A délszláv polgárháború és Jugoszlávia szétesésének egyik következménye az egykori közös vagyon felosztása, illetve értékesítése. 2001. június 29-én Bécsben írták alá az utódállamok külügyminiszterei a volt Jugoszlávia állami vagyonának felosztásáról elfogadott megállapodást. Ebben rendelkeztek többek között a Nemzeti Bankban lévő pénzről, az aranytartalékról, más bankok, egyebek mellett a szlovén Ljubljanska Bank kötelezettségeiről (ez hosszú évekig tartó éles vitákat eredményezett, és végül a volt számlatulajdonosokat nem kártalanították), és rendelkeztek az ingatlanokról is.   

A diplomáciai és konzuli ingatlanok felosztására, értékesítésére, hasznosítására egy külön bizottság jött létre, az ő hatáskörükbe tartozott a most eladott New York-i ingatlan is. 

tito_lakas_nyc.jpg

A köznyelvben csak „Tito lakásaként” emlegetett ingatlan egy egyszerű lakásnál jóval több, egy figyelemre méltó házban a Park Avenue 730 szám alatt. A házat 1904-ben építették, tervezője a Warren & Wetmore voltak, akik a New York-i központi pályaudvart is tervezték. Az épület egyike azoknak, ahol az építésekor beépített lift működik ma is.  

tito_lakas_nyc_3.jpeg

Az eladásra kínált ingatlan 216 négyzetméter alapterületű, kétszintes, hat hálószobás, öt teraszos penthouse lakás, ami még Jugoszlávia létezésekor az ország ENSZ nagyköveti rezidenciájaként funkcionált. Az ingatlant állítólag maga Josip Broz Tito választotta ki és vásároltatta meg 100 ezer dollárért 1975-ben. Amerikai látogatásai során itt szállt meg, különösen azután, hogy 1963-ban a Waldorf Astoriában merényletet kíséreltek meg ellene. Állítólag az egyik szalonban egyeztek meg az egyiptomi, ghánai, indiai és indonéz vezetők az el nem kötelezettek mozgalmának létrehozásáról.

tito_lakas_nyc_2.jpg

Nos, ez a lakás került licitálásra és kelt el néhány héttel ezelőtt. Pontosabban, nem is a lakást adták el, hanem azt a 960 darab részvényt, ami Jugoszlávia tulajdonában volt a  Park 71st Corporation-ben, amely társaság ezt az ingatlant is birtokolja. A horvát Vecernj list úgy tudja, hogy a vevő egy vietnámi-francia befektetési bankár, egy régi, vietnámi arisztokrata család tagja. 

Az adásvételi szerződés aláírása 3 órát tartott, mivel a szabályok szerint az összes eladó képviselőjének – Szerbia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Szlovénia - egyidőben, egyazon helyen kell aláírnia. Az utódállamok képviselőinek kicsivel több, mint egy hónapuk volt arra, hogy saját államaiktól minden engedélyt és jóváhagyást beszerezzenek az értékesítéshez, és rendelkezni kellett az Egyesült Államok külügyminisztériumának hozzájárulásával is.

tito_lakas_nyc_6.jpg

Az ingatlanra Szerbia nem költött azon kívül, hogy a kötelező költségeket fizette, ami eddig több mint 3,2 millió dollárt jelentett. Ezt most a vételárból le kell vonni és ezt a költséget ugyanúgy felosztani az utódállamok között, mint a nettó 8,8 millió dollár vételárat. 

Horvátországot 23,5%, kb. 2,1 millió dollár, Bosznia-Hercegovinát 15%, kicsivel több mint 1,3 millió dollár, Szerbiát 39,5%, közel 3,5 millió dollár illet meg. A maradékon osztozik Szlovénia és Macedónia. 

tito_lakas_nyc_5_romos.jpeg

A lakás nagyon rossz állapotban van, hiszen 1992 óta, az utolsó jugoszláv ENSZ nagykövet távozása óta üresen áll. Teljes felújítást igényel, kezdve az azbeszt és az ólomfesték eltávolításával és az ablakok cseréjével. A felújítás legkevesebb három évig fog tartani, mert érvényesek rá a nagyon szigorú „nyári szabályok”, azaz az épületben, épületen végzett munkák, a lakásokban szükséges és felújítási munkák kivételével csak június és szeptember között engedélyezettek.

 tito_lakas_nyc_7_romos.jpeg

A most eladott ingatlanon kívül értékesítés alatt van New Yorkban a valamikori jugoszláv nagykövetségi épület, diplomáciai ingatlanok Bonnban, Bernben és Tokióban. A már említett közös bizottság legutóbbi ülésén döntött a nagy brazíliai diplomáciai komplexumok fizikai megosztásáról, illetve az értékesítésről a Közép-Afrikai Köztársaságban, Guineában, Zambiában és Guayanában.  

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr4014020528
Nincsenek hozzászólások.