2019. jún 23.

Születésnapos a boszniai konvertibilis márka

írta: Nosztalgikus
Születésnapos a boszniai konvertibilis márka

Huszonegyedik születésnapját ünnepli Bosznia-Hercegovina hivatalos fizetőeszköze, a konvertibilis márka (KM). 1998. június 22-én jelent meg az első széria: 50 fening, 1 KM, 5 KM és 10 KM értékben, egy hónap múlva a 20, 50 és 100 márkások, míg a 200 márkás bankjegy 2002-ben.

konvertibilis_marka_km-05-1.jpg

Az 50 feningest, az 1 és 5 márkás bankjegyeket 2003. január 1-jén kivonták a forgalomból. Ma a papírpénzek mellett 10, 20 50 feninges és 1,2 márkás érmék vannak. A konvertibilis márkának az euróhoz rögzített árfolyama van. 1 KM 0,5 euró, illetve egy euró 1,95 KM. A bankjegyek kinézete azonos a Föderációban és a Szerb Köztársaságban, de a rajta lévő portrék a két entitás pénzjegyein különbözőek, illetve entitástól függően az első helyen latin vagy cirill betűs a felirat. A 200 márkás bankjegy egységes az egész országban. Természetesen a bankjegyek keverednek, hiszen kivitelezhetetlen, hogy minden entitás csak a saját bankjegyeit fogadja el és használja.

konvertibilis_marka_2.jpg

Amikor 1999-ben megérkeztünk Szarajevóba, még párhuzamosan lehetett fizetni a korábban hivatalosnak elfogadott és még létező nyugatnémet márkával és a már megjelent saját fizetőeszközzel, a konvertibilis márkával. A két márkát egy az egyben számolták, ha nyugatnémet márkával fizettem, akkor KM-ben kaptam vissza. Ez így volt egészen 2002-ig, amíg volt német márka. Ezután vezették be Németországban az eurót.  

konvertibilis_marka.jpg

Nagyon kevés bank volt a városban. Ott volt a török Ziraat Bank, ami egyébként első külföldi pénzintézetként már 1997 márciusban megnyitott, de mi egyáltalán nem ismertük, így kicsit ódzkodtunk tőle, de voltak osztrák és német bankok, mint a Raiffeisen Bank vagy a Postbank. Nem voltak bankautomaták, semmi hasznát nem vettük a bankkártyánknak, ám ez nem maradt így sokáig. 2000-től viharos gyorsasággal terjedtek az automaták és egy kicsit lassabban, de követték a kereskedelmi egységek is a bankkártyás fizetés lehetőségét. Ma már szinte elképzelhetetlen olyan szolgáltatás, ahol ne lehetne bankkártyával fizetni, vagy olyan hely, ahol nincs lehetőség automatából készpénzt felvenni.

  

Szólj hozzá