2018. júl 05.

Folyamatosan növekszik az arab turisták száma Horvátországban

írta: Nosztalgikus
Folyamatosan növekszik az arab turisták száma Horvátországban

A horvát idegenforgalom az első félévben több bevételre tett szert, mint tavaly, azzal együtt, hogy a júniusi elmaradt az előző évitől. A legnagyobb mértékben Isztria és a Kvarner-öböl, 14, illetve 10%-kal, de kisebb mértékben kevesebb volt a bevétel Dalmáciában is. Zágrábban, Dubrovnikban és Splitben viszont 1%-kal több turistát regisztráltak.

A szakemberek, szállodások nem aggódnak a júniusi adatok miatt, mondhatni számítottak is rá az oroszországi labdarúgó világbajnokság miatt.Az okozott némi meglepetést, hogy az első félévben a legtöbb vendég belföldi volt, őket a németek és az osztrákok követik.

arab_turistak_horvatorszagban.jpg

Ugyan nem jelentős számban vannak még jelen arab turisták, de számuk folyamatosan és rendületlenül növekszik. Ez elsősorban a horvát Idegenforgalmi Minisztérium és a Horvát Nemzeti Idegenforgalmi Testület évek óta tartó intenzív marketing munkájának eredménye. Az Emirates, a FlyDubai járatai tele vannak Dubaiból Zágrábba és Dubrovnikba.

Az Öböl-beli országok közül Katarból érkeztek a legtöbben, az első félévben kicsivel többen, mint tavaly egész évben. A jelentős számú turistát küldő országokhoz képest persze a számuk így is elenyésző, de önmagukhoz képest a növekedés jelentős. Ezek az országok korábban még statisztikai adatot sem képeztek.  

Az Egyesült Arab Emirátusból az előző évhez képest 70%-kal többen érkeztek, de ugyanezt figyelik meg Oman, Kuwait, Szaúd-Arábia. Bahrein esetében is.  

arab_turistak_horvatorszagban_emirates.jpg

Az arab országbeliek által szívesen látogatott Bosznia-Hercegovinához hasonlóan Horvátországban is lenyűgözik őket a természeti szépségek.Szállásadók mondják, hogy téves azt gondolni, hogy ezek a gazdag vendégek csak a luxusszállodákat keresik. Ott, ahol ezt ajánlják nekik, általában a városokban, ott elfogadják, de ha nincs, akkor nem hiányolják. Otthon mérhetetlen gazdagságban és luxusban élnek, de a homokon kívül nem látnak semmit. Ezért az egyik legkedveltebb célpontjuk a Plitvicei-tavak. 

arab_turistak_horvatorszagban_plitvicei_tavak.jpg

Falusi turizmusban részvevő családi gazdaságban mesélték, hogy arab vendégeik náluk láttak életükben először méheket. Málnát, szedret és vadszamócát szedtek, amiért a háziaknak 100 eurót hagytak ott, mert nekik pusztán a tény, hogy maguk csinálhatták ezt, felbecsülhetetlen értékű volt. Megnézik az állatokat, kecskéket, juhokat, őzeket, vadakat, medvéket… Néhány arab család, akiket elvittek az erdőbe sétálni, azt mondták, soha életükben nem láttak ilyen vastagtörzsű, magas fákat. Nekik a hegyi levegő, a zöld, az érintetlen természet kell.

Dubai, jordániai utazási irodák, ügynökségek képviselői jönnek folyamatosan felmérni, hogy milyen ajánlatokat tudnak kiajánlani az arab országokban élőknek, de Horvátország is rendszeresen részt vesz a dubai Arab Utazási Kiállításon.

A Perzsa-öböl gazdag országiból évente kb. 4,5 millióan legalább egyszer útra kelnek és hatszor többet költenek, mint az átlag nyugat-európai vendég.  A Gulf News Tourism adatai szerint egy egyhetes utazáson a legtöbbet a szaúdiak költik: 5333 dollárt, a kuwaitiak 3143 dollárt, az Emirátusokból érkezők 2700 dollárt.

Szólj hozzá

idegenforgalom Horvátország Emirates Plitvicei-tavak arab turisták Flydubai