A Srebrenica melletti Potočariban, az egykori akkumulátorgyárban 33 zöld lepellel takart koporsó várja, hogy az 1995. júliusi mészárlás áldozatait az emlékhelyen örök nyugalomra helyezzék.

srebrenica_koporsok_1.jpg

Huszonnégy évvel ezelőtt, 1995. július 11-én délután került Srebrenica hosszú ideig tartó nélkülözés és ostrom után a Szerb Köztársaság hadseregének kezére és az ENSZ védett övezetében végrehajtották Európa II. világháború utáni legnagyobb tömeggyilkosságát.

Az elkövetkező napokban meggyilkoltak 8372 bosnyák muzulmán férfit és fiúgyermeket, és tucatjával  estek áldozatul a városlakók. A méltó megemlékezésre 2001-ben Potočariban emlékhelyet hoztak létre. Mostanáig 6610 áldozatot temettek el. 2003 óta tartanak csoportos temetéseket az évfordulókon, abban az évben temették a legtöbb áldozatot, ezer embert. Az áldozatok holttesteit, maradványait kb. 150  különböző helyen találták meg, közte 70 tömegsírban. A legfiatalabb áldozat az öthónapos Fatima, a legidősebb egy 1901-ben született asszony.

srebrenica_mc-potocari-visits-slobodnaevropa_org.jpg

                          Emlékhely Potočariban

Tuzlában van a legnagyobb azonosítási központ, ott most is van még 140 azonosított áldozat, de a családok főként a maradványok hiányossága miatt még nem döntöttek a temetésről. Van, akiket a családja személyesen és DNS elemzés alapján azonosítottak, és vannak akiket csak DNS alapján. Több mint ezer áldozatot még mindig keresnek.

A srebrenicai népirtásért és más háborús bűnökért a bíróságok több mint 700 év börtönbüntetést szabtak ki 47 vádlottra, akik a bűncselekmények kitervelői, vezetői, elkövetői voltak. A legtöbb ítéletet Srebrenica ügyében a bosznia-hercegovinai bíróságok hozták, 25 esetben, Hágában, a nemzetközi bíróságon a Szerb Köztársaság 14 magasrangú katonai, politikai vezetőjét ítélték el, míg a szerbiai igazságszolgáltatás előtt öt vádlottnak, a horvátországi bíróságokon két egykori Skorpió tagnak kellett felelnie tetteiért.

Életfogytiglani ítéletet öt esetben hoztak, mindet Hágában. Idén márciusban emelkedett jogerőre a hágai nemzetközi bíróság ítélete a Szerb Köztársaság volt elnöke, Radovan Karadžić ellen népirtásért és más háborús bűnök elkövetéséért Bosznia-Hercegovinában 1992-1995 között. Karadžić 1997-ig a politikától visszavonultan Paléban élt. 1998-1999-ben titokzatos módon eltűnt, minden ellene irányuló elfogási kísérlet sikertelen volt. Tízéves menekülés és bujkálás után 2008-ban Belgrádban tartóztatták le. Nem sokkal később kiderült, hogy 1998-tól Szerbiában élt Dragan Dabić álnéven, felvéve egy 1993-ban Szarajevóban meghalt férfi személyazonosságát. Ezen a néven pszichiátriai és alternatív gyógyászati praxist folytatott, sőt nyilvános rendezvényeken előadásokat is tartott. Első fokon a bíróság 40 év börtönre ítélte, a fellebbviteli bíróság ezt súlyosbította életfogytiglanra.

radovan_karadzsics_88909602_005904751-1.jpg

                                            Radovan Karadžić

Ljubiša Beara ezredest, a vezérkar biztonsági főnökét 2010-ben mondta ki a bíróság bűnösnek népirtásban és ítélte életfogytiglani börtönbüntetésre. 2017-ben Berlinben halt meg.  

Hágában halt meg 2016-ban Zdravko Tolimir vezérkari főnök, a Szerb Köztársaság hadserege hírszerzésének vezetője. A hágai nemzetközi ügyészség 2005-ben emelt vádat ellene. Hét pontban vádolták meg népirtással, gyilkossággal, srebrenicai bosnyák lakosok üldözésével, deportálásával és erőszakos kitelepítésével. A bíróság bűnösnek mondta ki a hét vádpontból hatban és életfogytiglani börtönre ítélte. A legfelsőbb bíróság 2015-ben az ítéletet megerősítette.     

A Szerb Köztársaság hadserege Drina hadtestének alezredese, biztonsági főnöke, Vujadin Popović ellen a hágai nemzetközi ügyészség 2002-ben emelt vádat a srebrenicai népirtásban vállalt szerepéért. Nyolc évvel később a bíróság ítéletében bizonyítottnak látta, hogy Popović 1995. július 12-én Potočariban tevőleges részese volt a férfiak és fiúgyermekek meggyilkolásának megszervezésében. Bűnösnek találták népirtásban, gyilkosságban, civil lakosok üldözésében, és életfogytiglani börtönre ítélték.

srebrenica_2_1_1.jpg

                              Srebrenicai menekültek 1995. július 

Nem jogerős még a boszniai szerb erők egykori parancsnokának, Ratko Mladićnak az életfogytiglani ítélete. Ellene a hágai nemzetközi ügyészség már 1995-ben vádat emelt, onnantól szökésben volt. Tizenkét évvel később, 2011. májusban tartóztatták le Szerbiában és adták ki Hágának. A bírósági tárgyalása 2012. májusban kezdődött, és 2016. decemberben ért véget. 2017. novemberben hozták meg az ítéletet és ítélték el Srebrenicában végrehajtott népirtásért, civilek elleni terrorcselekményekért Szarajevó ostroma alatt. A bíróság bűnösnek mondta ki nemzetközi békefenntartók, az UNPROFOR katonáinak túszul ejtéséért. Az ellene felhozott 11 vádpont közül tízben bűnösnek találták.

srebrenica_ratko_mladic.jpg

                                       Ratko Mladić

Az életfogytiglani börtönbüntetések mellett több esetben rótt ki a bíróság több évtizedes büntetéseket. A teljesség igénye nélkül például Radislav Krstić tábornokot 35 év börtönre ítélték a srebrenicai népirtásban vállalt szerepéért. A Drina hadtest parancsnokaként tudnia kellett arról, hogy az akcióban tömeges gyilkosságra készülnek. A bíróság kijelentette, hogy bűnös „boszniai muzulmánok ezreinek meggyilkolásában 1995.július 11-19 között.” Bűnösnek találták népirtás, gyilkosság, üldözés vádjában és első fokon 46 év börtönbüntetésre ítélték. Az első hágai ítélet volt a boszniai háború eseményei vizsgálatában, amiben népirtásért mondták ki a vádlottat bűnösnek, és az első európai, akit a nürnbegi per óta nemzetközi bíróságon népirtásért elítéltek. A fellebbezések után a büntetését 35 évre mérsékelték.

Finnországi börtönben töli húsz éves büntetését Momir Nikolić, a Szerb Köztársaság hadserege bratunaci egységének parancsnoka. 2002. április 1-jén tartóztatták le és adták ki Hágának. A hágai bíróság 2003. december 2-án bűnösnek mondta és 27 év börtönre ítélte, amit 2006. március 8-án mérsékeltek 20 évre. Kulcsfontosságú tanú volt Radovan Karadžić és Ratko Mladić perében.   

srebrenica_ap_19079546780055.jpg

                         Az áldozatok nevei Potočariban

Nem töltötte le 17 éves börtönbüntetését Norvégiában Dragan Obrenović, őt a büntetés lejárta előtt szabadon engedték a nemzetközi ügyészséggel való „különleges együttműködése” miatt. 2001-ben tartóztatták le, 2003. májusban beismerte bűnösségét, ugyanaz év decemberben hoztak ellen ítéletet és szállították át Norvégiába.  

Bosznia-Hercegovinában 24 ítéletet hoztak srebrenicai népirtásért, tömeggyilkosságért. 15 évtől 35 évig terjedő börtönbüntetésre ítélték a Szerb Köztársaság hadserege vezérkarának négy magasrangú tisztjét.

Szerbiában két ítéletet hoztak Srebrenicával összefüggésben. Az elsőt azután, hogy a 10. különleges egység tagja,  Brankom Gojković egyezséget kötött és beismerte bűnösségét. Őt tíz év börtönre ítélték. A másik esetben a hírhedt Skorpio félkatonai alakulat négy tagját ítélték el összesen 53 év börtönre a Srebrenicában elkövetett gyilkosságokért.   

Horvátországban ugyancsak a Skorpió alakulat két tagját ítélték el srebrenicai bosnyák foglyok meggyilkolásában való részvételért a Szarajevó melletti Trnovoban, ahol a gyilkosságokat filmre is vették. Ezt a felvételt Slobodan Milošević hágai tárgyalásán is felhasználták.

srebrenica_cvijet_srebrenica_zagreb_fontana_anadolija.jpg

                      Szökőkút Zágrábban Srebrenica emlékére 

Az Egyesült Államok szarajevói nagykövete az utolsó szakaszon csatlakozott a háromnapos Béke menete ezreihez és Potočariba érve azt mondta: „A Srebrenicában történtek nem ismétlődhetnek meg, nem felejthetjük el. Előre kell néznünk, a jövőbe, de Srebrenicát soha nem felejthetjük.”

 

fotó: Reuters, Anadolia

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr1814937700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buchhalter 2019.07.12. 13:14:32

@Burgermeister: minden háború az és azok is akik a háttérben zsíros kis fegyver exportokért folyamatosan robbantgatnak ki háborús konfliktusokat. És a nagy fegyvergyártó hatalmak megint kavarnak és erőltetik fűnek-fának a fegyver vásárlásokat.USA,Oroszország,Kína,Németország ,Franciaország vastagon érdekelt ebben a bizniszben.Számukra ezek a meggyilkolt emberek csak járulékos veszteségek amiket el lehet kenni meg lehet magyarázni és mindig lehet találni rá más bűnbakot.

acycloren 2019.07.12. 15:00:11

@Buchhalter: Jugoszlávia maga is egy nagy fegyverexportőr ország volt, oda nem nagyon kellett fegyvert vinni (mármint a szerbeknek, hisz ők tették rá a kezüket a készletekre). Akik kaptak külföldről fegyvert, azok a horvátok, bosnyákok, de ők meg az életüket köszönhetik annak, hogy nem mindenki fordított hátat nekik.

A boszniai népirtás bebizonyította, hogy nem a mohamedánok feltétlenül a civilizáció ellenségei. Az ortodoxia és a szerb sovinizmus legalább annyira elvakult gyűlöletideológia, mint a szélsőséges iszlám.

kolomparlole1114 2019.07.12. 15:32:12

@acycloren: A szerbek is ellenség, a megszállt magyar Vajdaságban irtják az őslakos magyarokat.

SH4RK 2019.07.12. 15:59:23

Szerencsére pont most jelentette ki a Bosznia soros elnöke, hogy nem volt semmiféle népirtás, oszoljanak kérem.

Cycmen 2019.07.12. 16:20:22

Ezt a történetet különösen ajánlom azoknak a figyelméébe, akik a nyugati világ védernyőjében és az emberbarátságában hisznek. Ha Boszniában van olaj, vagy egyéb szempontból fontos, akkor ez nem történik meg!

Fábián András 2019.07.12. 17:16:01

Nagyon fontos, jó írás.

Nosztalgikus 2019.07.12. 17:33:49

@SH4RK: Ezzel szemben Cedomir Jovanovic a szerbiai Liberál-Demokratikus Párt vezetője jelen volt július 11-én Potocariban (nem első alkalommal) és azt mondta: "Szerbiának fel kell nyitnia a szemét, össze kell szedni a bátorságát és vállalnia kell a ráeső felelősséget a srebrenicai népirtásért, mert ilyen Szerbiára van szükségük a szerbeknek, horvátoknak, bosnyákoknak Szerbiában, Boszniában és az egész régióban." És ez fontosabb kijelentés, mint a korlátolt Dodik szavai :( Szerintem.

Kelly és a szexi dög 2019.07.12. 17:36:21

Ugye abban az évben megtartották a holokauszt emléknapot, meg az élet menetét, ki ne aludjon a láng, wazze - talán emellett arra is kellene figyelni, hogy mellettünk éppen ezresével/százerével ölik a tuszikat/bosnyákokat akárki másokat...
Különben nincs sok értelme az ajvékolásnak...

Yossarian_M 2019.07.12. 21:21:33

De hat ezek muszlimok voltak es csak nyolcezren mar amennyire hinni lehet a medianak... Amugy nem is volt nepirtas ahogy az elottem szolo irta, haladjunk

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.12. 21:44:43

@Buchhalter: ja, persze, szerinted mindenki bűnös, csak az elkövetők nem. idióta vagy.

Nosztalgikus 2019.07.12. 21:49:43

@Yossarian_M: Nem pontosan értem, hogy mit jelent "dehát ezek csak muszlimok voltak, és csak nyolcezren?" Népirtás volt, etnikai tisztogatás. Nem véletlenül ítélték életfogytiglanra és hosszú évtizedekre az elkövetőket. Ez vitán felül áll. Ha ez így nem tetszik, kitiltom. Nem tűröm a gyűlölködő,kirekesztő bejegyzéseket.

teéjesenmindegy 2019.07.12. 22:32:01

@Nosztalgikus: Van valahol valami összefoglaló arról, hogy ezek a balkáni hegyirablók miért utálják ennyire egymást?
Frankón nem értem, ugyanaz a nyelv, ugyanaz a népség, kultúra minden. Már a háború előtt is utálta a szerb a horvátot (meg gondolom a többi is egymást). A vallás az más, de 40 év szocializmus után komolyan a vallás lenne az oka?

doppeladler 2019.07.12. 23:17:27

@teéjesenmindegy:

Ha már létrejött az elkülönülés, akkor az már úgy marad. Az eredeti oknak már nem kell hozzá léteznie.

teéjesenmindegy 2019.07.13. 07:45:30

@doppeladler: Na jó, de pont ezt kérdezem. Bementél a nyolcvanas években egy jugó kocsmába, balra egy csoport sötét tekintetű a horvát, jobbra egy csoport pont ugyanolyan kinézetű szerb. A kés meg állt a levegőben gyakorlatilag.
Közben ugyanazt a nyelvet beszélték, ugynúgy néztek ki, minden ugyanaz volt. Külső szemmel nem is tudtad megmondani, hogy melyik melyik. Ők tudták, és utálták egymást. AZtán gyilkolászták egymást vagy 12 évig. A szerbek meg még befizettek egy körre.
Ehhez képest a magyar román viszony úriemberek összezörrenése egy londoni klubban. Pedig annak van oka.

Nosztalgikus 2019.07.13. 07:53:46

@teéjesenmindegy: Ez nem csak a háború előttre nyúlik vissza. A kelet-európai népekben mindig is megvolt a hegemóniára törekvés: Nagyszerbia, Nagyalbánia, Nagyhorvátország, Nagymagyarország, Nagyrománia, hogy mást ne mondjunk. Szerencsére Romániával két különböző ország vagyunk. A populista, nemzetieskedő, egyik népet a másik fölé helyező (übermensch) retorika sokaknál talál értő fülekre, ezért fordulhatott elő sokadszorra, hogy azonos nyelvet beszélő, de más vallású szomszédok, padtársadk lettek egymás ellenségei :( És nem tanulunk belőle :(

Cycmen 2019.07.13. 10:20:50

@Nosztalgikus: Kire érted hogy tanuljon belőle? A nemzetiségi ellentétek szítása a politikusok kedvenc terepe, senki másnak nincs haszna belőle! Erre jön még ráadásnak az idegen országok beavatkozása, vagy szemhunyásuk aszerint hogy mit kíván az érdekük.
Itt van jó példának Jugoszlávia, még most is azt mantrázzák az okosok, hogy egy nonszensz volt a sok összedobott nemzetiséggel, de nézzük már meg, hogy a hétköznapi polgároknak jobb lett valami is az életkörülményeikben a kis függetlenné vált országukban?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.13. 10:21:15

@Nosztalgikus: "azonos nyelvet beszélő, de más vallású szomszédok,"

itt a lényeg. a vallás az, ami itt a legfontosabb ok, már csak azért is, mert hülyeség, és már régen fel lehetett volna vele hagyni!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.13. 10:21:31

@acycloren: pontosan, tehát vagy a keresztényeket is kitoloncoljuk Európából, vagy a muszlimokat is be lehet fogadni, nem rontanak a helyzeten. már csak azért sem, mert egymást is gyengítik.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.13. 10:21:45

@Cycmen: ha Szerbiában nincs kereszténység, akkor nem lett volna népirtás. ez a fő ok. neked mindenki bűnös, csak az elkövetők nem. idióta vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.13. 10:22:02

@Kelly és a szexi dög: szerinted a holokauszt emléknap miatt nem figyeltek a magyarok eléggé a boszniai népirtásra? szerinted a két népirtásra való megemlékezés ellentétes egymással?

te idióta vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.13. 10:22:20

@teéjesenmindegy: komolyan a vallás az oka.

Mladic megmondta, videó van róla. Azért ölték meg ezeket az embereket (és nem hegyi rablókat, te idióta!), mert muszlimok voltak. Nem másért.

ateistaklub.blog.hu/2016/09/18/amikor_par_eve_meg_keresztenyek_irtottak_muszlimokat_europaban

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.13. 10:22:31

@doppeladler: létezik az eredeti ok. a vallás. sajnos.

Cycmen 2019.07.13. 11:24:18

@math0: Mi van doki, megint nyitva felejtette valaki a ketrecedet?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.07.13. 17:29:07

@Cycmen: Mi van cicus, megint nyitva felejtette valaki a ketrecedet?

Azért az szánalmas, amikor valaki állatos névvel és képpel ketrecezik.:)

Megint csak pofán tudtad szarni magad.

Istencsászáralfakirály 2019.07.13. 19:42:05

"II. világháború utáni legnagyobb tömeggyilkosságát."

Ekkora baromságot leírni. A 2. világháború után kiírtottak 50.000 magyart a szerbek. Titóék az olaszokat még jobban írtották akkoriban és a horvátok is megkapták a magukét. -a németeket is gyilkolták rendesen a kitelepítések alatt. Akkor miért a 8600 áldozat a "legnagyobb tömeggyilkosság"? Mert 45-ben "csak" magyarok olaszok meg egyéb "bűnösök" haltak meg. Azok nem is számítanak. Tanulj történelmet, posztíró.

Nosztalgikus 2019.07.13. 21:15:38

@Istencsászáralfakirály: A délvidéki rettenetes mészárlás 1944-45 telén történt. A meggyilkoltak számát 20-45 ezer közé teszik. A srebrenicai mészárlás a II. világháború utáni Európa történelmének legnagyobb mértékű népirtása. Tanultam történelmet.

pitcairn2 2019.08.03. 07:08:22

@Nosztalgikus:

a jugoszláviai németek kálváriája minimum 1948-ig tartott...

www.dvhh.org/history/atrocities/chap_1_tito_1944-48.htm

kb. 110 ezer németet zártak koncentrációs táborba...

pitcairn2 2019.08.03. 07:08:44

@Nosztalgikus:

ezt a sulinet.hu-n találtam

"A jugoszláv haláltáborokban 63.635 német polgári személyt gyilkoltak meg, és külön borzasztó a tény, hogy az áldozatok közt 5869 gyerek is volt.

A jugoszláviai kommunista haláltáborok 1944 decemberétől 1948. március 1-ig működtek."

A „MÁLENKIJ ROBOT ”-HOZ NEM KAPCSOLÓDÓ EGYÉB HALÁLOS ÁLDOZATOKKAL JÁRÓ NÉMET- ÉS MAGYARELLENES TEVÉKENYSÉGEK, INTÉZKEDÉSEK

Délvidék (Jugoszlávia)

Weiss Rudolf
Kommunista népirtás a délvidéki németség ellen

www.sulinet.hu/oroksegtar/data/magyarorszagi_nemzetisegek/nemetek/kiskassa/itt_volt_a_vegallomas/pages/011_delvidek.htm

pitcairn2 2019.08.03. 07:09:00

@Nosztalgikus:

néhány évvel ezelőtt véletlenül botlottam bele ebbe a filmbe

Ethnic Germans: A Forgotten Genocide
www.youtube.com/watch?v=23pNOPJt93s

a jugoszláviai németek ellen elkövetett etnikai tisztogatásról/népirtásról szól

1944-ben a német nemzetiségű jugoszláv állampolgárokat lényegében minden jogtól, tulajdontól megfosztva törvényen kívülivé tették, majd koncentrációs táborokba zárták azokat akik nem menekültek el