Könnyű ezt mondani annak, aki vidáman, mosolyogva, magabiztosan lép a fedélzetre és magától értetődőnek tartja, hogy légijárművel utazzon 'A' pontból 'B' pontba. Vannak azonban nem kevesen, akik bevallottan, vagy titkoltan, de félnek a repüléstől, szoronganak, pánikolnak. Ez a repülésfóbia.

A repüléstől való félelem már az utazás előtti napokban, de gyakran hetekkel azelőtt is elkezdődhet, és ahogy közeledik a nap, az utasban egyre nő a feszültség. Ha el is utazik, ez az emlék, a napokig, néha hetekig tartó félelem a későbbi utazásokat is pokollá teheti, már pusztán a gondolattól.

felelem_a_repulestol.png

Nekünk minden nap természetes közegünk a repülőgépek közelsége, életünk szerves része a repülés, de közöttünk is vannak, akik bizony kicsi szorongással indulnak útnak.

Mert a félelem természetes dolog. Sokunknak vannak félelmeink, sok mindentől félünk. Ezek gyakran irracionális, tudatalatti vagy egy traumatikus esemény következményei. Az egyik leggyakoribb irracionális félelem az aviofóbia.  

"Szabadulás a repülési félelemtől". Ez a nevek annak a kurzusnak, amit a zágrábi repülőtér Európában egyedüliként 2010 óta minden évben megszervez, azzal a céllal, hogy segítsen az embereknek legyőzni ezt a félelmet. Ilyen kurzusok a világban a 80-as évek óta léteznek. 

felelem_a_repulestol_strah-let1.jpg

A statisztikák azt mutatják, hogy 64%-ban nők és 36%-ban férfiak éreznek szorongást vagy félelmet a repüléstől.

Az idei kurzust a múlt hét végén tartották. A résztvevők délelőtt előadásokat hallgattak, kora délután kimentek a repülőtérre, becsekkoltak és egy fél órás repülésen vettek részt.

A tanfolyamokon az előadók tapasztalt pilóták, légiutaskísérők, meteorológusok, légiforgalmi irányítók, műszaki szakemberek és pszichológusok. A kurzust interaktív műhelynek tekintik, minden kérdésre válaszolnak. A cél az, hogy szakértők segítségével eloszlassanak sok mítoszt és rejtélyt a repülőgépekről és a repülésről.. A pszichológus elmagyarázza magát a félelmet és annak kiváltó okát. Segít megtanulni, hogyan lehet irányítani, és ellenőrzés alatt tartani.

felelem_a_repulestol_2.jpg

A kurzus szervezői átvették a világ különböző pontjain vezetett tanfolyamok módszereit és saját képükre formálták. Azt tartják a legfontosabbnak, hogy olyan tudást adjanak át a jelenlévőknek a repülésről, ami csökkenti félelmüket és kényelmetlen érzésüket. Ismerjék meg a repülőgép működését, biztonsági berendezéseit, a légi közlekedés alapvető szabályait, a légiközlekedésben dolgozókat, az ő hétköznapi életüket. Tudják meg, hogy mi történik, ha leáll egy hajtómű és ennek ellenére a repülőgép nem esik le, mint egy darab tégla.  

A kurzuson a részvételi díj 3500 kuna (kb 430 euró), ami magában foglalja a szakemberek előadásait, a transzfert a repülőtérre és a repülést egy Fokker 100-as repülőgéppel.

A legutóbbi tanfolyamon negyvenen vettek részt, délután a gép elvitte őket Zágrábból Karlovacra és vissza. Egyetlen probléma az időjárás volt, emiatt többen elálltak a repüléstől.

felelem_a_repulestol_iskustva-hvala1200x800-1024x683.jpg

Érdekes a motiváció, hogy ki miért vesz részt egy ilyen kurzuson. Vannak, akik a kudarctól félnek, vannak, akik attól, hogy a repülőgép lezuhan, egyesekben a klausztrofóbia vált ki pánikot, mások egyszerűen félnek a magasságtól. Vagy éppen: „Korábban már repültem, egészen Japánig elmentem, de egyszer Londonban a gépen minden olyan piszkos volt, hogy azt kérdeztem, vajon hogyan tudják műszakilag rendben tartani ezt a repülőt, ha még tisztán tartani sem tudják?” – mondta az egyik résztvevő. Ő néhány éve már részt vett ezen a tanfolyamon, és most úgy döntött, hogy ismét „beszáll”.

A repülés teljes ideje alatt, a hajtóműindítástól a fedélzet elhagyásáig a pilóták, a légiutaskísérők a repülés minden fázisát, minden hangot, zajt, a repülőgép minden mozgását  elmagyarázzák.

felelem_a_repulestol_iskustva-preporuka1200x800.jpg

Erre szükség is van, mert ahogy közeledett a beszállás ideje, a résztvevők szemmel láthatóan, különböző módon ugyan, de küzdöttek a félelmeikkel: néhányan zavarodottan beszélgettek és nevetgéltek, mások magukba roskadtan ültek és néztek maguk elé. Volt, aki minden zajra idegesen felkapta a fejét és kérdezte: mi ez? És itt jöttek a szakemberek, a kapitány, a stuvik és a többiek és minden kérdésre válaszoltak.  

A férfiak inkább a technikai problémák miatt aggódnak, tudni akarják, hogy mi történik, a személyzet mit és hogyan csinál, a nőknél a félelem inkább érzelmi alapú.

Leszállás után volt, aki azt mondta: „Szörnyű volt.” , „Borzalmas érzés, amikor nem nálad van az ellenőrzés.” „Soha többet nem fogok repülni. Szörnyű érzés, amikor nem tudod kontrollálni a dolgokat, amikor másnak a kezében vagy.” Ők azon kevesek közé tartoznak, akiken a tanfolyam egyáltalán nem segített.  

„Szuper volt, a vártnál sokkal jobb. Hihetetlen, hogy ezek a tanácsok mennyire segítettek a pánik leküzdésében. A félelem enyhült, azt nem tudom, hogy valaha elmúlik-e teljesen. Ezelőtt csak egyszer repültem és a félelem miatt kihagytam nyolc évet. A mostani érzés nem összehasonlítható az akkorival. Sokkal könnyebb, ha vannak veled más emberek is, akik ugyanúgy szoronganak, és megoszthatod az érzést velük. Ez az, amit nekünk tanítanak, hogy legyőzzük ezt az érzést, mert utána könnyebb lesz.”

 „Jobban érzem magam és biztonságban a tanfolyam után. Hallottunk tanácsokat arról, mit tegyünk, ha érezzük, hogy ránk tör a pánik.” 

„Reggel részt vettem az előadásokon, hasznosak voltak, mert elmagyarázták a repülés minden fázisát, hogy milyen zajok mit jelentenek, miért dörrennek, csörömpölnek, mi történik, ha élesen fordul a gép, mi történik a  turbulenciában. Félek a magasságtól, természetellenes, hogy az ember több ezer méter magasan tartózkodik a föld felett és alatta csak a nagy semmi van. Nem érzem jól magam a felhőkarcolóban sem, de dolgozom rajta, hogy racionalizáljam a félelmet és ez a kurzus sokat segít nekem ebben. Nem fogom egyből megszeretni a repülőket, soha nem fogom szeretni a repülést, de többé nem is utasítom el.”

A szervezők azt mondják, hogy több ilyen kurzusra lenne igény, évente akár háromra, négyre is. Mióta szervezik, mintegy négyszázan vettek részt rajta a régióból. Ezt a mostanit nagyon sikeresnek érzik. Úgy vélik, hogy a résztvevők félelme talán nem múlt el teljesen, de már ellenőrzés alatt tudják tartani.

Ilyen kurzus nincs, de terápiás gyakorlatokon Magyarországon is foglalkoznak a repülésfóbia kezelésével.  

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr413671008
Nincsenek hozzászólások.