2018. júl 07.

Azonosíthatnak egy II. világháborúban lezuhant amerikai pilótát

írta: Nosztalgikus
Azonosíthatnak egy II. világháborúban lezuhant amerikai pilótát

Néhány napja horvát halászok a délszláv háborúban lezuhant jugoszláv harci repülőgépet és annak pilótáját találták meg az Adriában, most a Földközi-tengerben, a korzikai partok közelében keresik francia búvárok egy amerikai vadászgép és pilótája maradványait.A P-47 Thunderbolt a háború utolsó hónapjaiban zuhant le, pilótáját soha nem találták meg.

amerikai_repulogep_foldkozi_tenger_p47.jpeg

Van egy amerikai szervezet, a DPAA (Amerikai Védelmi Számviteli Ügynökség), akik akcióban eltűnt II. világháborús katonák és hadifoglyok felkutatására szakosodtak. Az ő embereik tíz francia búvárral az elmúlt napokban lemerültek a roncshoz és minden esély megvan arra, hogy a II. világháború egy újabb eltűnt áldozatát találták meg. Adataik szerint közel 83 ezer világháborús áldozat maradványait nem találták még meg, közülük kb. 27500-an a Földközi-tengerben vagy környékén tűntek el.   

amerikai_repulogep_foldkozi_tenger.jpg

Az ügynökségnél a 80-as évek végén figyeltek fel a vadászrepülőgép roncsáról és a felségjeléről készült fényképekre. Kb. 30 méterrel távolabb a tenger mélyén felleltek még egy P-47-est, annak a pilótája időben ki tudott ugrani a gépből.2014-ben kezdték megszervezni egy újabb fénykép hatására a 18 méter mélyen fekvő gép roncsainak, és a pilóta maradványainak felszínre hozását.  

„Az amerikai fegyveres erőknél becsületbeli kérdés, hogy senkit nem hagynak a harctéren. Ez az akció egy ígéret beváltása, akkor is, ha már eltelt 75 év” - mondta a marseilles-i amerikai konzul.

A megtalált maradványokat, beleértve a csontokat, karórát vagy bármilyen más azonosításra alkalmas tárgyat az ügynökség laboratóriumába küldik, ott végzik el a DNS vizsgálatot is. Ha a tesztek eredménye megerősíti az áldozat személyét, a maradványokat a család kérésének megfelelően eltemetik vagy a Washington melletti Arlington katonai temetőben, vagy a Franciaországban lévő tucatnyi amerikai temető egyikében.

amerikai_repulogep_foldkozi_tenger_2.png

Megtalálni a maradványait valakinek, aki 75 évvel ezelőtt tűnt el, halt meg, a rokonoknak felkavaró, de legalább bizonyosságot szereznek arról, hogy mi történt családtagjukkal.  

 

fotó: afp

Szólj hozzá

II. világháború Korzika Földközi-tenger P-47 amerikai vadászgép