Néhány nappal ezelőtt a Szuhoj repülőgépgyártó és a szlovén Adria Airways szándéknyilatkozatot írt alá 15 db SSJ100-as típusú repülőgép hosszú távú bérléséről. A hírt az orosz föderáció ipari és kereskedelmi minisztere Denis Manturov jelentette be, ahogyan azt is, hogy ezzel egy időben a két fél egyetértési nyilatkozatot is aláírt karbantartó központ létesítéséről Ljubljanában. Ez a központ lesz hivatott biztosítani az SSJ100-asok biztonságos üzemeltetését Európában.

ssj100.jpeg
Az Adrianál is elégedetten nyilatkoztak a partneri szerződésről. Holger Kowarsch vezérigazgató elmondta, hogy a Szuhoj Superjet 100-as mind technikai mind üzemeltetési jellemzői alapján megfelel a légitársaság stratégiai céljainak.

ssj100belso.jpg

A Szuhoj az Adria Airways flottájában a jelenlegi CRJ-k és Airbusok mellett a harmadik típus lesz. A gépek leszállítása 2019-ben kezdődik.

Az orosz repülőgépgyártó két évvel ezelőtt az Air Serbiával és a JAT Technikkel is folytatott tárgyalásokat. Akkor a szerb légitársaság és a polgári légügyi hatóság pozitívan értékelte a típus Airbus megfeleltségét (közös típusminősítés). ennek ellenére együttműködés eddig nem jött létre, a légitársaság nem frissíti flottáját orosz típussal, de a szerb kormány a hírek szerint igen.

suhojbusinessjet.jpg

 

suhojbusinessjetbelso.jpeg

A kormányzati légi szolgáltatással ugyancsak évek óta folynak a tárgyalások, ami még biztosan eltart egy darabig, de minden valószínűség szerint a szerb kormány vásárol egy Szuhoj business jet-et. A kormányzati flottában jelenleg egy Learjet 31a és egy Falcon 50 típusú repülőgép van, ez utóbbit kívánják az új géppel kiváltani.

A Szuhoj hosszú évek óta próbálja Európában üzembe állítani az SSJ100-ast. A Malév is tervezte ennek a típusnak a flottába állítását, 2009-ben az akkori vezérigazgató, Martin Gauss 30 db gép megrendeléséről írt alá szándéknyilatkozatot.

2016-ban a repülőgépgyár egyik vezetője egy új magyar nemzeti légitársaságról is tárgyalt Budapesten, amihez gépet és pénzt is ígértek.

Mindezekből semmi nem lett, a Malév sincs már, a Szuhoj pedig tovább lobbizik gépeiért.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr1814460278
Nincsenek hozzászólások.