2018. júl 06.

Jelentős anyagi teher a mekkai zarándoklat

írta: Nosztalgikus
Jelentős anyagi teher a mekkai zarándoklat

A nyugat-balkáni régióból, elsősorban a többségében iszlám vallású országokból minden évben több csoport is indul Mekkába, a zarándoklatra. A hadzs (zarándoklat) az iszlám öt alappillérének egyike, amin minden hívőnek, ha tehetsége engedi, életében egyszer részt kell venni.

A csoportok augusztus 8-10 között indulnak és augusztus 27-30 között érkeznek vissza.

mekka_kaba_ko.jpg

                                          Mekka

Az utazás egyik országból sem olcsó, és idén az árak jelentősen meg is emelkedtek. Ezt a szervezők azzal magyarázzák, hogy javultak az ellátás körülményei, a szállodák, biztonságosabb és kényelmesebb az utazás, nőttek a különböző adók Szaúd-Arábiában, és jöttek hozzá olyan adók is, amik korábban nem voltak.

A legdrágább Boszniából utazni, 4168 euró, Macedóniából 4100 euró, míg a legolcsóbban az albániai hívők utazhatnak, 3500 euróért.

Kicsivel több, mint egy hónap van hátra az indulásig, a jelentkezéseket természetesen még nem zárták le, de az adatokból már látszik, hogy a legtöbben hagyományosan Bosznia-Hercegovinából utaznak, eddig 1680-an, ezernél többen Macedóniából és Koszovóból, a legkevesebben, 15-en pedig Horvátországból.

mekka_ararat_hegy.jpg

                                 Zarándokok az Arafat hegyen 

Szerbiából eddig 235-en jelentkeztek az utazásra, ez a szám minden bizonnyal növekedni fog, mert sok arab él Szerbiában, akik már jelezték, hogy részt akarnak venni a hadzson. Az utazás költsége Belgrádból 3600 euró.

A horvátországi, eddig 15 fős csoportnak, ami egyébként kétszer annyi, mint tavaly volt, nincs kalkulált költsége az alacsony érdeklődés miatt, ők valószínűleg a boszniai zarándokokhoz fognak csatlakozni.  

Ahhoz, hogy a hívők ezt az utazást ki tudják fizetni, a nyugat-balkáni országok átlagbéreit figyelembe véve, 6-10 hónapot kell dolgozni, Bosznia-Hercegovina és Koszovó esetében tíz hónapnál is többet, szemben a nyugat-európai országokkal, ahol jellemzően 1-3 havi átlagbér a zarándokút költsége.

 

fotó: Anadolija

Szólj hozzá

iszlám zarándoklat Mekka Nyugat-Balkán hadzs