Stratégiai célpont

Srebrenica egy kisváros Bosznia keleti részén, a szerb határ közelében. A délszláv háborúban a szerbeknek nagyon fontos volt, minden áron irányításuk alá akarták vonni. A várost körülvevő területek teljesen a boszniai szerbek irányítása alatt álltak, számukra a város elfoglalása stratégiai fontosságú volt. 

srebrenica.jpg

Védett övezet

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 819-es számú határozata 1993. április 16-án Srebrenicát védett övezetté nyilvánította, ami azt jelentette, hogy nem lehet fegyveresen megtámadni, vagy egyéb más ellenséges cselekményt ott végrehajtani. Ugyanezzel a határozattal két további enklávé, Žepa és Goražde kerültek ENSZ védelem alá.

srebrenica_2_1.jpg

 

„Megváltás” Potočariban

Több ezer bosnyák menekült Srebrenicából és a környező falvakból Potočariba,  hogy védelmet találjon az ENSZ bázison. 1995. július 11-én estig 20-25 ezer menekült gyűlt össze.  A következő napokban a szerbek elkezdték elkülöníteni a férfiakat. 10-15 ezren megpróbáltak a boszniai hadsereg ellenőrzése alatt álló Tuzla felé elmenekülni.

srebrenica_3_1.jpg

Támadás

1995 közepén a boszniai polgári lakosság és a katonák humanitárius helyzete az enklávéban katasztrofális lett. A boszniai hadsereg térségben lévő alakulatai sürgősséggel kérték egy folyosó biztosítását a humanitárius segélyek városba juttatására. A Szerb Köztársaság hadseregének offenzívája Srebrenica ellen 1995. július 6-án kezdődött.

srebrenica_4_1.jpg

Tömeggyikosság

1995 júliusában néhány nap alatt Srebrenicában meghalt több mint 8 ezer férfi és fiúgyerek. Törvényszéki dokumentumok bizonyítják, hogy ősszel a szerbek nagy erőfeszítéseket tettek a tömeges kivégzések elrejtésére. Az elsődleges sírokat távolabbi helyekre, másodlagos sírokban helyezték át.

 srebrenica_5.gif

Ítélet népirtásért

A hágai nemzetközi törvényszék az első olyan nemzetközi bíróság, amelyik Európában ítéletet hozott népirtásért. 2004 áprilisában Radislav Krstić (a képen látható) perében a fellebbviteli tanács megerősítette, hogy 1995-ben Srebrenicában népirtást követték el, és jóváhagyta a bíróság által kirótt 40 év börtönbüntetést. A Srebrenicában elkövetett népirtásért ítélték el Ratko Mladičot és Radovan Karadžićot, a boszniai szerbek katonai és politikai vezetőit.

srebrenica_6.jpg

Potočari

Bill Clinton amerikai elnök 2003 márciusában nyitotta meg a Srebrenica- Potočari Emlékközpontot.  A népirtás első 600 azonosított áldozatát március 31-én temették el, majd még 118-at ugyanazon év július 11-én, a népirtás nyolcadik évfordulóján. Minden évben több tucat embert temetnek el ezen a napon.

srebrenica_7_1.jpg

Támadás Vučić ellen

A srebrenicai népirtás 20. évfordulóját beárnyékolta a volt miniszterelnök és a jelenlegi szerb elnök, Aleksandar Vučić elleni támadás a megemlékezés helyszínén. 2010. március 30-án a Szerb Köztársaság parlamentje elfogadta a Srebrenicáról szóló határozatot, amely "kifejezi együttérzését és bocsánatot kér az áldozatok családjaitól, amiért nem tettek meg mindent, hogy megelőzzék a tragédiát.” Idén a megemlékezésen részt vesz a szerbiai Liberális Demokrata Párt (LDP) elnöke, Čedomir Jovanović. Azt mondta: „Srebrenica a mi szégyenünk, és bűnünk.”.

srebrenica_8.jpg

Holland felelősség

Hollandia fellebbviteli bírósága 2017. június 27-én másodfokú ítéletet hozott a „Srebrenicai és Zepai anyák” egyesülete által kezdeményezett perben, és kimondta, hogy Hollandia csak 30 százalékban felelős a több mint nyolcezer áldozat haláláért. Az ítélet indoklása szerint annak a lehetősége, hogy a mészárlást nem élik túl, 70 százalék volt.  A fotón Ratko Mladić a holland Karremans parancsokkal 1995.július 12.én.

srebrenica_9.jpg

Naser Orić felmentése

A Bosznia-Hercegovina fellebbviteli bírósága 2018. június elején megváltoztatta a Naser Orićot és társait felmentő ítéletet és újabb eljárásra kötelezte a hatóságokat. Naser Orić és Sabahudin Muhić , a boszniai hadsereg parancsnokai ellen vádat emeltek 1992-ben Bratunacban és Srebrenicaban hadifoglyok ellen, és Zalazje, Lolići és Kunjerac falvakban a civil lakosság ellen elkövetett bűncselekmények miatt.

srebrenica_10.jpg

Temetés Potočariban

Ma, 2018. július 11-én 35 azonosított áldozatot fognak Potočariban eltemetni 6575 társuk mellé. Több mint ezer áldozat nyomát még nem sikerült megtalálni.

srebrenica_12.jpg

 

fotók: deutschewelle

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr5914105975
Nincsenek hozzászólások.