2019. jún 15.

Könnyű Boszniát választanod lakhelyül, ha nem vagy bosnyák, horvát vagy szerb

írta: Nosztalgikus
Könnyű Boszniát választanod lakhelyül, ha nem vagy bosnyák, horvát vagy szerb

Aki rendszeresen olvassa a blogomat, az biztosan látja, hogy feltétlen Bosznia rajongó vagyok, életem legszebb négy évét töltöttem a nyugat-balkáni országban.  Azóta is folyamatosan figyelemmel kísérem az onnan érkező híreket, és most egy blogbejegyzésen akadt meg a szemem: a külföldieknek miért jó Boszniában élni és a bosnyákoknak miért nem? Érdekelt, mert nekünk nagyon jó volt ott élni. Elolvastam az írást. Megosztom. Talán nekünk is érdemes elgondolkozni rajta.

„Nem nehéz meggyőzni senkit arról, hogy Bosznia-Hercegovina milyen szép ország, milyen gazdag természeti kincsekben, van tengere, vannak hóval borított magas hegyek, kanyonok, csodás folyóvölgyek, források, vízesések, nemzeti parkok és minden, ami a szemnek és a léleknek megnyugvást és felüdülést okoz. Nehéz a világban olyan országot találni, ahol ilyen kis területen minden együtt van. Sokan felismerték ezt, és a világ másik végéről döntöttek úgy, hogy addigi életüket otthagyják és újat építenek Boszniában. Számtalan példa van arra, hogy otthagyták kényelmes életüket egy nyugati országban és egy új, talán nehezebb, de szebb utat választottak további életükhöz Boszniában. Nekik ez az ország megfelelő a régi életük folytatásához, vagy egy újnak a kezdetéhez.

neretva_zold.jpg

A „Jugoszlávia véres összeomlása” és a „Bénult béke Boszniában” könyvek szerzője, Christopher Bennet elemző újságíró is Szarajevóban épített házat és él a városban 2006 óta. Ahogyan Tim Clancy ír labdarúgó menedzser is, aki új munkát talált Szarajevóban, jótékonysági és humanitárius ügyekkel foglalkozik. Ő lett az országban az első angol nyelvű idegenvezető.

Ideális az ország a párizsi Floriane Valladonnak és feleségének, akik a sikeres és nagyon népszerű francia pékséget, a Maioson Cocot üzemeltetik a fővárosban. Szeretik az országot Jasmina és finn férje Nepu is, akik a szarajevói letelepedés mellett döntöttek, és a hegyen vezetik saját vendéglőjüket.

Nagyon sok példát lehet hozni a boszniai nagyvárosokból, de újabban kis településekről is, ahol külföldiek építenek, találnak maguknak új otthont, munkát, megélhetést.

szarajevo.jpeg

De mi az, ami miatt nekünk itt nem jó, nem maradunk a mi Boszniánkban és elmegyünk máshova új életet kezdeni, új jövőt építeni, magunk mögött hagyva az országot? Elmegyünk egy új világba, ahol építőmunkások, éjjeli őrök leszünk, ahol más nyelven beszélnek, más szokások vannak, más ételeket szeretnek és másként látják a világot. Miért?

Nagyon egyszerű.

Christopher, Tim, Floriane, Nepu és a többiek itt csak emberek. Ők nem szerbek, nem bosnyákok, nem horvátok és nem a többi. Ők csak külföldiek azzal a szándékkal, hogy Boszniában akarják folytatni az életüket. Nekik nem kell párttagkönyv, hogy munkát találjanak, nem kellenek rokoni kapcsolatok, hogy megoldjanak problémákat. Őket senki nem szólja meg azért az Istenért, akihez imádkoznak, de azért se, ha egyáltalán nem imádkoznak. Őket senki nem nézi, hogy a templomba, vagy a mecsetbe járnak-e, mert valaki úgy gondolja, hogy járniuk kéne.

Őket senki nem kérdezi meg, hogy hol voltak a háború alatt és kinek az oldalán? Senki nem tekint úgy rájuk, mint egy visszatelepülőre. Ők nem foglalkoznak politikával, őket nem érdekli, hogy Dodik (a háromtagú államelnökség szerb tagja) nem fogadta a német nagykövetet búcsúlátogatásán. Nekik vélhetően nem a híradó a legnézettebb műsoruk.  

Őket nem érdekli, hogy kik azok, akik loptak, amíg mások harcoltak, sem az, hogy kik és mit privatizáltak az ostrom legnehezebb időszakában.

Ezért nekik ez a Bosznia-Hercegovina tökéletes hely az új élethez.

neretva_volgye_mostar.jpg

És ezért ment el az én fiam jól tudva, hogy 21 évesen jó szakmával, két világnyelv ismeretével itt nem lenne olyan lehetősége, mint amilyet kapott egy amerikai cégnél Csehországban. Mert ahhoz, hogy esélyt kapjál, valakinek kell lenned. És ő csak egy közülünk, egy a családunkból. És nem több. És ez így is fog maradni.

Azért választott magának másik lakóhelyet, mert ott, ahol dolgozik, ő csak Luka, az okos, megbízható, felelősségteljes fiú. Nem több. És én ahelyett, hogy megpuszilgatnám, a messengeren keresztül nézem, és hálás vagyok érte, hogy legalább ez van.

Ezért hagyják el a mi gyönyörű országunkat.

Ezért jönnek a mi gyönyörű országunkba.

És még mindig nem vagyunk tisztában azzal, hogy az istenverte politika tönkretette az életeket.

És még biztosan sokáig nem is leszünk…”

 

Forrás:AJB

Szólj hozzá

szerb horvát bosnyák elvándorlás betelepülés Bosznia-Hercegovina Szarajevó