Vasárnap kezdődik a hadzs, az iszlám öt alappillérének egyike, a mekkai zarándoklat. Idén is közel két millió zarándokot várnak a szaúd-arábiai városba. Minden muzulmán legnagyobb álma, hogy életében egyszer lássa a Kába-követ és Mekkában imádkozzon magáért és a világ muzulmánjaiért.

mekkai_zarandoklat_kaba-ko.jpg

                                       Kába-kő

Sokan használják a zarándoklat közben is okostelefonjaikat, hogy minden eseményt megosszanak az otthon maradottakkal A technológia mára már szerves része a zarándoklatnak, egyre több csúcstechnológiát és segítséget nyújtó applikációt tudnak igénybe venni, a mobil telefonokon egyre több alkalmazás segíti a híveket több világnyelven.  

A hatóságok elindították az „intelligens hadzs” kezdeményezést olyan alkalmazásokkal, amik segítenek a híveknek helyet találni és sürgősségi orvosi segítséget kapnak a szaúdi Vörös félholdtól.

mekkai_zarandoklat_high_tech.jpg

A hatóságok az applikációk segítségével meg tudják határozni a hívek tartózkodási helyét, ami nagy segítség lehet bármilyen baj esetén. A Zarándoklati minisztérium ajánlja a „Manasikana” (Rítusunk) alkalmazást is, ami fordítást biztosít azoknak a zarándokoknak, akik nem értenek angolul vagy arabul.

Egy szaúdi mérnök palesztin kollégájával együtt kifejlesztett egy „okos esernyőt”,  megvédendő a zarándokokat a perzselő naptól. Az ernyő napenergiát hasznosítva USB bemenettel, ventillátorral, elemlámpával és GPS rendszerrel rendelkezik.  

mekkai_zarandoklat_napelemes_esernyo.jpg

Az ernyőn tíz napelem található, ezek a napsugarakat friss levegővé alakítják, a fogantyúját pedig mobil telefon töltésére is fel lehet használni. Az „okos esernyő” összekapcsolható okostelefonnal, így segít a helymeghatározásban is annak, aki elveszik a tömegben.

A szaúdi mérnök, aki már 40 éve önkéntesként dolgozik a mekkai zarándoklaton, kitalált egy "Vussul" (Érkezés) nevű interaktív alkalmazást, ami olyan utcákat is tartalmaz, amiket a hagyományos GPS rendszer nem ismer fel, és lehetővé teszi a csoportoknak, hogy megtalálják tagjaikat, ha elvesznek a tömegben.

Egy amerikai kutatók által közzétett tanulmányban úgy értékelik, hogy a muzulmánok száma a világban a 2015. évi adatok szerinti 1,8 milliárdról 2060-ig 3 milliárdra nő.  

A mekkai zarándoklatról itt olvashat bővebben.

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr2714185781
Nincsenek hozzászólások.