Az ismert szerbiai ügyvéd, Dragoslav Miša Ognjanović meggyilkolása a nyílt utcán újra reflektorfénybe helyezte a Szerbiában és Montenegróban dúló maffia háborúkat, véres leszámolásokat. Az ügyvéd idén a fegyveres maffia támadások tizenkilencedik áldozata. Azt írja a Blic, hogy tudta, hogy veszély fenyegeti, nem érezte biztonságban magát. Meg volt róla győződve, hogy Luka Bojovićhoz és családjához fűződő kapcsolata miatt vált célponttá. Szombat este a fiával sétált Új Belgrád negyedben hazafelé, a háza előtt a támadó előbb hét golyót lőtt bele, elment, majd visszalépett és a maradék három golyót is belelőtte áldozatába. Hidegvérű leszámolás. Az ügyvéd azonnal meghalt, a fia megsérült. Bár a rendőrség rögtön megindította a „Forgószél”” nevet kapott akciót, de még nincs eredmény.

 leszamolas_belgradban_ugyved_2.jpg                                          Dragoslav Miša Ognjanović 

A szerb ügyvédi kamara tagjai Ognjanović halála miatt tiltakozásul hét napra felfüggesztik a munkát, azzal a szándékkal is, hogy demonstrálják a szakma összetartását. Az ügyészségtől és a rendőrségtől azt várják, hogy minden lehetséges erejükkel a gyilkosság felderítésén dolgozzanak, és kezdeményezik, hogy a gyilkosságot hivatalos személy elleni támadásként kezeljék.

Az utóbbi tíz évben több mint ötven támadás ért ügyvédeket, az elmúlt három évben három gyilkosság is történt, az ügyek legnagyobb része megoldatlan.  

Dragoslav Miša Ognjanović a 90-es években a belgrádi rendőrségen a gyilkossági csoport felügyelőjeként dolgozott, majd beindította ügyvédi praxisát. Tagja volt annak az ügyvéd csapatnak, akik a hágai nemzetközi törvényszéken Slobodan Milošević védelmét látták el, részt vett Luka Bojović és családját védő jogi csapatban és képviselte őt  szerb és külföldi bíróságokon.  

A Bojović család az egyik résztvevője a kotori maffiaháborúnak. Az ellenfél a Šaranović család. A háború közöttük 2009 októberben kezdődött, amikor megölték Branislav Šaranovićot, a Slavija kaszinó tulajdonosát. 2015-ben meggyilkolták a Bojović család egyik tagját. A következő években több gyilkosság is történt a belgrádi utcákon is, amik áldozatai közel álltak az egyik vagy a másik családhoz, köztük volt a  Šaranović testvérek ügyvédje, Vladimir Zrelac. 2017 márciusban Budvában a saját háza előtt lőtték le a 79 éves Slobodan Šaranovićot. Az esetről azt gondolják, hogy a zimonyi klán állítólagos vezére, Luka Bojović követte el, megtorolván a bátyja, Nikol elleni gyilkosságot, amit gyanúja szerint a Šaranovićok rendeltek el, de bizonyíték nincs rá. 2018 májusban egy belgrádi önkiszolgáló autómosóban megölték Dragoslav Miloradović Galet, a Bojović család közeli munkatársát. Csak az utolsó néhány hónapban Luka Bojović több munkatársát és barátját gyilkolták meg Belgrádban.

leszamolas_belgradba_luka_bojovic.jpg

                                                 Luka Bojović

Luka Bojovićot Spanyolországban 18 év börtönre ítélték szervezett bűnözői csoport működtetéséért, fegyverbirtoklásért, okirat hamisításért és egyéb bűncselekményekért.

Szerbia és Montenegró az elmúlt években véres leszámolások helyszíne. Az elmúlt hat évben 81 maffia gyilkosság történt, a rendőrségnek mindössze hat esetben sikerült a tettest elfognia. Az elmúlt hónapokban a szerb főváros lakói tucatnyi maffia leszámolásnak, lövöldözésnek és robbantásnak voltak tanúi nem ritkán napközben közlekedési csomópontokban, az utcákon. Egy vitriolos hangvételű blogbejegyzés szerint esetleg ezzel a felkiáltással is hirdethetnének belgrádi turistautakat.  

A fekete statisztika oka a kotori kábítószer maffiák közötti leszámolás. A háború már négy éve tart Kotor, Belgrád és Újvidék utcáin. 2014-ben az egyik klán, a skaljarski elloptak a másik klántól, a kavčanskitól 200 kg (egyes híradásokban 300 kg) kokaint 20 millió euró értékben. A háború során tucatnyi fegyveres és robbantásos merényletet követtek el. A maffia háborúkban érintettek labdarúgó csapatok szurkolói csoportjai is, akik egyes klánok tagjai.  

leszamolas_belgradban_robbantas.jpg

                             a kotori klánok közötti leszámolás

Az ügyben persze megszólalnak politikusok is, szakemberek szerint éppen ez az egyik probléma, hogy a gyilkossági ügyekben politikusok mondanak véleményt, miközben a rendőrség és az ügyészség hallgatnak.A belügyminiszter néhány órával Ognjanović meggyilkolása előtt jelentette be sajtótájékoztatón, hogy az elmúlt húsz évben tavaly történt a legkevesebb gyilkosság és az elmúlt 30 napban egyetlen leszámolásos gyilkosság sem követtek el. Három-négy óra múlva ez a tézis már nem volt igaz.   

Nem tudom, mennyire lehet megnyugtató az, hogy már egy hónapja nem történt leszámolásos gyilkosság, és hogy kellene ezek fényében értékelni Aleksandar Vučić elnök szavait, miszerint az országban a közbiztonság jó. Igaz, hozzátette, hogy aggasztó a kábítószerpiacon lévő klánok háborúja. 

Sokan vannak, akik az ügy miatt a belügyminiszter lemondását követelik és van, aki a bűnözői csoportoktól kéri, hogy hagyjanak fel a gyilkosságokkal. Ezt tette Zora Dobričanin ügyvédnő, aki az egész ügyvédi kamara meglepetésére a tett helyszínéről intézett felhívást, és rámutatott, hogy az ország lakosságához képest túl sok a gyilkosság, túl sok, amit a klánok elkövetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr7414157649
Nincsenek hozzászólások.