Nincs balkáni kötődése, hacsak talán annyi nem, hogy a szaúdiak az egyik legjelentősebb befektetők Bosznia-Hercegovinában, vagy hogy a lányom gimnáziumát, az ostrom alatt igen jelentős károkat szenvedett szarajevói Prva Bosnjacka Gimnazija-t a háború után rekord rövid idő alatt tették oktatásra alkalmassá.  

Szóval, Szaúd-Arábia fővárosának luxus szállodájában február 14-től ismét lehet szobát foglalni. Hogy ez miért érdekes? Hiszen az a normális, ha egy szálloda vendégeket fogad. Ez a szálloda azonban az elmúlt hónapokban luxus börtönként funkcionált a kormány antikorrupciós kampányában.

riyadh-ritz-carlton-2-620x350.jpg

A szaúdi kormány tavaly november elején kezdeményezte a korrupció visszaszorítását a társadalom legmagasabb rétegeiben, ezek a vizsgálatok elérték a felső tízezer tagjait.

Több mint kétszáz herceg, magas rangú tisztviselő és üzletember volt bezárva a Ritz Carlton luxus szállodába. A hatóságok rövidesen lezárják a korrupció ellenes kampányt, a kormány arra számít, hogy a vádlottak többsége a vádemelés elkerülése érdekében elfogadja a pénzügyi elszámolást. Riyad ezen a módon 100 milliárd dollár begyűjtését tervezi.

Minden bizonnyal jól számítanak, mert például Miteb bin Abdullah herceget november végén szabadon engedték, miután befizetett a kormánynak egy milliárd dollárt. Folynak az egyeztető tárgyalások az ugyancsak a Ritzben „raboskodó” multimilliomos Awaleed bin Talallal, a Kingdom Holding befektetési társaság tulajdonosával.

Vélhetően egyezségre jutnak a szaúdi építőipari óriáscég a Bakr bin Laden társasággal is.  A rendőrségi akcióban az igazgatóval együtt letartóztatták az Al-Kaida egykori vezetőjének, Osama bin Laden családjának több tagját is. A társaság már bejelentette, hogy néhány részvényese az üzletrészeik egy részét átadják az államnak.

riyadh-ritz-carlton-1-830x0.jpg

A riyadi Ritz Carltonnak  492 szobája és apartmanja, 21 hektáros parkja van. A legolcsóbb szobaár egy éjszakára 650 dollár.

A videón Alvalid bin Tala herceg mutatja be, hogy hol tölti elzárását, megmutatta az értékes bútorokkal berendezett szobákat, az étkezőt, a konyhát, az irodáját, ahonnan az ügyeit intézi és ahonnan szabadon beszélhet a családtagjaival. A herceget január végén szabadon engedték. Azt mondják, ez a kiköltözés elég drága volt.

 

Fotó: AFP

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr8013667762
Nincsenek hozzászólások.