Szembejött velem a facebookon Dragomán György egy írása, amiben emlékezik ovis élményére, amikoris Zsóka óvónéni hazafias különfoglalkozást tartott neki, és megtanultak együtt egy nagyon hazafias mondatot románul, amiből Gyurika nem értett egy szót sem, de megtanulta. Elmeséli, hogy ő is a haza sólyma volt, felavatták, kapott szép piros nyakkendőt, és ebben a szép piros nyakkendőben az oviba látogató fontos elvtársaknak és elvtársnőknek szervezett ünnepségen, amikor rá került a sor, felállt a kisszékre és annak rendje módja szerint felmondta a megtanult hazafias mondatot. Taps. Aztán Gyurika iskolába került, megtanult románul és eszébe jutott ez a mondat és megértette, hogy mit is mondott:  „A pártfőtitkár elvtársat jobban szeretem apámnál, mert apám helyett apám” vagy valami ilyesmi. És szégyellte magát, holott nem neki van szégyellni valója.  

Nem igazán ez indította el az emlékeket, inkább az első mondata: Buna dimineata – jó reggelt, mert eszembe jutott a folytatás: draga gradinita – kedves óvodám. Ennyire emlékszem csak a dalocskából, bár sokszor hallottam a gyerekektől.

Leánygyermekem 1987-89-ben Bukarestben járt óvodába. Magától értetődött, hogy az Ady Endre Líceumban lévő óvodába írassuk be, egyrészt, mert közel volt, másrészt ugye magyar óvoda. Az ovi az iskolaépület hátsó részén, az alagsorban volt, meglehetősen ingerszegény környezetben, de a gyerekeknek nincs összehasonlítási alapjuk. Ági persze nem lett a haza sólyma, de ugye a fél napját ott töltötte és egyszer csak egy este ezt hallottuk a fürdőszobából: Ceausescu pecsere! (PCR-román kommunista párt), majd rázendített: Trei culori cunosc pe lume…  a román himnusz első sora. A férjem berontott, a szőke, göndörhajú négyéves ott ült a habbal teli fürdőkádban kiskacsákkal, halacskákkal, kisvödörrel körülvéve és átszellemült arccal énekelt. A férjem ennyit mondott: Ágika, énekeld inkább az Cickomot. Bólintott és hasonló átszellemültséggel énekelte: Cickom-cickom vagyon-e szép párod? 

Ennyit a hazafias nevelésről.

1987_bukarest0009.jpg

                                Azért ilyen előadás is volt :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr314168855
Nincsenek hozzászólások.