2019. jún 04.

Véget ért a ramadan, kezdődik a bajram

írta: Nosztalgikus
Véget ért a ramadan, kezdődik a bajram

Ahogyan a világ muzulmánjai készülnek a szent hónapra, a ramadanra, ugyanúgy készülnek az azt lezáró ünnepre, a bajramra is. Véget ér a böjti hónap. Az ünnep a ramadan kezdetéhez hasonlóan az Újhold első megpillantásával kezdődik, ezért országonként földrajzi fekvésüktől függően változó, most június 4., vagy június 5. Ha a hold nem látszik, akkor a böjti hónap 30 napig tart. Az ünnep kezdetét hivatalosan bejelentik a médiákban és a mecsetekben.

Szarajevói tartózkodásunk alatt több bajramot is megéltünk, semmivel össze nem hasonlítható élmény volt. Amikor kiköltöztünk, fogalmam sem volt az iszlám ünnepekről, tradíciókról, így a ramadanról, a bajramról sem.

bajram_gazi_husrev_dzsami.jpg

A bajram hagyományosan három napig tart, A boszniai újságok, internetes portálok már napokkal előtte tájékoztatnak az ünnep első napjának hivatalos programjáról. A központi ünnepség helyszíne hagyományosan a szarajevói Gazi-Husrev bég dzsámi. Itt tartották az ünnepet indító hajnali közös imát 05.44-kor. Ezután különböző iszlám vallási közösségeknél tartanak közös ünnepeket, este hivatalos fogadásokat.

A három nap a szeretet, a családok, a barátok, a rokoni találkozók ünnepe. Az első napon látogatják egymást a családtagok, rokonok, a második nap a háborúban elhunytak – a sehidek – emléknapja. Ilyenkor sokan látogatnak ki a temetőkbe, a politikusok, közéleti személyiségek a hősi halottak hozzátartozóival, árváival találkoznak, megajándékozzák őket.

bajram_4.jpg

Az ünneplés óriási, díszkivilágításban csillog minden, hatalmas molinókon köszöntik az ünnepet, városszerte bálokat, tűzijátékokat rendeznek. Az üzletekben hatalmas a tolongás és nem csak élelmiszert vásárolnak. A férfiak gyakran ékszereket ajándékoznak családjuk nőtagjainak. Ilyenkor Szarajevóban ismét megjelennek az ékszerészek kirakataiban a súlyos, hatalmas aranyláncok, gyűrűk, karkötők, a keletiesen agyoncifrázott ékszerek és vásárolnak is belőlük szép számmal. Nem egyszer voltam tanúja, hogy egy férfi 800-900 eurós nyakláncot vásárolt.

A fiatalok is nagyon készülnek, sok-sok bulit tartanak a városban, egyikből mennek a másikba, egész éjjel mulatnak. A lányom ugyan csak tiszteletbeli muzulmán volt, de teljesen magától értetődőtt, hogy az osztálytársaival tart a közös ünneplésekre.

bajram_2.pngbajram_5.jpg

Boszniában nagyon érdekes szokás, hogy minden ünnepen, legyen az állami, vagy vallási, intézmények, vállalatok, politikai pártok az újságokban köszöntik a hívőket. Az egyik országos napilap külön mellékletben jelenteti meg az ilyen témájú hirdetéseket. Az idő múltával ezek az üzenetek most már az interneten is megjelennek.

Bajramkor senki nem maradhat éhen. Az iszlám öt alappilérének egyike a kötelező adakozás, a Korán előírja, hogy ételedet meg kell osztanod a családtagjaiddal, barátaiddal és azokkal, akik nélkülöznek. Mi a négy év alatt nagyon el voltunk kényeztetve, nagyon sok barátunktól, ismerősünktől kaptunk kóstolókat, édességeket, és természetesen baklavát is.

bajram_3.jpg

Országonként különböző szokások vannak, de általánosságban elmondható, hogy a muzulmánok az ünnepre imádkozással, új ruhák, ajándékok vásárlásával készülnek. Mivel az öltözet fontos jelképe az ünnepnek, sokan hagyományos ruhákban öltöznek, amit más alkalmakkor nem viselnek, míg mások új ruhával ünnepelnek.

Az ünnep első napján az önkéntes böjt nem engedélyezett.

Szólj hozzá

újhold ramadan Szarajevó böjti hónap bajram sehidek