Belgrádban a francia Vinci Airports cég ünnepélyesen átvette a Nikola Tesla nemzetközi repülőtér irányítását. A cég 25 éves koncesszióban üzemelteti a légikikötőt. A szerb kormány még 2017 tavaszán írta ki a nemzetközi tendert a repülőtér üzemeltetésére és 2018. januárban született meg a döntés, a szerződést a franciákkal március 22-én írták alá. Szerbiában ez az első koncessziós szerződés. A repülőtér tulajdonosai továbbra is a részvényesek, többségi tulajdonosa a szerb állam 83,5 százalékos részesedéssel.

Az ünnepélyes ceremónián részt vett Ana Brnabić miniszterelnök, aki azt mondta, hogy a megállapodás stratégiai jelentőségű Szerbia gazdasági lehetőségeinek előmozdítása és az idegenforgalom, a külföldi turisták számának növekedése szempontjából.

Szakemberek és politikusok a koncessziótól beruházásokat, a repülőtér kapacitásának bővítését várják. A koncessziós díjakból, a beruházások hozamából összességében 1,5 milliárd euró hasznot remélnek.

aerodrom-nikola-tesla-jpg_660x330.jpg

A Vinci Airports a Nikola Tesla repülőteret dél-kelet-európai központjának tekinti, céljuk a nemzetközi forgalom, elsősorban az interkontinentális járatok növelése, és az infrastruktúra fejlesztése repülőtéren belül és kívül is. A belgrádi repülőtéren nincs szálloda és nincs vasúti összeköttetése.

A Vinci nemrégen 262 millió eurós megállapodást írt alá a görög Terna épitőipari vállalattal. A szerződés szerint a következő öt évben jelentős munkák várhatók, többek között egy új, 42ezer négyzetméter alapterületű terminál építése és a jelenlegi felújítása. Várható egy 3500 méter hosszú pálya építése, a meglévő pályát felújítják, kilenc új állóhelyet létesítenek és bővítik a jégtelenítési területet is. A repülőtér úgynevezett „nyilvános” részén új utakat, új 2400 férőhelyes parkolót építenek és több kiszolgáló épületet az hulladékfeldolgozás, az energia és a meteorológiai állomás számára. Tervezik a víz-és csatornahálózat felújítását is.

A jelenlegi koncessziónak és fejlesztésnek az alapja az Air Serbia partnersége az Etihad Airways-szel, ennek köszönhetően növekszik folyamatosan a repülőtér forgalma. 2018-ban 5,4%-kal emelkedett, elérte az 5,6 millió utast. A nem olyan távoli jövő célja 15 millió utas évente.

A Vinci 2018. december 27-én aláírta a londoni Gatwick repülőtér részvényei 50,01%-ának átvételéről szóló megállapodást.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr9514632438
Nincsenek hozzászólások.