Magyarországon évente 15 ezer gyermek esik áldozatul valamilyen erőszaknak, és hetente legalább egy nőt meggyilkol a férje, vagy a volt férje, az élettársa, vagy a volt élettársa, a barátja vagy a volt barátja.

Sokkolóak ezek az adatok, és ha a nyugat-balkáni országokat nézzük, sajnos a helyzet ott is hasonló, vagy még ennél is rosszabb.

Szerbiában háromból egy nő az áldozata valamilyen fizikai erőszaknak, minden második nő pszichikai erőszaknak. Átlagosan minden 10 napban meghal egy nő erőszak következtében, és a mindenféle erőszak áldozatainak mindössze 10%-a kért segítséget, illetve jelentette az esetet.

csaladon_beluli_eroszak.jpg

Egy konferencián a belgrádi Nemek Közötti Egyenlőségért felelős Állami Koordinációs Testület főtanácsadója elmondta, vizsgálatot készítettek a Szerbián átvonuló menekültek között is, ahol a nők és gyermekek 65%-a volt korábban erőszaknak kitéve és mindössze 5%-uk tudta, hogy kinek kellene azt jelentenie.  

A kormányzati testület sikeresen működik együtt olyan civil szervezetekkel, akik az erőszak, az emberkereskedelem ellen küzdenek.

Az egyik ilyen a 15 éve működő „Atina” nevü szervezet, akik eddig több ezer nőnek és gyermeknek nyújtottak segítséget és támogatást, akik emberkereskedelem áldozatai voltak. Vezetőjük azt mondja, hogy nincs nemek közötti egyenlőség társadalmi egyenlőség nélkül, és nem lesz előrelépés, "hacsak nem támadunk az erőszak ellen". Ők is kiemelt figyelmet fordítanak a menekült nőkre, akik között sokan vannak erőszakkal elhurcoltak. A saját tapasztalatuk szerint az erőszak áldozatainak sokkal magasabb a fájdalom és erőszak elleni toleranciájuk.  

A „Polgárok védelmezője” civil szervezet célja, hogy a minimunra csökkentsék az erőszakok számát. Ennek érdekében javaslatokat dolgoznak ki a kormány, az önkormányzatok és az érintett intézmények számára, hogy mit lehet változtatni a rendszerben a helyzet javítása érdekében.

csaladon_beluli_eroszak_3.jpeg

A belgrádi francia nagykövet megerősítette, hogy továbbra is támogatni és segíteni fognak minden szervezetet, hogy munkájukat segítsék az erőszak, a szervezett bűnözés minden formája, köztük az emberkereskedelem ellen.

Hasonlóak a horvátországi adatok is. Minden harmadik nő erőszak áldozata. Családon belüli erőszak áldozatává rendőrségi becslések szerint évente 14-22 ezer nő válik. Az utóbbi 10 évben 300 nőt ölt meg partnere, férje, barátja, élettársa.  

Bár az adatok aggasztóak, az erőszak áldozatainak védelmében a rendszer hatástalan. A rendőrség a családon belüli visszaélések miatt átlagosan naponta 45-ször, hétvégén 60 alkalommal avatkozik közbe, de gyakran minősítik az erőszakot "a közrend és a béke megsértésének". A bíróságok is "gyenge láncszem" az elkövetők elleni gyakran enyhe ítéletekkel, túl alacsony bírságokkal.

Minden orvosnak, aki fizikai erőszak áldozatával találkozik, a horvát törvények szerint is kötelessége azt jelenteni a rendőrségen, de ez gyakran nem történik meg, mert úgy gondolják, hogy a következmények súlyosak lehetnek a nőknek, és az orvosnak is, aki jelentette.  

„Sok nő, akit erőszak ért, maga kéri, hogy ne jelentsék a rendőrségen, mert fél, hogy amikor hazamegy, még súlyosabb veréseket kap” – mondta az EURIPA, a Vidéki és elszigetelt orvosok európai szövetségének elnöke.  

Szakemberek rámutatnak arra is, hogy fokozódik a nők szexuális és reproduktív jogaival szembeni erőszak is az egyházaktól a kórházakig, megtagadva a fogamzásgátlást, az oktatást. Nem foglalkoznak a nők reproduktív egészségével, a fiatalok nemi alapon történő oktatásával, a nemi úton terjedő betegségekkel, egyáltalán minden lehetséges módon akadályozzák a nőket azon joguk gyakorlásában, hogy a testükről maguk döntsenek.

csalaon_beluli_eroszak_340-kisgyerek.jpg

Boszniában a helyzet ennél rosszabb. Ott minden második nő és gyermek esik áldozatul nemi alapú erőszak valamilyen formájának tizenöt éves koráig. 15 éves kor feletti nők 42%-a pszichikai, 24 %-a fizikai, 6%-a szexuális erőszak áldozata. A nemi alapú erőszak itt a nők és a férfiak társadalmi szerepének mélyen gyökerező patriarchális attitűdjéből is fakad.

A hatóságok, intézmények egyre inkább ösztönzik a családon belüli erőszak áldozatait, hogy jelentsék az illetékes szerveknél, és kérjék, vegyék igénybe az ilyen terülteken tevékenykedő civil szervezetek segítségét.

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr7314045248
Nincsenek hozzászólások.