Az Air Serbia elődjének, az Aeroputnak 90 évvel ezelőtt volt az első járata. A légitársaság 1927. június 27-én alakult meg Európa tizedik, a világ huszonegyedik légitársaságaként és 1928. február 15-én reggel 9 órakor szállt fel az első gépe a belgrádi repülőtérről.

A Belgrád-Zágráb járatot egy kétfedeles Potez 29/2 típusú X-SECD lajstomjelű repülőgép teljesítette. A Potez 29 francia repülőgép volt, és bár polgári repülőgépként tervezték, használták a francia légierőnél is, főleg légimentőként.

air-serbia-first-flight-1-678x382.jpg 

A gép pilótái az Aeroput igazgatója Tadija Sondermajer és Vladimir Striževski főpilóta voltak, az utasok öt újságíró és fotós, akiknek az volt a feladatuk,hogy dokumentálják ezt  a történelmi eseményt.

air-serbia-first-flight-2-1170x655.jpg

                        Az ünnepélyes fogadtatás

A gép 11 óra 25 perckor landolt, majd délután indult vissza Belgrádba. Az első évben a Belgrád-Zágráb járat vasárnap kivételével minden nap üzemelt egészen novemberig, amikor a téli időjárási körülmények miatt a légiforgalom leállt.

"Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy 90 évvel ezelőtti első járatunkat ünnepelhetjük. Ilyen jubileummal csak a világ néhány légitársasága büszkélkedhet”- mondta az Air Serbia vezérigazgatója.  

air-serbia-fleet-850x350.jpg

 

Fotó: Air Serbia

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr5513674300
Nincsenek hozzászólások.