurót a montenegrói állam. A hitel futamideje 20 év hat éves türelmi idővel, évi 2%-os kamattal.  

Az építkezés költsége kilométerenként 19,7 millió euró.

Az útépítésen a kínaiakon kívül részt vesznek horvát, olasz, svéd, német, angol, francia, dán svéd, cseh és magyar cégek is. Jelenleg 3048 embert foglalkoztatnak, 1886 kínait, 1162 montenegróit és régióbelit.

peljesac_hid_1.jpeg

Ugyancsak ez a kínai cég építi a Peljesac-hidat Horvátországban. A híd a szárazföldet és a Peljesac-félszigetet közi össze, kikerüli Bosznia-Hercegovinát és összeköti Horvátország északi és déli részét. A híd építésére a kínaiak ajánlata 280 millió euró, és 39 hónapos határidővel vállalják. Ez az ajánlat kedvezőbb volt, mint az osztrák Strabag és egy olasz-török vegyes cég ajánlatánál.

Az index.hr cikke szerint a kínai CRBC nyolc évig a Világbank fekete listáján volt gyanús és korrupt üzleti tevékenység miatt. 2009-től tavaly januárig a CBRC-t és a CBRC és számos más építőipari vállalat egyesülésével létrehozott China Communications Construction Company-t (CCCC) a Világbank által finanszírozott valamennyi építési projektben való részvétel tilalmával büntették 2002-es Fülöp-szigeti szintén útépítéssel kapcsolatos gyanús üzleti tevékenység miatt.  

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr4213610187
Nincsenek hozzászólások.