Vészjelzéseket adnak idegenforgalmi szakemberek, figyelmeztetnek, hogy baj lesz. Sorra érkeznek az információk a turisták számának csökkenéséről, félig üres apartmanházakról, csökkenő bevételekről.  

Az adatok szerint július 1-8 között 90 ezerrel kevesebb turista érkezett, mint 2018 azonos időszakában. Ugyancsak csökkent a vendégéjszakák száma, az említett időszakban 400 ezerrel kevesebb volt, mint egy évvel korábban. A legjelentősebb a németországi turisták számának csökkenése. Július első hetében 20%-kal kevesebben érkeztek, mint az előző év hasonló időszakában. Ennél sokkal rosszabb eredményt hozott a május, amikor a német beutazó turisták száma 36,5%-kal, az eltöltött vendégéjszakák száma 47,8%-kal volt kevesebb, mint tavaly. A turisták számának csökkenése az ország minden területén észlelhető.

horvat_turizmus.jpg

A horvát turizmus állami vezetői máshogy vélekednek. Gari Cappelli turisztikai miniszter és a horvát idegenforgalmi hivatal vezetője azt állítják, hogy 6%-kal nőtt a beutazó külföldi turisták és 3%-kal az eltöltött vendégéjszakák száma.

Sokan nem hisznek a növekvő számokról szóló beszámolóknak, mert nem hivatalos információk szerint jelenleg az Adrián a kapacitás 40%-a üres. A turisztikai miniszter annyit elismert, hogy vannak üdülőhelyek, ahol biztosan kevesebb a turista, mert nem adnak minőségi szolgáltatást, gondoljon is ő bármire. Korčula polgármestere úgy véli, a miniszter valami párhuzamos világban él, és ő is félig üres éttermekről, üres kompokról és strandokról beszél a településen, és arról, hogy júniusban 5-7%-kal kevesebb látogatójuk volt. „Ez az állami idegenforgalmi politika hibája. Míg a vetélytársak csökkentik az adókat, támogatják a turizmust, mi abnormális adókat fizetünk.”

Az idegenforgalom a horvát gazdaság egyik alappillére, évről évre újabb és újabb rekordok dőltek meg. Ehhez a gyönyörű tengerparton, a kellemes klímán és a lenyűgöző településeket kívül az is kellett, hogy a horvát turizmus konkurrenseinél, mindenekelőtt Görögországban, Törökországban, Egyiptomban és Tunéziában olyan politikai, gazdasági események történtek, amik válsághoz vezettek, jelentősen romlottak az idegenforgalom számai, sorra mondták le a nagy utaztatók és a magánutazók a megrendeléseiket.  Horvátország ezzel szemben, mint biztonságos ország, egyes számú célponttá vált szerte a világon. Az országról, az Adriáról, a nyaralási ajánlatokról sorra számoltak be a világ vezető hírportáljai. Ilyen feltételek mellett nem, vagy alig gondoltak arra, hogy az idegenforgalmat hogyan kellene fejleszteni.

horvat_turizmus_by_vacation2_1.jpg

A hivatalok vezetőinek optimista jelentéseivel ellentétben egyre nagyobbak a félelmek a piac romlásáról, van, aki egyenesen annak összeomlásáról beszél. Egyre több a panasz, amit a közösségi oldalakon meg is osztanak, így nagyon sok emberhez elér. Elmondják, hogy az árak túlzottak, a szolgáltatás alacsony színvonalú, vagy egyáltalán nincs, az alkalmazottak udvariatlanok… Sok a panasz a szegényesen, elavult, lehordott bútorokkal berendezett, ámde drága apartmanokról, ahol nincs klíma, internet, messze van a tengerpart. Mindezekkel együtt szinte lehetetlen apartmant találni napi 50-60 eurónál olcsóbban. A Dnevnik.hr szerint a Horvátországba látogató turistáknak nemcsak a szállás, az étkezés, a kirándulások és egyéb költségeket kell figyelembe venniük, hanem azt is, hogy fizetniük kell a saját törülközőjükért a strandon. A saját nyugágyon, vagy törülközőn az olajfa árnykéban 15 kuna, vagyis két euró, míg ugyanezért a napon nem kell fizetni. Hasonlóról számolt be egy bosznia-hercegovinai család is. Ők azt mondták el, hogy a Peljesac-félszigeti Trpanjban a pálmafa alatt egy napozóágy bérleti díja 75 kuna, míg közvetlenül a parton 25 kuna.

A legjelentősebb turisztikai portál, a www.hrturizam.hr tulajdonosa azt mondja, hogy „bármit is mondunk, a horvátországi turizmus a maga ajánlatával elérte a felső határt és még annál is többet. Számos problémánk van, amelyek vagy a szőnyeg alá kerülnek, vagy egyszerűen nem akarják látni őket. Erre a szezonra már semmit nem lehet tenni, de ha nem történik sürgősen valami, a következő évek nehezek lesznek. A jelenlegi horvát idegenforgalom lassan, de biztosan eltűnik.” Az okok között a vetélytársak közötti legmagasabb, 25%-os forgalmi adót, a rossz befektetéseket, a költséghatékony működés hiányát, az elégtelen szolgáltatásokat és a legnagyobb gondot, a munkaerőhiányt említette.

Észre kellene venni, hogy az évekig súlyos gondokkal küzdő konkurrensek már „ébredeznek”, és olyan ajánlatokkal állnak elő, amiket a horvát idegenforgalom nem tud ajánlani.  Rámutat a nagyon gyakran irreálisan magas árakra, amiért az ellenszolgáltatás alacsony vagy nem megfelelő, míg a törökországi szállodák a horvátokénál lényegesen alacsonyabb áron sokkal többet kínálnak, gyakran repülőjeggyel együtt.  „Itt az ideje, hogy belássuk, hogy a szolgáltatás tekintetében nem elég csak a tenger és a napsütés. Volt három évünk, hogy csináljunk valamit, hogy márkát építsünk, hogy új terméket hozzunk létre, de nem tettünk semmit.  Mindenki csak abban gondolkodik, hogy szállodát, apartmant épít, és azt kiadja. Nem normális, hogy Brač szigeten hét turisztikai ügynökség van, és mindegyik önálló marketinget folytat. Bračnak egy egységnek kellene lenni egy ügynökséggel. Hasonlóan a megyékben is. Dalmáciában például három nagyváros három saját turizmust fejleszt.”

A szakember úgy véli, hogy a legrövidebb időn belül el kell dönteni, mit akarnak kezdeni az idegenforgalommal, milyen turizmust akarnak, ahhoz milyen rövidtávú és hosszútávú intézkedések kellenek. Ehhez összehangoltan kell dolgozni, nem városonként, megyénként külön-külön, nemegyszer egymás konkurrenciájaként. Az idegenforgalom fejlesztése ugyanolyan fontos a szárazföldön is, mint a tengerparti térségekben. Figyelembe kell venni azt is, hogy az elmúlt 10-20 évben a turisták igényei is változtak. „A külföldi és a hazai turisták is minőségi elhelyezést, kényelmes és tiszta strandokat, lényegesen magasabb színvonalú szolgáltatásokat és ahhoz igazított reális árakat igényelnek. Ha ezt nem tudjuk nekik biztosítani, akkor oda fognak menni, ahol ezt megkapják”- mondta Goran Rihejl.  

horvat_idegenforgalom_1.jpg

A jól fizető turisták elmaradására számtalan okot lehet mondani a repülővel jobban megközelíthető tengerparti célállomásoktól kezdve, a határon a hőségben órákat várakozni kényszerülésen, a „világutazás” trendjének változásán át a nem kevésbé fontos okokig, ami miatt elkerülik a horvát partokat, és ez a valós szolgáltatás nélküli áremelkedés.

A horvátok is panaszkodnak a lassan megfizethetetlen árakra, és azt mondják, inkább külföldön, Törökországban nyaralnak, mint saját tengerpartjukon. „Itt azt hiszik, hogy meg kell elégednünk, azzal, amit nyújtanak: a tengerrel és a napsütéssel.” A török riviérán annyi pénzért, amennyiért a saját tengerpartjukon nyaralhatnának, jobb szolgáltatással és olcsóbban tudnak pihenni.   

Sokan mondják, hogy idén Törökország „ellopja” a turistákat, mert alacsony árakkal próbálják meg a politikai válság miatt évek óta tartó csökkenést megállítani. Mellettük Egyiptom ugyancsak teljes erővel visszatér, Görögországot pedig újra „felfedezik” a nyaralók.

A hisztérikus áremelkedés egyik lehetséges okára hívta fel a figyelmet a horvát turisztikai ügynökségek igazgatója. 2016-2019 között 164 ezerrel nőtt a kereskedelmi szálláshelyek száma, a jelenlegi versenyhelyzetben ennyi ágyat megtölteni egyszerűen lehetetlen. Az új apartmanok építtetői gyors megtérülést akarnak, és tekintet nélkül a régebbi szálláshelyek tulajdonosaira, korábbi hallgatólagos megállapodásokra, szégyentelenül megemelték az árakat. Ennek az lett az eredménye, hogy a régebbi apartmanok tulajdonosai csatlakoztak hozzájuk még annak tudatában is, hogy Görögországban és Törökországban az árak az övékénél sokkal kedvezőbbek.  

horvat_krk-szallas-hajl-apartman-01.jpg

Ennek az egésznek a legnagyobb vesztesei a magánszállások tulajdonosai. A horvát turisztikai társaság adatai szerint a magánszektorban 630 ezer, a nyaralóházakban 480 ezer, a kempingekben 240 ezer, a szállodákban 170 ezer ágyat kínálnak.  

Vannak üresen álló apartmanok, ami főszezonban évekig elképzelhetetlen volt, a kisebb településeken nincs tömeg, probléma nélkül lehet helyet kapni az éttermekben, a strandokon. Gond nélkül lehet napozóágyhoz, napernyőhöz jutni, amire az előző években nem volt példa. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr114982530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2019.07.28. 07:25:54

Horvátországban 2006-ban voltam utoljára, épp mostanaban kezdtem gondolkodni, hogy vissza kellene nézni. De ez alapján úgy látom ott most fog beütni az elmaradozó vendégek miatti recesszió, mint annak idején a Balatonon.

sic! 2019.07.29. 07:57:29

Nemcsak az árak a probléma. Több üdülőhely képtelen kordában tartani a partihelyszíneket, ezért az épp nem bulizó turisták is kénytelenek hajnali 4-ig, 5-ig partizenét hallgatni (és a basszuson a füldugó sem segít). Ha épp olyan a széljárás, a szomszéd szigeten is. Így aztán azok, akik nem akarják végigpartizni a nyaralást, inkább máshova mennek.

L.A. · http://blog.fuggoagy.hu 2019.07.29. 07:57:51

Esetleg akkor talán csökkenteni kéne az árakat. Jobb, mintha üresen állnának az apartmanok, nem?

Zsuzsi25 2019.07.29. 07:58:13

@UtazóTódi: trogirban 1000 ft volt egy gombóc fagyi, és 4-5 ezer egy pizza. Egyszer ettünk csak bent. Nagyon durvák az árak.....Kicsit messzebb a belvárostól, már valamivel konszolidáltabbak az árak....de még így is nagyon magas Görögországhoz képest, ahol 3 hete voltunk. És fehérhomokos a tengerpart. Horvátországban többször is tapasztaltam, hogy bár homokosnak írják a strandot, mégsem az! Kisgyerekkel ez elég problematikus. Jövőre biztosan valahol máshol lesz a második nyaralás.

peter3374 2019.07.29. 07:58:30

Nagyon elszaladt veluk a lo... most sirnak, aztan ha megint tortenik valami balhe mondjuk Egyiptomban, akkor megint tele lesznek... Akkor aztan megint annyit csinalnak, hogy arat emelnek....
Nem veletlenul maradnak el a turistak....
Most mar majdnem hasonlo aron el lehet menni olaszorszagba is, es ott legalabb az ettermekben is kapok valamit a penzemert.
Horvat gasztronomia a tengerparti telepuleseken nem letezik. A legalja szemet kajak, fagyasztott hal fokhagymas olivaolajjal nyakonontve,

Luiz Hemilton 2019.07.29. 07:58:41

Van baj naluk, az teny. Most jottem haza, meseltek, hogy van olyan apartman az utcaban, ahol julius 20-an jott az elso vendeg.

Brix 2019.07.29. 20:30:42

A horvát tengerpart nagyon túl van hypeolva. Tulajdonkèppen , egyetlen jelentős előnye van: földrajzilag közel esik Közèp- Európához, így autóval könnyen megközelíthető, de homokos tengerparti rèsz alig van, egy-kèt területtől eltekintve , ès a víz is igen hideg tud lenni, akár augusztusban is, az időjárás pedig kiszámíthatatlan...Sokkal jobb választás Görögország, ahol meleg a víz , csodálatos homokos tengerpartok vannak, utánozhatatlan vendègszeretettel párosulva..Vagy Bulgária, fèláron....

Kivlov 2019.07.29. 20:30:55

Akkor lehet menni az iszapos aljú, hínáros balatonhoz. Az biztos jobb. :D

Norbi5 2019.07.29. 20:31:10

Lezüllesztik, mint a Balatont. Pontosan olyan idióták, mint a magyarok.

Kivlov 2019.07.29. 20:31:31

KözGTan 1. óra: túlkereslet => áremelkedés. Az árak felfelé ragadósak. Még kérdés? :D

qwertzu 2019.07.29. 20:31:45

Aha, mi idén június végén voltunk, meg is dícsértük magunkat,hogy mennyire jó ötlet volt előszezonba menni, mert jól el lehetett férni.

De akkor ezek szerint a csökkenés is közrejátszott.

kewcheg 2019.07.29. 20:31:58

Mégis szívesen megyek oda, mert egy haláli békés, nyugodt, katolikus ország, ahol semmilyen veszély nem fenyeget.A mai világban ez megfizethetetlen. Iinkabb adom a pénzem nekik, mint sunyi szaracénoknak, akik szemben vigyorognak, a hátad mögött meg legszívesebben beléd vágnák a handzsárt.Aki nyaralni megy, annak az a legfontosabb, hogy kulturált, rendes, tiszta civilizált országba menjen, én ezért preferálom ezeket a helyeket, mint HR. vagy USA vagy pl.Ausztria vidéki helyei.Inkabb ezeknek adom a pénzem, a békétlenkedők, robbangatók, civilizálatlanok meg felőlem éljenek ahogy tudnak....

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=5bCQIquRECA&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3yDv-MfzwAS7CsmV5Msm_J6V6ieh 2019.07.29. 20:32:14

Lehet, hogy ott is megvetette a lábát a Mészáros-Tiborcz klán?
Édesapámék Görögországban nyaralnak minden nyáron és mindennel meg vannak elégedve!

szevabá 2019.07.29. 20:32:27

Lassan megjön a 20 kunás toceno sör, a méregdrága autópálya,pukkant és drága kempingek eredménye. A horváth éttermek unalmas ,lehúzós étlapja, stb,stb. A német,olasz,osztrák vendég már évekkel ezelőtt elszokott innen ,a horvátok szerencséjére eddig az igénytelenebb lengyel és cseh csapatok pótolták őket.(peljesacot pl.elfoglalták a lengyelek)
ehhez jön még a horvátok vendég(pénz)szerető hozzá állása.
25 évig jártunk ide, évi több alkalommal is - két éve már nem jövünk.
Albánia,Görögország sokkal szinpatikusabb hely. Egyenlőre....

Tompahawk · https://oberwaldmeister.blog.hu 2019.07.29. 20:32:39

Németországban, de úgy gondolom máshol is erősödő trend a belföldi turizmus. Sokan rájönnek, hogy az utazás és zsákbamacska körülmények helyett a közelben is mindent megkaphatnak, ami a kikapcsolódáshoz kell.

totopad 2019.07.29. 20:32:51

2007-ben és 2009-ben voltam 1-1 hetet -sőt igazából volt egy harmadik plitwicei út is pár napra-, úgy, hogy én mediterrán mániás vagyok. Bejártam Olaszsországot, Montenegrót, többször voltam Spanyolországban, a fent említett Mallorcán is és szombaton megyek 15-jére Görögországba. No ennek tükrében fogalmazódott meg bennem 2009-ben a gondolat, hogy soha többet Horvátország.
Már akkor is olyan árban ment az egész, amiért már Olasz vagy Görögországban is el tudnék tölteni egy hetet, ráadásúl délen azért messze időjárásbiztosabb a helyzet. Nekem mindkétszer az a benyomásom volt, hogy bunkók és csak le akarnak húzni, de kb mindenhol. A tengerpart perszer szép, de saját gasztronómiájuk nem sok van, mint mondjuk az olaszoknak, így ez megint csak negítív jelző. Ennyi pénzrt vagy máshova megyek, vagy maradok a Balcsinál.
Kösz, de én többet nem...

Magyar Gábor6817 2019.07.29. 20:33:04

@Luiz Hemilton: németeknél a nyári iskolai szünet késöbb kezdődik, emiatt gondolom a gyerekes családok késöbb mennek nyaralni.
Iskola szünetek Bayernben 2019 -ben:
- Karácsonyi szünet: 2018 dec. 22 - Jan. 6
- Téli szünet: márc 4-10
- Húsvéti szünet: ápr 16-28
- Pünkösdi szünet: jún 10-23
- Nyári szünet: júli. 29 - szept. 9
- Őszi szünet: okt. 28 -31, nov. 20
- Karácsonyi szünet: 2019 dec. 23 - 2020 jan. 6

body_andras 2019.07.29. 20:33:17

Hát én idén azt tapasztaltam hogy csak +4 óra kocsikázást kell kibírni és ugyanannyi költségért sokkal kellemesebb nyaralást kapok KRK-n mint a Balatonon. Elhiszem hogy vannak túlárazott szállodák és éttermek (láttam is bűnrossz kaját túlárazva a saját szememmel), de minden üdülőhelyen van megfelelő ár/érték arányú alternatíva. Egy cikk alapján (melynek állításait nem szándékozom vitatni) én nem rohannék rögtön olyan országokba amelyek biztonsági szempontból kimerítik a no-go zóna fogalmát.
Szerintem az hogy a kapacitás jelentős hányada üresen áll, annak is köszönhető hogy pár év alatt minden ingatlanból vendégház lett; még most is településenként több tucat új apartmanház épül, reggel 7kor hadseregnyi serényen dolgozó munkásokkal.
Nem kell tíz évet se várnunk és az épp hétvégenként túlzsúfolt Balaton környéke egyszer csak túlépített, elnéptelenedett és indokolatlanul drága hely lesz, már most látszik a folyamat kezdete.

teleorman 2019.07.29. 20:33:31

A horvát és például a török turizmust - mármint a tengerpartit - nehéz összehasonlítani, a horvát általában jóval kisiparibb, személyesebb. Való igaz, hogy az árakhoz képest főleg a magánszállások gyakran bosszantóan szinvonaltalanok, például Spanyolországhoz vagy Portugáliához képest. Résen kell lenni, a jobbak nagyon hamar elkélnek. Ez igaz a vendéglátásra is, amelyik minőségarányosan jóval drágább, mint spanyol vagy olasz megfelelője, Portugáliát már nem is említve. (Görögországról inkább nem mondok semmit, voltak bőven rossz tapasztalataim ott is.) Szerencsére azért itt is vannak üdítő kivételek, főleg a családi kisvendéglő vonalon. Bár azok is drágák, velük azért némi körültekintéssel meg lehet úszni a legarcátlanabb turistacsapdákat. Egészen gyalázatos a helyzet például a "bor-fronton", sok vendéglőben folyó borként ihatatlan lőréket kinálnak 120 kuna (€17)körül literenként. Ennyiért az említett országokban komoly, minőségi borokat lehet iszogatni.

Csakhát... ez van a legközelebb és természeti és épített környezete talán szebb, mint sok már mediterrán tengerparté.

forumnick 2019.07.29. 20:33:46

Évek óta járunk Isztriára egy kempingbe ahol bungalót, mobil házat szoktunk bérelni. Idén pont ugyanazt beszéltük, mint amit a cikk fejteget, kevesebb ember sétál a parton, üresebbek az éttermek, szellősebb a kemping. Régebben reggel mentek a házból a szomszédok, este már érkezett az új. Most már akár 3-4 nap is eltelt, mire megérkezett az új lakó, szemmel láthatóan kevesebb volt az üres ház. Csak a tavaly óta 20 eurót ment fel a mobil ház ára, miközben a “tengerparti” drágább házról sima házra váltottunk.
Ha Zágráb felé megy az ember az autópálya drága, hosszú a sor. Szlovénia felé tavaly 3 órát szívtunk a pályán, idén a horvát szlovén határon úgy 3-4 órát, Szlovéniában kb. 50-nel ment a pálya Postonja és Ljubljana között, ha nem állt be. A szokásos 6-7 órás útra jött rá 4-5 óra veszteglés.
A legjobban a sör árán tudom lemérni a drágulást. Kb. 15 éve 36-38 ft körül volt egy kuna, ma már 45. A sör akkoriban 10-12 kuna körül volt, tavaly 20-22, idén 25 a megszokott ár egy sima 12 egy tucat étteremben. Volt, ahol 28 kunát kértek egyetlen sörért, a 6 fős sztenderd vacsora árát (pizza, csevap, üdítők, sörök, semmi extra, a helyi gulyásleves-rántotthús), ami kb. 800 kuna volt egy papírfecnin tolták elénk és természetesen nem lehett kártyával fizetni.

énisfélek 2019.07.29. 20:33:56

A forint értéke évek óta folyamatosan zuhan, a horvát kuna értéke meg nem, tehát talán nem a horvátok lettek egyre drágábbak, hanem a magyarok fizetőképessége egyre kisebb.
Szállást jó helyekre ilyenkor már lehetetlen találni, tehát csupán műbalhé ez a horvát nyavalygás a csökkenő forgalomra.
Aki meg szar éttermet üzemeltet vagy szar helyen próbál szállást kiadni az az árakat állapítsa meg reálosan és akkor neki is lesz vendége. Igénytelen vendég is van bőven, csak a nagyonhülye vendég a ritkaság, aki hajlandó arannyal fizetni a szarért.

BéLóg 2019.07.29. 20:34:05

Majd észhez térnek, aztán annyi.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.07.29. 20:34:21

De jó már, hogy vannak ilyen posztok ,cikkek is.
Én szvsz már két évvel ezelőtt is elszállva éreztem az árakat Zadar környékén.A svéd árakhoz vagyunk szokva és ott a krovátoknál is lazán megvolt ugyanaz az árszínvonal.Ami a svédeknél érthető, hisz ott vanank fizetések is mellé, amit valahogy ki kell termelni.A krovátoknál viszont tudtommal alig magyar színtűek a bérek, vagy csak kicsit jobbak, akkor meg mi a f@szra fel ilyen drága minden?Az nem indok, hogy a tulaj szereti a bevételt, meg szeretne még egy jachtot venni már tegnapra...
Egy sima étterem nulla szintű helyen, országút szélén három főre 15-20 ezer forint?Egy főétel némi savanyú meg egy üdítő, és a gyerek még csak hat éves volt akkor.WTF??
De semmi baj, ha nem fontos az idegenforgalom, akkor majd úgyis szabályoz a piac, ha pár ezer vendéglátóhely tönkremegy, akkor majd talán a fejükhöz kapnak.
Egyszer volt valami cikk egy horvát faszival, valami cégvezető avgy mi volt, na, ő nyilatkozta azt a saját vendéglátóiparukról, hogy egy horvát pincér, ügyfeles, stb az vagy ideges, vagy arrogáns, vagy mindkettő...
:-)))))
Apszolút jól látta a helyzetet.
És mindezt még megfejelik az autópályás sz0patásokkal, ár és várakoztatás a barom fizetőkapuknál, szóval tetézik rendesen.(ennél még Svájc is humánusabb a csak éves matricájukkal: drága, de nem várakoztatnak senkit)
Nem baj, majd rábaszcsiznak.

Amál 2019.07.29. 20:34:44

Kórság az egész!A drágasághoz párosulnak a bunkó bennszülöttek!

kolompar lole 1116 2019.09.12. 06:53:22

@Kivlov: Ja, jobb mint a tengeri sünös-kavicsos tengerbaszás.