Így értékelte az elmúlt évek adatai alapján az országot az ausztrál Intrepid utazási ügynökség. 

A közvélekedés úgy tartja, hogy a világ legnépszerűbb nyári üdülőhelyei Spanyolország, Görögország, Franciaország, vagy éppen Thaiföld, ezért talán meglepő lehet egy közelmúltbeli felmérés, miszerint Horvátországban a legmagasabb az egy főre jutó turisták száma, az ország a ezzel a világ élvonalában van. 

turizmus_by_vacation2.jpg

                                      Horvát tengerpart

Horvátország 2016-ban 57,5 millió turistát fogadott, míg lakosainak száma 4,17 millió. Vagyis egy lakosra 14 turista jut. A lista második helyén Izland áll, ahol a 334250 lakos 1,8 millió turistát fogadott, a harmadik helyen pedig Magyarország van, ahol egy lakosra 5 turista jut. 

turizmus_velence.jpg

                                        Velence

A jelentős turista forgalom nem mindenhol népszerű a helyi lakosok körében. Olaszországban és Horvátországban is tesznek lépéseket annak érdekében, hogy segítsék a helyieket a tömegek kezelésében. Velencében létrehoztak kijelölt útvonalakat csak turisták részére, hogy csökkentsék a helyi infrastruktúrára nehezedő nyomást és javítsák a helyiek életminőségét.

turizmus_dubrovnik_depositphotos_12203434-stock-photo-tourists-on-stradun-street-in.jpg

                                   Dubrovnik

Dubrovnik polgármestere tavaly bejelentette, hogy korlátozni fogják a tengerjáró kiránduló hajók kikötését úgy, hogy az óvárosban egyszerre nem lehet több, mint 4000 hajóval érkező turista. 

turizmus_depositphotos_93291244-stock-photo-cruise-ships-moored-close-to.jpg

                               Tengerjáró hajók Dubrovnik előtt 

Talán érdekes az is, hogy a világ legkevésbé vonzó turisztikai célpontja Pápua Új Guinea, ahol a turisták száma a lakosság mindössze 2,4 %-a. Az óceániai szigetállamba 2016-ban 198 ezer turista látogatott, az ország lakossága 8 millió.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr7914008408
Nincsenek hozzászólások.