A hozzávetőlegesen 1,3 millió lakosú Belgrádban a becslések szerint 3-5 ezer hajléktalan van, közülük ezer kiskorú. Egy civil szervezet egy évvel ezelőtt útjára indított egy programot: Drumodom - Út a lakáshoz címmel.

Júniusban az interneten kampányt indítottak és a megvalósítandó projektre sikerült összegyűjteniük 75 ezer dollárt, amit a Google további 100 ezer dollárral támogatott. A projekt ötletét a San Fransisco-i LavaMae szervezettől vették. Az amerikai nagyvárosban három évvel ezelőtt jelent meg egy hasonló autóbusz a városvezetés segítségével.

belgrad_hajletalan_busz.jpg

A Drumodom az összegyűlt pénzből az amerikai példához hasonlóan felújít egy autóbuszt, aminek szolgáltatásait ingyenesen vehetik igénybe azok, akik az utcán kénytelenek élni.

A buszban lesz két zuhanykabin, WC, emellett különféle szolgáltatások a hajléktalanoknak: fodrász, szociális és pszichés támogató szolgálat, segítségnyújtás személyi okmányok beszerzésében, segítség egészségügyi ellátásban, munkavállalásban, lakhatási lehetőség keresésében, ruhák, cipők biztosítása.

belgrad_hajlektalan_busz_2_445891_autobusfacebook1_ff.jpg

Az autóbusz egy olyan központ lesz, ahol egy helyen tudnak segítséget nyújtani az arra rászorulóknak.

A Drumodom az első ilyen projekt lesz Európában. Szerbiában az ADRA – Adventista fejlesztési és humanitárius szervezet támogatja, együttműködve a Topaloworks építészeti stúdióval, emellett logisztikai támogatást kapnak a szerb főváros kerületeinek elöljáróságaitól.

 

 

 

fotó: facebook

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr2814321797
Nincsenek hozzászólások.