A boszniai Unsko-Sanski kantonban a menekült gyerekek szorgalmasan tanulnak bosnyákul. A hivatalos adatok szerint a kanton fővárosában Bihácson és környékén 2000 menekült tartózkodik.

Már korábban írtam arról a kezdeményezésről, hogy az Unicef és a bihacsi egyetem pedagógiai fakultásának összefogásával iskolai keretek között tanuljanak a menekült gyerekek. Ez azóta megkezdődött, ahogyan az egyik professzor asszony mondta, a munka ezekkel a gyerekekkel élete egyik legszebb szakmai feladata.

menekult_gyerekek_iskolaban.jpg

Azt mondja, a gyerekek gyorsan tanulják a bosnyákot, a 8-15 éves korúak többsége már tud négy, a nyolc évesnél fiatalabbak pedig öt idegen nyelvet.

„Ezek a gyerekek nem kérnek semmit, csak azt, hogy iskolába járhassanak, normális életet élhessenek, már ami az ő feltételeik között lehetséges”- mondja a professzor.

Azon túl, hogy megtanulnak bosnyákul, hogy saját korosztályukkal vannak, ezek az órák a gyerekeknek menekülés a háború félelmeitől, lehetőség, hogy ilyen módon „normálisan" éljenek.

Nem megvetendő az ilyen jellegű oktatásnak az az előnye, hogy ha ezek a gyerekek elhagyják Bosznia-Hercegovinát, bárhová kerülnek is, az egyik idegen nyelv, amit ismernek és beszélnek, az a bosnyák.

A nyelvoktatás az Európai Unió pénzügyi támogatásának köszönhető, és az Unicef azon erőfeszítésének része, hogy segítse, védje és támogassa a menekült és bevándorló gyerekek jogait.

Bihácson kívül Bosznia más iskoláiban is tanulnak menekült gyerekek. A Szarajevó melletti Ilidzsán szintén az Unicef és alapítványok támogatásával 15 gyerek jár a helyi általános iskolába. A gyerekek Iránból, Irakból és Szíriából érkeztek, először a bosnyák nyelvet tanulják, majd elosztják őket a koruknak megfelelő osztályokban. Szervezetten pszichológusok és orvosok segítenek nekik az átélt traumákat feldolgozni.

menekult_gyerekek_iskolaban_2.jpg

„Tanácsokat mindig lehet adni, de a legfontosabb emberséget és empátiát tanúsítani, mert az iskola nemcsak falakból és tetőből áll, hanem emberekből is, akik az épületben vannak. El kell utasítani az előítéletek minden formáját, és minden gyermeket és embert általában egyenlőnek kell tekinteni. Ha ezt elfogadjuk, nem lesz probléma” -mondta az iskola igazgatója.

 

Fotó: Unicef

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr8114590162
Nincsenek hozzászólások.