2019. feb 25.

Nyugat-balkáni harcosok az Iszlám Állam katonái között

írta: Nosztalgikus
Nyugat-balkáni harcosok az Iszlám Állam katonái között

A kelet-szíriai Baghouz városból az elmúlt néhány napban ötezer ISIS harcost adtak át a szír erőknek. Egyikük Szerbiából érkezett és most a Kurdistan24 tv-ben beszélt arról, hogy ő miért ment egyáltalán a Közel-Keletre, hogyan állt a háborúban az Iszlám Állam oldalára. A szerbül adott interjúban elmondta, azért csatlakozott a szíriai háborúhoz, hogy támogassa az iszlámot és terjessze azt az egész világon. „Amikor Szíriába mentem, akkor még nem volt az Iszlám Állam, így a Nusra Frontot támogattam” - mondta.

sziriai_iszlam_harcosok_szerb_katona.png

A Nusra Front az Al-Kaida szervezete rögtön a polgárháború kitörésekor, 2012-ben megjelent Szíriában, majd átvette az ellenőrzést Raqqa és Deir al-Zour felett, Szíria északi és keleti részén. Amikor az Iszlám Állam létrejött, Raqqa azonnal az ellenőrzésük alá került.

A nyugat-balkáni országokból összesen közel kilencszázan, Boszniából közel négyszázan érkeztek önkéntesek Szíriába, utóbbiak főként a boszniai háború el-mudzsahed egységének az országban maradt tagjai és családjaik. Köztük volt például Ines Midžić Bihácsról, egyike a leghírhedtebb boszniai iszlám harcosnak. 1990-ben született, úgy ismerik mint Salahudin al-Bosni, a videofelvételeken „tisztelet a dzsihádnak, üzenet a Balkánnak” felirattal jelent meg. Az Iszlám Államhoz 22 országból csatlakoztak önkéntesek, számukat tekintve Koszovó és Bosznia az élen járt, Albánia is az elsők között volt, de érkeztek harcosok minden egykori jugoszláv tagállamból. Az önkéntes katonák többsége, ha visszatér hazájába, letartóztatásra számíthat, kivéve Horvátországot, ahol nem tiltott a külföldi háborúban való részvétel.

sziriai_iszlam_harcosok_szerbek.jpg

Azok a szír katonák is visszatérhetnek családjaikhoz, akiket az Iszlám Állam harcosai raboltak el és ejtettek túszul az elmúlt években. Visszatérnek azok a gyerekek is, akiket 2014-ben raboltak el az iraki Sinjarból és vittek egy speciális ISIS táborba, ahol harcosnak, nem ritkán öngyilkos bomba-merénylőnek képeztek ki.

A szír hadsereg bejelentése ellenére, a háború még nem ért véget, az ISIS megmaradt kb. ezer katonája és családjaik Baghouzba szorultak, a koalíciós erők a levegőből támadják az állásaikat.

 

 

Szólj hozzá

harcosok önkéntesek Szíria Iszlám Állam Szeriba