2019. jún 22.

Munkavállalókat vár a horvát és a szlovén gazdaság

írta: Nosztalgikus
Munkavállalókat vár a horvát és a szlovén gazdaság

Jelentős munkaerőhiánnyal küzd a szomszédos Horvátország és Szlovénia is. A horvát kormány legutóbbi ülésén háromezer fővel emelte meg 2019-re az engedélyezett külföldi munkavállalók számát, amiből kétezer főt az idegenforgalomban, ezer főt az építőiparban foglalkoztathatnak, így az éves kvóta 68.100-ra nőtt, ebből a turizmusban 12.611 külföldi kaphat munkát.

Idegenforgalmi szakemberek figyelmeztetnek, hogy a turisztikai főszezon kezdetén a helyzet a munkaerőpiacon kritikus, veszélyben vannak turisztikai vállalkozások, éttermek, kávézók, kérdésessé válik megnyitásuk. Ezért azt kérik a kormánytól, hogy további ötezer munkahely külföldiekkel történő feltöltéséről hozzon döntést.

A horvát Kereskedelmi Kamara is a munkavállalók hiányára figyelmeztet, és az elnök Luka Burilović bejelentette, hogy a külföldiekről szóló új törvény eltörölné a kvótákat, lehetővé tenné a vállalatok számára, hogy szükség szerint alkalmazzanak több munkavállalót. Ezzel együtt a munkaügyi minisztérium felhívja a munkáltatók figyelmét, hogy először a hazai munkaerőpiacról keressenek munkaerőt, és csak ezután forduljanak a külföldi álláskeresők felé. A horvát foglalkoztatási hivatal jelenleg négyezer munkanélkülit tart nyilván, közülük ezerhatszázat a tengerparti településeken.

horvat_idegenforgalom.jpg

Az elmúlt tíz évben közel ötszázezer aktív dolgozó hagyta el az országot, és a most engedélyezett hatvanhétezer külföldi munkavállaló is csak ahhoz elég, hogy az idegenforgalom ne omoljon össze. A munkaerőpiac hosszútávú megoldásához hosszútávú stratégia szükséges, amiről az horvát ellenzéki politikusok szerint a jelenlegi kormánynak elképzelése sincs, nem tudnak olyan ajánlatokat tenni, amitől megállna az elvándorlás és megoldódna a demográfiai probléma.  

A szakszervezetek azt nehezményezik, hogy a kormány nem konzultált velük a mostani döntés előtt, pedig ők azok, akik pontosan ismerik a szektor helyzetét. Emlékeztetnek rá, hogy a kvóta tárgyalások nemcsak az engedélyezett külföldi munkaerő számáról szólnak, hanem az egyéb feltételek biztosításáról is, hiszen a horvát munkavállalók az alacsony fizetések és a rossz munkakörülmények miatt hagyják el az országot.

A külföldi munkavállalói kvóta felemelése mellett a munkaerőhiány enyhítésére Horvátország kész munkásokat fogadni Bangladesből és a Fülöp-szigetekről is. Előbbivel az ország zágrábi nagykövetségén szándéknyilatkozatot írtak alá. Többek között orvosokat, ápolónőket, informatikai szakembereket, építőipari munkásokat és idegenforgalmi szakembereket foglalkoztatnának.

horvat_turizmus_by_vacation2.jpg

Egy háromszáz fülöp-szigeteki munkaerő-közvetítő ügynökséget tömörítő társaság elnöke elmondta, hogy az év elején kaptak értesítést arról, hogy Horvátországnak kb. kétezer munkásra lenne szüksége, amit ők biztosítani tudnak. A legnagyobb igény az idegenforgalomban van, de tudnak munkaerőt küldeni az építőiparba és a mezőgazdaságba is.

A minimálbér a legalacsonyabban iskolázottaknak 450 euró, plusz szállás és ellátás. A magasabban kvalifikáltak minimálbére 700 euró felett van, mondta a társaság elnöke. Az engedélyek kiadása viszonylag gyorsan történik, a nehézséget a vízum beszerzése jelenti, mert Horvátországnak nincs nagykövetsége a Fülöp-szigeteken.

Horvátország mellett Szlovénia sincs sokkal jobb helyzetben. A gazdaság legfőbb problémája, hogy az ország nem rendelkezik elegendő munkaerővel az elmúlt évekbeni magas gazdasági növekedés fenntartásához. A statisztikai hivatal adatai szerint tavaly Szlovéniában 885.700 aktív munkavállaló volt, közülük 87.700 külföldi, vagyis a minden tizedik munkavállaló. A legtöbben Boszniából (kb. 42 ezren) és Szerbiából (kb. 11 ezren) dolgoznak az országban. Őket követik a horvátok, de a pontos számukat nem lehet tudni, mivel mindkét ország az EU tagja, a munkavállaláshoz nem kell engedély. Közel 7100 munkavállaló érkezett Koszovóból és 6000 Észak-Macedóniából.

2015-ben törvényileg könnyítették a harmadik országból érkezők munkavállalását és tartózkodását. Az engedélyek a diplomáciai kirendeltségeken, az önkormányzatoknál, külföldi munkaközvetítő ügynökségeknél szerezhetők be.

szloven_idegenforgalom.jpg

A külföldi munkavállalók számának jelentős növekedése mellett megnőtt a külföldi befektetők érdeklődése is új munkahelyek megnyitására, mivel az építési és egyéb engedélyek sokkal egyszerűbbek, mint korábban, de továbbra is jelentős problémát jelent a munkaerő hiánya.

Zdravko Počivalšek gazdasági miniszter szerint a munkaerő kérdést a bérek rendezésével, ösztönzők ajánlásával, több fiatal és a nyugdíjasok bevonásával lehet megoldani, de nem kell félni az EU-n kívüli, harmadik országból származó munkaerők behozatalától sem.

Szólj hozzá

turizmus idegenforgalom munkaerő foglalkoztatás Szlovénia Horvátország külföldi munkavállaló