Vége a labdarúgó világbajnokságnak, a horvátok remekül küzdöttek, jó meccseket játszottak, megérdemelten hozták el az ezüstérmet. Aztán jöttek a képek, felvételek, cikkek először az öltözőből, aztán az otthoni ünneplésről és nem értettem, hogy miért a nagy kirohanások, a nyilatkozatok egy előadó, és egy dal miatt.

Van egy ismert, szélsőjobboldali énekes, Marko Perković Thompson, akit a válogatott szövetségi kapitánya Zlatko Dalić és Luka Modrić hívott meg, hogy legyen velük a nyitott autóbuszon a zágrábi repülőtértől egészen a Jelasics bán térig, végig a városon, sőt, előbbit szülővárosába, Varasdra is elkísérte.

thompson_es_a_valogatott.jpg

A médiák Horvátországban, a régióban, külföldön, a közösségi hálók, a kommentek, az emberek nagy jelentőséget tulajdonítottak ennek.  

Éles kritikát fogalmazott meg a Simon Wiesenthal nácivadász központ igazgatója, Efraim Zuroff. Marko Perkovićot - akinek Thompson ragadványneve az amerikai automata gépfegyver neve, amit ő is használt a délszláv háborúban – hírhedt usztasa szimpatizánsnak nevezte. „Luka Modrić talán rászolgált a vb legjobb játékosa címre, de Thompson meghívásáért piros lapot érdemel”- mondta.

Ivo Goldstein történész szerint az énekes jelenléte árnyékot vetett az ünnepségre és a válogatott egész teljesítményére a maga elfogadhatatlan dalaival. Szerinte a szervezőknek, függetlenül attól, hogy a játékosok meghívták, figyelmeztetni kellett volna őket bizonyos következményekre.

Van kommentelő, aki „fasiszta szemétnek” nevezi Thompsont, mások vállalhatatlan politikai üzenetei miatt teljesen feleslegesnek, Zdravko Reić ismert sportújságíró pedig a meghívását az ünnepségre egy „rémes gesztusnak” és helytelen cselekedetnek minősítette, ami azonban nem tudta kisebbíteni a pillanat nagyszerűségét.

thompson_modric.jpg

Ivica Maštruko politikai elemző, korábbi diplomata, igazán diplomatikusan értékelte a történteket. Úgy véli, hogy Thompson megjelenése nem rontotta Horvátország általános megítélését, de minden bizonnyal helytelen és teljesen szükségtelen volt jelenléte, mert a kamerák nagyobb figyelmet szenteltek neki, mint amennyire szükség volt. Azt gondolja, itt a focisták politikai ismerethiányáról van szó, de nem kell nagyobb jelentőséget tulajdonítani az esetnek, bár megjegyzi, talán jobb lett volna az egész Marko Perković nélkül.

De mi miatt is vetnek ilyen hullámokat az indulatok?

Van egy dal, a címe Bojna Čavoglave, szerzője és előadója Marko Perković. A dal 1991-ben a horvát-szerb háború idején született még abban az időszakban, amikor a horvát erők elégtelen öltözékben és szervezettségben sorra vereséget szenvedtek a technikailag kiválóan felszerelt ellenséggel szemben. A horvát védők moráljának emelésében akkor jelentős szerepe volt a dalnak, ezt senki nem vitatta és sokat jelentett a civileknek is, akik akkor már hosszú hónapok óta a szerb fenyegetettségben éltek. Először a spliti rádióban hangzott el 1991.december 31-én.

thompson_1991.jpg

                            Thompson 1991-ben a videoklipben

A dal üzenet a szerbeknek, hogy megvédik a hazájukat, Horvátországot és a szerző szülőfaluját, Čavoglavet. Ezt a dalt kicsit finomított szöveggel énekelték a bosnyák hadsereg és a horvát védelmi hadsereg katonái is.  

Szabad fordításban két sor a dalból:

„Lépés előre, a puska kész, és dallal mind a hazáért, a szabadságért harcolunk.

Halljátok szerb önkéntesek, bandák, csetnikek, elér hozzátok a kezünk Szerbiába is.”

A dal és az arról forgatott videoklip is a hírhedt usztasa köszöntéssel, A hazért! Készen! (Za dom! Spremni!) köszöntéssel indul, és Thompson koncertjein is ezzel köszöntik egymást a résztvevők, akik közül sokan usztasa egyenruhában és/vagy szimbólumokkal jelennek meg.   

Marko Perković nagyon megosztó személyiség, egyesek hazafinak tartják, aki a dalaiban a hagyományos értékeket, az Istenbe való hitet, a család és a szülőföld szeretetét hirdeti, míg mások szélsőségesen nacionalistának. A net.hr nem reprezentatív közvélemény kutatása is mutatja, hogy mennyire megosztott a horvát társadalom Thompson személyét illetően.

thompson_felmeres.jpg

A kérdés: Helye volt-e Thompsonnak a válogatottra várva? 

- Nem, ez szégyen Horvátországra!   51,43%

- Igen, nincs igazi horvát ünnep Thompson nélkül!   48,57%

A Za drom! Spremni! usztasa üdvözlés sok vihart kavart már az elmúlt nyolc évtizedben is a balkáni népek között, az elmúlt években a horvát kormányon belül is, ami nem csoda a usztasa mozgalom történetének ismeretében. Az usztasa mozgalom a két világháború közötti szélsőjobboldali függetlenségi mozgalom. Magának a szónak a jelentése: felkelő. Terrorcselekményeket hajtottak végre a királyi Jugoszláviában, Marseillesben meggyilkolták Sándor királyt. A II. világháború idején megalapították a nácibarát ún. Független Horvát Államot (NDH), és tömegesen koncentrációs táborokba hurcolták a horvátországi és a bosznia-hercegovinai szerbeket. Egyes becslések szerint közel egymillió szerb civilt mészároltak le a mai Horvátország és Bosznia területén.

Tavaly Andrej Plenković miniszterelnök jelezte: mivel a köszöntés túlnyomóan az usztasa rezsimhez fűződik, elfogadhatatlan a használata.

Talán tényleg jobb lett volna Thompson nélkül…  

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr3314128439
Nincsenek hozzászólások.