A hágai fellebbviteli bíróság március 20-án hirdet ítéletet a Boszniai Szerb Köztársaság egykori elnöke, Radovan Karadžić perében. Radovan Karadžić és Ratko Mladic, a hadsereg parancsnoka ellen még a boszniai háború alatt, 1995. július 25-én nyújtotta be a hágai ügyészség az első vádiratot népirtásért, háborús bűnök és emberiség elleni bűntettek elkövetéséért. 2002-ben a két ügyet szétválasztották.

Karadžić vádiratát többször módosították, kiegészítették, először négy hónappal az első benyújtás után a Srebrenicában elkövetett gyilkosságok vádjával, amit Carla del Ponte főügyész 2001-ben népirtásra módosított. A harmadik módosítást 2009-ben Serge Brammerz főügyész nyújtotta be.

„A háborús bűnöket azzal a céllal követték el, hogy a boszniai muzulmánokat és a boszniai horvátokat véglegesen elűzzék Bosznia-Hercegovinából, arról a területről, amiről azt állítják, hogy arra a boszniai szerbeknek van joguk. 1991. októbertől 1995. november 30-ig Radovan Karadžić részt vett népirtásban, üldöztetésben, megsemmisítésben, gyilkosságban, deportálásban és embertelen, erőszakos cselekedetek kitervezésében és végrehajtásában.”   

radovan_karadzsics_haborus.jpg

                                       Radovan Karadžić és Ratko Mladic

A daytoni békeszerződés aláírása után (1995. november 21.) Karadžić hosszú évekig sikeresen bujkált, az ellene indított hajtóvadászatok sorra kudarcot vallottak. Egyes értesülések szerint hol Paléban, hol Montenegróban, hol Szerbiában bujkált, többen tudni vélték, hogy a pravoszláv egyház adja őt kézről kézre és bujtatják kolostorokban. Egy biztos, nem vezettek eredményre sem az amerikaiak 5 millió dolláros vérdíja, sem a boszniai, sem a nemzetközi erők elfogási kísérletei. A nemzetközi közösségek Szerbiát számtalan szankcióval sújtották, illetve gazdasági megállapodásokat kötöttek a háborús bűnös kiadásához. Ez végül 2008. július 24-én történt meg, akkor letartóztatták és Hágába szállították.

raadovan_karadzsics_letartoztatas.jpg

Tizenegy pontban emeltek vádat ellene: két pontban népirtásért, öt pontban emberiség ellen elkövetett bűnökért (gyilkosság, üldözés, megsemmisítés, deportálás, erőszak) és négy pontban a háború törvényeinek, az 1949. évi genfi konvenció fegyveres konfliktusokra vonatkozó szakaszainak súlyos megsértése miatt. A periratok összességében több mint 300 ezer oldal.  

Az elsőfokú bíróság 2016. március 24-én hirdetett ítéletet, tíz pontban bűnösnek mondta ki és 40 év börtönbüntetésre ítélte. A tizenegy vádpontból egyrendbeli, a Srebrenicában elkövetett népirtásban, az emberiség ellen elkövetett bűnökért emelt öt vádpontban és a háború törvényeinek súlyos megszegése miatt emelt négy vádpontban mondta ki a bíróság a bűnösségét. Egyrendbeli népirtás vádjában, amit Bosznia-Hercegovina más településein követtek el, felmentette. A bíróság bizonyítottnak ítélte, hogy 1991. október és 1995. november között létezett a közös terv a boszniai muzulmánok és horvátok végleges elűzésére, és ennek a tervnek kidolgozásában, végrehajtásában bűnszervezetben többek között Momčilo Krajišnik, Ratko Mladić, Slobodan Milošević, Biljana Plavšić, Nikola Koljević, Momčilo Mandić, Franko Simatović, Željko Ražnatović (Arkan), Vojislav Šešelj Karadžić-csal közösen vettek részt.

 radovan_karadzsics_bunei.jpg

Az elsőfokú ítélet kihirdetése után Serge Brammerz főügyész így nyilatkozott: „A világ 1993-ban úgy döntött, hogy a volt Jugoszlávia áldozatainak igazságot kell szolgáltatni. Két évtizede ezek az áldozatok bizalmat adtak nekünk, hogy az igazságot bebizonyítsuk. Áldozatok ezrei jöttek ide, hogy elmondják saját eseteiket és bátran szembenézzenek kínzóikkal. Ma ezzel az ítélettel rászolgáltunk a bizalomra. Az ítélet elégtétel azokkal szemben, akik kicsinyíteni akarják a volt Jugoszlávia területén elkövetett bűnöket, de emlékeztet arra is, hogy a világ sok táján számtalan konfliktus ártatlan áldozatai várnak még az igazságukra. Ez az ítélet azt mutatja, hogy lehetséges az igazság.”

A vádlott és védői megfellebbezték az ítéletet, a fellebbviteli bíróság most ebben fog ítéletet mondani. Az eredetileg 2018. decemberre tervezett ítélethirdetést a bíróság elhalasztotta, a bírói tanács vezetőbírója, Theodor Meron számos jogi kérdésre kért még bizonyítékot és visszavonta az elsőfokú bíróságnak a bizonyítékok ügyében hozott határozatát, mely szerint  Karadžić nem felelős az 1992-ben elkövetett népirtásért.

radovan_karadzic_presuda_1.jpg

Hogy mennyire fontos ez az ítélethirdetés Boszniában, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy március 20-án Szarajevóban a Városházán (Vijecnica) nyilvánosan közvetítik a bírói tanács ítéletét. A délután 2 órakor kezdődő ítélethirdetést a boszniai fővárosban közösen hallgatják az áldozatok egyesületei, szövetségei, szakértők, tudományos közösségek, nemzetközi szervezetek és civil szervezetek. A hágai hivatalos rész után jogi szakértők fogják elmagyarázni a meghozott ítéletet, a Karadžić elleni hágai eljárás teljes folyamatát.

Radovan Karadžić 1945. június 19-én született Savnikban, Montenegróban. Életének legnagyobb részét Szarajevóban töltötte, ahová 15 éves korában került, ott végezte az orvosi egyetemet. Foglalkozása pszichiáter, szűkebb szakterülete a depresszió kezelése. Egyszer három  hónapig a belgrádi Crvna Zvezda labdarúgóinak pszichológusaként is dolgozott. Részt vett egy amerikai szakmai továbbképzésen is, ahol nemcsak sok tapasztalatot szerzett, hanem kiválónak megtanult angolul, aminek későbbi politikai tevékenysége során nagy hasznát vette. 

1996-ig a Szerb Demokrata Párt (SDS) és 1990-től a boszniai szerbek elnöke volt. Habár későn kezdett el politizálni, mivel jó szónok volt, szívélyes és türelmes, nagytekintélyű vezér és közkedvelt politikus lett. Ez a látszólagos jómodor azonban egy fanatikus természetet leplez, egy olyan embert, akinek szilárd meggyőződése, hogy az erőszak és az összeférhetetlenség a politika egyedül hatékony eszköze.

A politika mellett költészettel is foglalkozott, négy kötete jelent meg, de a történelembe nem irodalmi munkássága, hanem 250 ezer muzulmán, horvát és más nemszerb halálával írja be magát.

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr9614678956
Nincsenek hozzászólások.