A legendás bosnyák labdarúgó edző nevét azt gondolom, nemcsak a focirajongók ismerik. Biztosan nem vágyott arra az ismertségre, hogy ő legyen a jugoszláv nemzeti tizenegy utolsó szövetségi kapitánya, az ő idejében zárják ki a csapatot az Európa bajnokságból 1992-ben.

Még szarajevói klubedzőként 1985-ben az UEFA kupa elődöntöjéig vezette a Željezničar csapatát. Ez volt az az év, amikor az elődöntőben a Videoton verte ki a szarajevói klubot és ez a helyiekben olyan mély nyomot hagyott, hogy a fodrászom 2000-ben, amikor megtudta, hogy magyar vagyok, az első, amit említett, ez a mérkőzés volt.

Ivica Osim volt Jugoszlávia első bosznia-hercegovinai szövetségi kapitánya, az ő idején játszott a válogatottban a legtöbb bosnyák játékos. Irányítása alatt a válogatott az 1990-es olaszországi világbajnokságon a negyeddöntőig jutott, ott az argentínoktól szenvedtek vereséget. Kvalifikáltak az 1992-es Európa bajnokságra, de onnan az időközben kitört polgárháború miatt a válogatottat kizárták.

ivicaosim.jpg                         2018, december 77 éves

A most 77 éves edzőt egykori osztrák csapata, a Sturm Graz ismét elismerésben részesítette. A klub 110 éves fennállásának évfordulójára rendezett gálán „A Sturmban elért rendkívüli eredményekért” jutalmazták. Nem ez volt az első elismerés, amivel az osztrák csapat megköszönte a boszniai edző munkáját. Pont tíz évvel ezelőtt, 2009-ben az akkor 100 éves évfordulón „Az évszázad edzője” címet adományozták neki.

ivicaosim-plakat.jpg                                                Az évszázad edzője

Ivica Osim 1994 júliusban lett a grazi csapat edzője. 1994-2002 között kétszer nyerték meg az osztrák bajnokságot, egyszer az Ausztria Kupát és kétszer az Ausztria Szuper Kupát, 1998-2000-ben játszottak a Bajnokok Ligájában. 2002-ben mondott le.   
Máig nagy becsben tartják Grazban. Azt mondják, megmutatta, hogy egy kis klubbal hogyan lehet a névtelenségből kitörni. Szakmai hozzáértése, emberséges vezetési stílusa juttatta el a klubot a foci európai színpadára. Kivételes személyisége, erkölcsi tartása, sikerei azok, amik legendává tették. A grazi csapatnál óriási eredménynek tartják, hogy vezetésével az ország déli részén fekvő kisváros felkerült Európa labdarúgó térképére.

Az edző a grazi látogatást orvosi kezeléssel is összekötötte. „Még élek, jól vagyok, de állandóan fájdalomcsillapitókat kapok. Ezért azon gondolkodok, hogy operáljanak meg, mert nem lehet a fájdalmat álladóan injekciókkal csökkenteni. Jobb lenne megszüntetni, de meglátjuk, mit mondanak az orvosok.” 2007 novemberben, amikor a japán válogatott szövetségi kapitánya volt, saját lakásában Tokióban agyvérzést kapott az angol Premier League egyik mérkőzését nézve. Két hétig kómában volt, és amikor felébredt, állítólag azt kérdezte a feleségétől, hogy mi lett a meccs végeredménye?

Bár az orvosi kezelések gyakran és hosszú időre Grazba szólítják, a legjobban otthon, Szarajevóban szeret lenni. Figyelmemmel kíséri a honi és a régióbeli focit, markáns véleménye is van.

ivica_osim_2017_grbavica_stadion.jpeg

                          2017-ben a Grbaciva stadion keleti tribünjének ünnepélyes átadásán

A bosnyák válogatottról úgy gondolja „jól megy a csapatnak, csak maradjon így a továbbiakban is. Ha a válogatott jól teljesít, akkor változik az ország közérzete is. Megosztottak vagyunk, fuldoklunk, de ha a labdarúgásban sikereket tudunk elérni, azzal enyhülnek a problémák. Amikor nyer a csapat, mindenki boldog, mindentől függetlenül. Ezek a sikerek az embereket közelebb hozzák egymáshoz, jó lenne, ha a politikusok elgondolkoznának ezen.”

Úgy véli, hogy a horvát válogatott minden összehasonlításban kiemelkedik a környezetből.

„Gyakran hívnak Horvátországból, sokszor és rendszeresen beszélek velük. Nagyon okosan és jól csinálják, hogy eljuttatják játékosaikat nagy klubokba, ebben már nagy tapasztalatuk van. Nagyon megerősödtek, jó a sajtójuk, ami ma szintén fontos a labdarúgásban. Itt van például Luka Modrić. Tavaly elhozta az összes díjat, amit csak lehetett, és ez jó. Jó, hogy valaki egy kis országból megkapja a legjobbaknak járó díjat. Jó, hogy nem mindig ugyanazok kapják az elismeréseket. Luka a példa arra, hogy mindent megkaphatsz, ha dolgozol, és jó eredményeket érsz el.”

Rendszeresen nézi a Bajnokok Ligája mérkőzéseit. „Jó látni, hogy milyen jóhangulatú mérkőzések. Ez minden bizonnyal összefüggésben van a tévéközvetítésekkel, ez a legtöbbet hozza ki a játékosokból, hiszen ekkora nyilvánosság előtt kötelességük minőségi játékot nyújtani. Itt van például Mohamed Salah. Kivételes technikai tudású, intelligens, jó nézni a játékát, és a szakállával még érdekes is. Azt csinál a médiával, amit csak akar.”.

A szarajevó labdarúgó szakember többször is beszélt a foci jövőjéről. Ez a játék már nem olyan, mint az ő fiatal korában volt, amikor a grbavicai utcákon, tereken rögtönzött kapuk között rúgták a labdát.

„Minden a pénzről szól és ez megváltoztatja focit, sokan hajlamosak elfelejteni, hogy a foci nemcsak pénz, hanem művészet. Ha azt akarják, hogy sokan nézzék, akkor annak szépnek kell lennie. Játszani kell holnap is, holnapután is a közönségnek és a gyerekeknek. Népszerűsíteni kell a focit, de nem úgy, mint most, hogy a szülőknek mindent fel kelljen áldozni azért, hogy a gyerekük sikeres és nagy futballista lehessen. Ez rossz. A futballt a szenvedélynek és a szeretetnek kell vezetni.”

 

 Forrás: AJB

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr3814591432
Nincsenek hozzászólások.