Számolatlanul érkeznek fegyverek a Nyugat-Balkánról Európába, az Európai Unió országaiba. Még tudósítói időszakomból többször is írtam arról, hogy a balkáni háborúk után a volt Jugoszlávia utódállamaiban a hatóságok időről-időre „fegyver amnesztiát” hirdettek. Ezek az akciók több hónapig tartottak, ez alatt büntetlenül be lehetett szolgáltatni az otthon illegálisan tartott fegyvereket. Ha a tulajdonos kérte, és megfelelt a törvényben előírt feltételeknek, akkor fegyverét regisztrálták és visszakaphatta. Ezeknél a kampányoknál tízezres nagyságrendben adtak le könnyű lőfegyvereket, pisztolyokat, ennél jóval kisebb számban automata fegyvereket, kézigránátokat, de még vállról indítható rakétákat is. A hatóságok viszont egy esetben sem voltak elégedettek a beszolgáltatott lőfegyverek, egyéb harcászati eszközök számával, mindig úgy értékelték, hogy elmaradtak a várakozástól, még akkor is, amikor emlékeim szerint Montenegróban a beszolgáltatók között egy gépkocsit is kisorsoltak.

Az Europol becslése szerint a Nyugat-Balkánon 3-6 millió lőfegyver van, a Könnyűfegyverek ellenőrzését Dél-Kelet Európában végző központ (SEESAC) szerint Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban, Macedóniában és Szerbiában 100 lakosnál 30 fegyver van, ami 15%-kal több mint a világátlag. Hasonló a helyzet Koszovóban is.

illegalis_fegyverek.jpg

Bosznia-Hercegovinában az ENSZ Fejlesztési Program (UNDP) 2010-es felmérése szerint közel 495 ezer család rendelkezett illegális fegyverrel, és egy családban több személynek is lehet fegyvere, így azok számát több mint 750 ezerre becsülik.  A SEESAC napról napra követi a fegyverrel elkövetett eseteket, Boszniában 2019. január 1.- március 22. között 145 esetben használtak lőfegyvert, ezzel az első helyen állnak Dél-Kelet-Európában.  

Szerbiában és Montenegróban 100 lakosra 39 fegyver jut, amivel az Egyesült Államok és Jemen után a világon a harmadikok.  A genfi székhelyű Nemzetközi és Fejlesztési Tanulmányok Intézetének adatai szerint kb. három millió be nem jelentett lőfegyver van szerbiai polgároknál. Az országban elkövetett bűncselekmények 80%-át illegális fegyverrel hajtják végre.

A nagyszámú fegyverbirtoklást a lőfegyverek iránti vonzódás is magyarázza, de nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy Jugoszláviában nagyon jelentős volt a fegyvergyártás, majd a háborúk alatt ellenőrizetlenül és órási számban érkeztek fegyverek és egyéb harcászati eszközök a balkáni országokba.

illegalis_fegyverek_2.jpg

Persze a világ más tájain is szeretik a polgárok, ha fegyvertulajdonosok. A polgári lakosság általi fegyverbirtoklásban és használatban az Egyesült Államok világelső, Izraelt nem lehet semmilyen összehasonlításban számításba venni, mert ott kormányzati fegyvereket használnak civilek, de az európai országok sem nagyon maradnak le. A skandináv országok, Németország, Ausztria és Spanyolország polgárai is nagyszámú lőfegyvert birtokolnak. Svájc érdekes, mint olyan ország, aminek területén nem dúltak háborúk, de a fegyverek tekintetében jelentős hagyományokkal rendelkezik. Az alpesi országban kétszer annyi fegyver van magántulajdonban, mint Franciaországban és Olaszországban, és engedélyezett a félautomata puska birtoklása is.

Boszniában 341 ezer regisztrált fegyver van, Montenegróban 96110, Szerbiában 960 ezer, Horvátországban 371 ezer. A különböző szervezetek becslései szerint a legális és az illegálisan tartott fegyverek száma Boszniában 650 ezer és 1,1 millió között, Montenegróban kb. 150 ezer, Szerbiában több mint három millió, Horvátországban közel egymillió, Macedóniában 256 ezer és Koszovóban 415 ezer fegyver.

Több oka is van annak, hogy az illegálisan tartott fegyvereket nem adják le. Mladen Blagovčanin a boszniai belügyminisztérium nyugállományú bűnügyi felügyelője szerint az egyik, hogy azért nem jelentik be, mert félnek a büntetéstől. A másik ok véleménye szerint, hogy újabb konfliktus kirobbanásától tartanak, amit felelőtlen, nem ritkán populista, jobboldali, nacionalista politikusok megnyilvánulásai indíthatnak el.

Az Europol értékelése azt mutatja, hogy továbbra is a Nyugat-Balkáni régióból érkezik a legtöbb illegális fegyver az Európai Unió területére.  A szervezett bűnözői csoportok a meglévő útvonalat, az ún. nyugat-balkáni csempészutat használják, de keresnek új útvonalakat és új módszereket is, hogy kijátsszák a határellenőrzéseket, hogy minél könnyebben hozzáférhetővé tegyék a fegyvereket. Egyre gyakoribb az online kereskedelem, gyakran használják az ún. „sötét web” oldalakat. 

Az elmúlt években néhány államban drámai növekedést mutatott a nyugat-balkáni országokból érkező illegális fegyverek száma. Nagy-Britanniában, ahova a fegyverek többsége Amszterdamon, a fegyvercsempészek fő elosztóközpontján keresztül érkezik, a hatóságok a helyzetet annyira súlyosnak értékelik, hogy a Nemzeti büntető ügynökség (NCA) elrendelte, hogy Anglia és Wales összes rendőri szerve (összesen 34) fokozza az illegális fegyverek elleni küzdelmet.

Svédországban a bűncselekmények számának növekedése szervezett bűnözői bandákhoz kapcsolódnak. Jelentős mértékben növekedett a gyilkosságok száma, míg 1990-ben 4%-kal, addig 2018-ban 40%-kal. A bűnözői csoportok által használt fegyverek nagy része a Nyugat-Balkánról érkezik. A svédországi bűncselekménynél gyakori kézigránátok használata, aminek oka lehet, hogy rendkívüli olcsók. Az utcai feketekereskedelemben egy darab ára 100 korona, ami kb. 9,6 euró. Leggyakrabban M-75 típusú kézigránátot használnak, amit nagy mennyiségben a volt Jugoszláviában gyártottak.

illegalis_fegyverek_3_1.jpg

A nemzetközi közösségek készek pénzzel támogatni a balkáni országokat az illegális fegyvercsempészet felszámolásában. Az ENSZ és az EU szervezetei a balkáni államokkal közösen vesznek részt a probléma megoldásában. 2017 végén francia-német koordinálással indult kezdeményezés a fegyvercsempészet elleni küzdelemre, amihez 2024-ig tartó tervezet dolgoztak ki. A német külügyminiszter Heiko Maas, francia kollégájával Jean-Yves Le Driannal 2018. decemberben jelentették be, hogy több eszköz, több pénz is rendelkezésre áll az illegális fegyverkereskedelem visszaszorítására. A két miniszter szerint százezer számra keringenek fegyverek a régióból Európában a kilencvenes évek háborúi óta, amit a bűnözők és terroristák szerte a kontinensen gyilkolásra használnak. A német kormány ezért jelentősen növeli hozzájárulását, több mint hétmillió eurót biztosít a kezdeményezés keretében megvalósuló projektek finanszírozására.

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr4614728035
Nincsenek hozzászólások.