2018. ápr 28.

Több tízezer állás az Adriánál

írta: Nosztalgikus
Több tízezer állás az Adriánál

Tavaly nyáron a horvát szállodai és vendéglátóipari vállalkozásoknak súlyos gondot okozott a nem elégendő számú idénymunkás, több ezer munkavállaló hiányzott, ezért idén megpróbálnak minden eddiginél korábban és hatékonyabban szezonális munkásokat toborozni. Hirdetnek, együttműködnek munkaközvetítőkkel, helyi intézményekkel, középiskolákkal, felsőoktatási intézményekkel, részt vesznek vásárokon, állásbörzéken a környező országokban is. Horvátország mellett elsősorban a régióban keresnek munkaerőt, Boszniában, Szerbiában, Montenegróban.  A horvát kormány év elején 21 ezres külföldi szezonális munkavállalói keretet hagyott jóvá, például Szerbiából 5 ezren kaphatnak munkavállalási engedélyt.

szezonalis_munkak_2.jpg

Az idegenforgalom szinte minden területén kínálnak állásokat, keresnek, szinte mindenkit: szakácsokat, pincéreket, szobaasszonyokat, házvezetőket, recepciósokat, animátorokat, kisegítő személyzetet, de szemmel láthatóan kisebb az érdeklődés, mint az előző években.  Az okokhoz nincs szükség  mélyenszántó elemzésre, a potenciális munkaerő az Adria helyett gazdagabb európai országokban keres munkát, ahol ugyanazért a munkáért magasabb fizetést és jobb munkafeltételeket kínálnak.

Egy szakácsnak például 2000 euró fizetést ajánlanak, ami a jelenlegi horvát gazdasági környezetben kifejezetten jónak számít, míg Ausztriában és Németországban ennek a kétszeresét.

A pincérek alapfizetése éttermekben és szállodákban 6-800 euró, a legalacsonyabb bért a szobaasszonyok kapják, 500 euró körül.  Az idénymunkásoknak a munkáltatók a szállást és az étkezést a legtöbb helyen biztosítják. A nagyobb foglalkoztatók idén a béreket is emelik, egységesen 4%-kal. Ez alól kivétel a szobaasszonyok bére, amit 10%-kal emelnek. Bíznak abban, hogy nem fordul elő olyan, mint tavaly, amikor voltak olyan vállalkozások, ahol a szezon közepén maradtak munkáskéz nélkül.  

szezonalis_munkak.jpg

A horvát tengerpart legnagyobb foglalkoztatója a Valamar Riviera ügynökség, ami idén a 30 szállodájában és 15 kempingjében Isztriától Dubrovnikig 6600 embert foglalkoztat, 600-al többet, mint tavaly. A szezonális munkásoknak nettó 5-7500 kunát (kb. 620 - 930 euró) kínálnak, az ország más részeiről, vagy a régióból érkező munkavállalóknak megfelelő szállást és napi háromszori étkezést biztosítanak. Az elmúlt két évben több mint 60 millió kunát, kb. 8 millió eurót fektettek be az idénymunkások megfelelő elhelyezésére. Idén négy új „munkáshotelt” is nyitnak.  Az ügynökség szezonmunkásainak 65% -a visszatérő.

A többi foglalkoztató is állandó, visszatérő munkavállalóira számíthatott eddig a leginkább, de tavaly ez is megbicsaklott, látszott, hogy probléma van, és egyes jelzések szerint akár 15 ezer ember is hiányozhat a főszezonban.

szeznonalis_munkak.jpg

A szomszédos országban is fennáll az a paradoxon, hogy egyrészről van sok munkanélküli, másrészről a munkáltatók nehezen találnak munkaerőt. A kormány néhány intézkedéssel igyekszik a helyzeten könnyíteni egyes járulékok csökkentésével vagy teljes eltörlésével.

Jelenleg nem csak a minőség, hanem a mennyiség is hiányzik, és idegenforgalmi szakemberek egyetértenek, hogy a problémát rövidtávon és hosszútávon is orvosolni kell, A hosszútávú megoldáshoz támogatni kell a turizmusban végzett munkát, ösztönözni az ilyen irányultságú középiskolákba való jelentkezéseket, de a magánszektornak is zsebbe kell nyúlni, be kell fektetni, hogy a munkavállalóknak jobb fizetést, kedvezőbb munkafeltételeket kínáljanak, támogassák tanulmányaikat. 

szezonalis_munkak_3.jpg

Hasonló gondokkal küszködik Szlovénia is, és ők is elsősorban a régióban toboroznak munkaerőt. A szlovén idegenforgalmi elemzők véleménye szerint kb. 5000 munkavállaló hiányzik, őket elsősorban Szerbiából és Boszniából szeretnék szerződtetni. Szükség van a külföldi munkavállalókra, mert a hazai munkások túlterheltek, és a szakszervezetük régóta panaszkodik az alacsony fizetésekre, a túlóra díjakra és a magas adókra.  

A kétmillió lakosú Szlovéniába tavaly 4,7 millió turista látogatott, és 11,9 millió vendégéjszakát töltött el. Szakemberek prognózisa szerint ez a szám idén növekedni fog, ezért érzik krónikusnak a munkaerőhiányt.  

Szólj hozzá

turizmus Szlovénia Horvátország idénymunkás szezonális munkaerő