2016 márciusban a hágai Nemzetközi Törvényszék elsőfokon 40 év börtönbüntetésre ítélte a boszniai Szerb Köztársaság volt elnökét, Radovan Karadžićot Bosznia-Hercegovina területén elkövetett háborús bűncselekményekért. A vádlott az ítélet ellen fellebbezett, a vádpontok alól felmentését kérve, az ügyészség súlyosbítást, életfogytiglani börtönbüntetést kért.

Az ítélethirdetésre a világ minden tájáról 250 újságíró akkreditált, jelen voltak a boszniai áldozatok képviselői, de ott voltak Karadžić hívei is. A boszniai közszolgálati tv mellett más csatornák is egyenesben közvetítettek, a szarajevói Városházán (Vijecnica) számos meghívott szakértővel sokan követték a bírósági tárgyalást.

karazddzsi_vijecnica.jpeg

                                   A tárgyalást nézik Szarajevóban a Városházán 

Az interneten percről percre tájékoztattak arról, hogy éppen mi történik a tárgyalóteremben, egészen olyan részletekig, hogy Karadžić fekete öltönyt és fehér inget viselt, és mindenkinek jó napottal köszönt, amikor belépett a terembe.

14.53 perckor a dán Vagn Joensen bíró felszólította Karadžićot, hogy álljon fel és kimondta, hogy a bíróság egy kivételével minden vádpontban megerősíti az elsőfokú bíróság megállapításait, a 40 év börtönbüntetést „tekintettel a bűncselekmények példátlan mértékű brutalitására” életfogytiglanra változtatja. Kimondta, hogy Karadžić bűnös népirtásban, emberiség elleni bűnök elkövetésében és a háború törvényeinek és szokásainak megszegésében. A tárgyalóteremben ezeket a szavakat hatalmas tapsvihar és füttyszó kísérte.

karadzic_4.jpg

Az ítélet felolvasását és az indoklást Karadžić bármiféle reakció nélkül hallgatta.

Az ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye, a kimondásakor jogerőre emelkedik. Karadžić a hágai börtönben marad addig, amíg nem fejeződik be az átadásának megszervezésébe abba az országba, ahol büntetését fogja tölteni.

A bírói tanács tagjai az ítéletet felolvasó dán Vagn Joensen mellett William Sekule tanzániai, Jose Solaese spanyol, Graciela Santana uruguayi és Ivo Rosa portugál bírók voltak.

Bosznia-Hercegovinában mind a politikusok, mind az ország lakói túlnyomó részre elégedetten fogadták az ítéletet. Egy prijedori áldozat édesanyja azt mondta: Megnyugodott a szívem. A Szerb Köztársaság elnöke, az államelnökség tagja Milorad Dodik szerint viszont az ítélet „arrogáns és cinikus”.

karadzsics_dnevni_avaz_cimlap.jpg

                A boszniai országos napilap, a Dnevni avaz mai címlapja: Életfogytiglan! 

A horvát televízióban kerekasztal beszélgetésen történészek, jogászok és a horvát igazságügyi miniszter értékelték és üdvözölték az ítéletet. Azt mondták, hogy jó, hogy megerősítették az elsőfokú ítéletet, beleértve a srebrenicai népirtás bizonyítottságát is. Jó, mert az életfogytiglani ítélet üzenet, de kritikával illetik, hogy Szerbia vezetését semmilyen szinten nem bünteti a Bosznia-Hercegovinában szerbek által elkövetett bűnökért. 25 év elteltével azt lehet mondani, hogy a Hágai Törvényszék megpróbált politikailag kiegyensúlyozott igazságszolgáltatást nyújtani.

Szerbia hivatalosan még nem kommentálta az ítéletet, ugyanakkor a szerbiai média hosszasan foglalkozik a boszniai, horvátországi, a nemzetközi közösségek és a pártok reakcióival. A horvát szakértőhöz hasonlóan szerb elemzők is észrevételezik, hogy az ítélet egyetlen helyen sem foglalkozik Szerbia szerepével a háborús bűncselekményekben Bosznia-Hercegovinában.

A belgrádi Ifjúsági kezdeményezés az emberi jogokért nevű szervezet azt írja: „Szerbiának, intézményeinek és vezetőinek be kell fejezni a srebrenicai népirtás tagadását, ahogyan más háborús bűnök elkövetésének relativizálását is Bosznia-Hercegovinában és végre elfogadni a srebrenica népirtásról szóló deklarációt és a legnagyobb tiszteletet tanúsítani az áldozatok és hozzátartozók irányában.

Mind a politikusoknak, mind a szerb társadalomnak határozottan el kell ítélniük a háborús bűnösök támogatását és a háborús bűncselekmények elkövetésének tagadását. A háborús bűnösök nem a mi hőseink. Ha a háborús bűnösöket éltetjük, az az általuk elkövetett bűncselekmények ünneplését jelenti.”

Az ítélet az áldozatokat nem hozza vissza, a fájdalmakat nem gyógyítja, de igazságot szolgáltat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr5614706810
Nincsenek hozzászólások.