Melegszik az Adriai-tenger. Száz éve a legmelegebb a vize, az átlagos hőmérséklete most 3-4 Celsius fokkal magasabb, mint az eddig mért június első félévi értékek átlaga. Már reggel 8 órakor Krknél, Splitnél, Pulánál 26 fokot mértek.2008-2015 között az Adria átlagos felületi hőmérséklete 1,25 fokkal emelkedett, és ez a gyorsuló felmelegedés nem áll meg.

A spliti Oceanográfiai és Halászati Intézet Tengerészeti Fizikai Laboratóriumának tudósa, Dr. sc. Ivica Vilibić beszélt erről, az okokról és a következményekről.

Az intenzív felmelegedés az április közepe óta folyamatosan emelkedő rendkívül magas levegő hőmérséklet következménye, de hozzájárult az is, hogy nem volt bóra az elmúlt időszakban, ami a tenger hidegebb rétegeit felszínre hozza. Sokkal gyakoribb a rendkívül forró és hideg időszakok váltakozása, mint akár tíz évvel ezelőtt is, és idén a hideg idő is csak a tél végén, illetve március elején érkezett meg, a tél legnagyobb része melegebb volt az előző éveknél.

Az Adria sekély tenger, gyorsabban reagál a klímaváltozásra, mint az óceánok, és az éghajlati modellek rendkívül forró időket jósolnak mind a légkörben mind a tengeren. A jelenlegi mérési eredmények azt erősítik meg, hogy a klímaváltozás a jelen és nem a jövő. Az előrejelzések szerint a levegő átlaghőmérséklete az Adriai-tengeren 4-5 Celsius fokkal növekszik, ha az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása nem csökken jelentősen.

adria_felmelegedes.jpg

A hőmérséklet emelkedése hatással lesz a tenger élővilágára és az emberre is mind pozitív, mind negatív értelemben.Egyrészt azzal, hogy a levegő és a víz hőmérséklete már tavasszal is ilyen magas, és emelkedik, ez a turista szezon megnyújtását, a nyaraló idegenforgalom növekedését jelentheti.

A negatívumok azonban ennél szélesebb körűek. A túl magas levegő hőmérséklet, a forróság időszaka végzetes lehet egyes embercsoportok, például keringési betegségben szenvedők részére. A magas hőmérséklet erősebb párolgást is eredményez, ami a nyári csapadék csökkenésével és az intenzívebb turizmussal együtt ivóvíz ellátási problémákat okozhat, és negatív hatással lehet a mezőgazdaságra is. A felmelegedés erősödése tovább növeli a tengerszint emelkedését.

adria_felmelegedes_2.jpg

A tengervíz hőmérsékletének emelkedése bizonyos melegtengeri fajoknak kedvező, míg a hidegtengeri fajok, mint például a garnéla rákok eltűnhetnek. Egyes invazív fajok meghonosodnak az Adriában, de lehetnek egyes új fajok, amik valószínűleg  alkalmanként „emigrálnak” az Adriába.

Amiben egészen biztosak lehetünk, hogy az Adria melegebb és sósabb lesz. A sodrás gyengébb lesz, az oxigénellátás a mélyebb rétegekben gyengébb lesz, ami jelentős hatással lesz a tenger alján élő világra. A levegő hőmérséklete magasabb lesz, épp úgy, mint a hőhullámok gyakorisága, extrém magas hőhullámok jönnek, gyakoribbak lesznek az esőzések és a partmenti áradások.

Mindez jelentős befolyással lesz az élővilágra, az emberekre és a tevékenységükre. Hogy milyen mértékben lesz befolyással, ez attól is függ, hogy képesek leszünk-e alkalmazkodni az éghajlatváltozáshoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr3614047274
Nincsenek hozzászólások.